Kılıçdaroğlu: Sendikalar sessiz kalıyorsa, ciddi sorunumuz var

img
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalışma hakkı önündeki engeller ve ekonomik sorunlara dikkat çekerek, “Özellikle iki büyük sendika sessiz kalıyorsa, orada ciddi bir sorunumuz var" demektir” dedi. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da düzenlenen “İnsan Haklarında Eşitlik ve Adalet Çalıştayı"nda konuştu.
 
Türkiye'de çalışma hakkının insanların elinden alındığını belirten Kılıçdaroğlu, "En çok sendikaların isyan etmesi lazım. Hak aradı diye eğer bu ülkenin işçileri hapse atılıyorsa ve özellikle iki büyük sendika buna sessiz kalıyorsa, orada ciddi bir sorunumuz var demektir. Siz kendi haklarınıza sahip çıkmazsanız kimse size hak vermez. Siz Anayasa ile güvence altına alınan haklarınıza sahip çıkmıyorsanız bu ülkede bir sorun var" dedi. 
Türkiye'de gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Sendikacı arkadaşlarıma esleniyorum; bir milyon liranın üzerinde geliri olanlara baksınlar. Bir dönüp baksınlar vatandaşalar ne kadar bankalara faiz ödüyor" ifadelerini kullandı.
 
ASGARİ ÜCRET
 
Kılıçdaroğlu, 1 milyon 800 bin kişinin asgari ücretin altında maaş aldığını belirterek, şöyle devam etti: “500 lira maaş alan var. Biz şunu söyledik. CHP'li belediyelerin tamamında 1 Ocak 2019'dan itibaren 2 bin 200 lira olacak. Bir işçi alın teri döküyorsa başımızın üstünde yeri vardır. Bakın 1 milyon 800 bin kişi asgari ücretin altında aylık alıyor. 300 lira alan var. Yav insaf, bu insan nasıl geçinecek" diye konuştu. 
 
'AKIL TUTULMASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’ 
 
Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu çarpık düzene önce isyan etmesi gereken esnaf kardeşim değil mi? Bir akıl tutulmasıyla karşı karşıyayız. Burada önemli bir düzenleme var. Anayasa’nın 65'inci maddesi. Ben size bu hakları tanıdım ama ekonomik ve sosyal hakları devletin mali kaynakları gözeterek yerine getiririm diyor. Siyasal iktidarlar genelde bu Anayasa'nın 65'inci maddesine sığınıyor. Para var. Neden para var, her şey kayıtlı. Tercih parayı kimin için harcayacağız? Neden bu soru sorulmuyor. Çünkü vatandaş ödediği vergilerin nereye harcandığını sorma hakkına sahip ama sormuyor."