Şık’tan yargı ve medyadaki hükümet destekçilerine ‘Kapo’ benzetmesi

img
ANKARA - Bütçe görüşmelerinde hükümet için “Nazi”, yargı ve medyadaki destekçileri için de “Kapo” benzetmesi yapan HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, gelen tepkiler üzere, AKP'lilere, “A Haber izlemekten, Akit okumaktan vazgeçin” çağrısı yaptı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Meclis Genel Kurul’da 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde konuştu.
 
Konuşmasında yargının bağımsızlığı üzerinde duran Şık, yargının, hukuktan bağımsız hale gelerek iktidarın tetikçiliğini üstlendiğini vurguladı. Şık, “Yani düşman gördükleriniz için yaratılan ve yaşatılan ‘mutlak hukuksuzluk’ ve kendiniz için hep var kalacağını sandığınız ‘mutlak cezasızlık’ için yaptığınız bütçeyi, adalet kisvesi ardına gizlemenize gerek yok” dedi.
 
‘ADALETSİZLİK SİCİLİ HAYLİ KABARIK’
 
İktidarın varlık koşulunun "hukuk tanımazlık ve adaletsizlik" olduğunu ifade eden Şık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç değilse dürüst davranın ve tıpkı cismi gibi ismi de adaletsizlik olan bir bakanlık kurarak, bütçeyi bunun için isteyin. Çünkü partinizin adında her ne kadar 'adalet' kelimesi olsa da iktidarınızın adaletsizlik sicili de bir hayli kabarık. Örnek mi istiyorsunuz? Selahattin Demirtaş’a yaptığınızda olduğu gibi AİHM kararlarına karşı hukuku hiçe sayan hamleleriniz var. Anayasal haklarını çiğnediğiniz Leyla Güven örneğinde olduğu gibi, siyasi hasımlarınıza zulmetmek için çevirdiğiniz dolaplar var. Önlenebilir iş cinayetlerine, açlığa, haksızlıklara ve hatta tahtakurusuna karşı direnen işçilerin hapse atılması var.”
 
‘KİRLİ DÜZENİN SAHİBİ SİZSİNİZ’
 
Şık, toplumun birçok kesiminin “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla mahkum edildiğini hatırlatarak, “Şiddet gören, tacize, tecavüze uğrayan kadınları başından defetmek için türlü bahaneler üreten, haklarına sahip çıkan kadınları coplatan erkek adalet mekanizmalarınız var. Ve fakat bir tek şey yok; ne hakikatle ne de kim olduğunuzla yüzleşecek herhangi bir mekanizma. Bu yüzden bizim buradaki görevimiz, bu kirli düzenin sahibi ve sorumlularından birisi olan sizlerin sahte beraberlik söylemine teslim olmayıp, kulağa hoş gelen yalanlar yerine, rahatsız eden gerçekleri haykırmak” diye konuştu. 
 
‘İKTİDARINIZ HASTA’
 
Şık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yağma ve talan düzeninizin ömrünü biraz daha uzatmak için yaptığınız ve kendinize mubah gördüğünüz ne varsa, zehirli bir sarmaşık gibi tüm ülkeyi sarıyor. İktidarınız hasta ve ‘Başkasına bulaştırırsam geçer’ diyen suça bağımlı aklıyla, hastalığını devletin tüm kurumlarına bulaştırmış durumda. Hastalığın en çok sirayet ettiği yer ise ele geçirdiğiniz, diz çöktürmekte zorlanmadığınız medya ve yargı. Geçmişte iktidarınızın ortağı olan Cemaate (Gülen) secde edip karşılığında liyakatle sahip olunmayan makam ve mevkilerde oturanlar, şimdi de sizin önünüzde diz çökmüş durumdalar. ‘İnsan inandıklarıdır’ demiş Çehov, ama şöyle de devam etmiş: ‘En tehlikeli insan tipi; az anlayan ama çok inanandır.’ Bu yüzden hakikati dile getirenlerin cümlelerini hiç sevmiyorsunuz.”
 
‘TÜRKİYE YARGISI VE MEDYASINDAKİ KAPOLAR’
 
AKP hükümetine “Hiç kimse muktedir olduğuna güvenmesin” diye seslenen Şık, şöyle devam etti: “Faşizm döneminde Naziler kadar esir kamplarının gardiyanları olan Kapolar da konuşuluyordu. Kapolar, daha çok yemek ve daha az eziyet karşılığında Nazi subaylarının gözüne girebilmek için kendileri gibi esir olan insanlara işkence yaptılar. Toplu mezarlara dönüşen gaz odalarını emredildiğinde hazır ettiler. Kendi ölümlerini biraz daha geciktirmek ve elde ettikleri ayrıcalıklar karşılığında haysiyetlerinden vazgeçip her türlü zulmün kolaylaştırıcısı ve suç ortağı oldular. Savaş sonrasında yakalanıp yargılanan Kapolar savunmalarında, ‘Yaşamak için mecburduk’ dedi. Şimdi bu kürsüden, Türkiye yargısı ve medyasındaki günümüzün Kapolarına soruyorum: Peki ya sizler neden bu işi yapıyorsunuz?”
 
‘A HABER İZLEMEYİN, AKİT OKUMAYIN’
 
Nazi ve Kapo benzetmeleri AKP kürsülerinden gelen tepkiler üzerine “Bütün medya tarihi kötülük üstüne kurulu bu ülkede, ama en kötü dönemini yaşıyor. Tek sorumlusu sizsiniz, kurduğunuz saray rejimidir" diye karşılık veren Şık, AKP'lilere şu çağrıyı yaptı: "Bence A Haber izlemekten vazgeçin, Sabah, Yeni Şafak, Akit okumaktan vazgeçin. Bütün hakikatleri ortaya koyalım ve bu kadar yayılan pis kokuyu, lağımın kaynağının sizin medyanız olduğunu da ortaya koyalım.”