Coşkun: Kayyum siyasetini yerle bir edeceğiz

img

MUŞ/ MANİSA - HDP, Muş ve Turgutlu’da yaptıkları kongreyle yeni yönetimini belirledi. HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, 31 Mart Yerel Seçimleri’ni hatırlatarak, “Kadınların öz gücüyle, halkımızın onurlu, dik duruşu ve iradesiyle gasp edilen belediyelerimizi alarak kayyum siyasetini yerle bir edeceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş İl Örgütü'nün 2'nci Olağanüstü Kongresi, özel bir düğün salonunda gerçekleşti. Kongreye, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve partinin Ağrı milletvekili Berdan Öztürk ile, partili vekiller Pero Dündar, Mensur Işık, Şevin Coşkun ile yerine kayyum atanan Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık'ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. 
 
Kongrenin yapıldığı salona, “Umutla dirençle hep birlikte mutlaka kazanacağız" yazılı pankart asıldı. 
 
‘ÖCALAN BARIŞIN TEMİNATIDIR’ 
 
Divan oluşumunun ardından saygı duruşuyla başlayan kongrede, konuşan HDP’li vekil Şevin Coşkun PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve partinin Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in durumuna dikkat çekerek, “Güven şahsında zindanlardaki tüm tutsaklara buradan selam gönderiyorum. İmralı tecridi mutlak bir tecrittir. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, bir an önce sona ermelidir. Çünkü, Sayın Öcalan Türkiye ve Ortadoğu'da barışın teminatıdır. AKP hükümeti, 16 yıllık iktidarı boyunca başta Kürdistan olmak üzere Türkiye'nin tüm kentlerinde zulüm politikası uygulamıştır. Yaklaşık 4 yıldır gözaltı, tutuklama, işkence ve ölümler daha da artmıştır. Partimizin Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız, parti çalışanlarımız ve binlerce yurtsever halkımız şu an cezaevlerinde rehin tutuluyor" dedi.
 
'KÜRT KADIN HAREKETİ ÖRNEK OLDU’
 
Kazanılan 102 belediyeden 94'üne kayyum atandığını hatırlatan Coşkun, "Halkımızın iradesi gasp edildi. Kayyumların ilk icraatı; kadın, gençlik ve kültür kurumlarımızı kapatmak oldu. Kadın kurumlarımızın hedef alınmasındaki amaç, kadın kazanımlarını yok etmekti. Her dönemde iktidarlar kadının gücünden korktu. Tıpkı 25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel Kardeşlerin diktatör Trujillo'ya karşı verdikleri mücadeleyle nasıl sembolleştiyse Kürt kadın hareketi de mücadelesiyle dünyada örnek oldu. Kadınların mücadelesi her alanda devam edecektir. Önümüzde 31 Mart Yerel Seçimleri var. Kadınların öz gücüyle, halkımızın onurlu, dik duruşu ve iradesiyle gasp edilen belediyelerimizi alarak kayyum siyasetini yerle bir edeceğiz" diye konuştu. 
 
'MUŞ HİÇBİR ZAMAN BAŞINI EĞMEDİ’ 
 
Ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da, "AKP-MHP iktidarının Kürt halkının, siyasetçilerinin üzerindeki baskıları görüyoruz. Bunun için sizlere bir şey söyleme zamanı geçti. Kendi gerçekliğimizle güçlerimizi birleştirerek kazanacağız. Konuşma zamanı bitti, seçim çalışmalarımıza başlamalıyız. Muş'un sessiz olduğunu söylerler, Muş her zaman çalışmasını, gücünü saklı yürütür. Bu kadar baskı ve saldırılara rağmen Muş başını kimsenin önünde eğmedi ve sonuna kadar iradesine sahip çıktı. Geçen seçimlerde de sahip çıktı, şimdi de sahip çıkacaktır" diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından tek listeyle girilen seçimlerde, İl Eşbaşkanlığına Ferhat Çakı ve Muhlise Karagüzel seçildi.
 
MANİSA 
 
HDP Turgutlu İlçe Örgütü de, 1’inci Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. İlçe binası Musa Anter Konferans Salonu’nda yapılan kongreye HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer katıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan Taşçıer, 1924’te Şeyh Sait ve arkadaşlarına yönelik uygulanan politikaların, bugün PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinden yeniden hayata geçirilmeye çalışıldığını kaydetti. Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin Ortadoğu halklarının kazanımlarına karşı tehdit oluşturduğunun altını çizen Taşçıer, “Sayın Öcalan öncülüğünde 2013 yılında başlatılan demokratik çözüm sürecinde ölümler durdu, gerilla ve asker anneleri bir araya geldi. Ancak barış sürecinin kendi iktidarlarına zarar verdiğini gören güçler, barış masasını devirerek Kürt halkının siyasi temsilcilerine ve Türkiyeli demokrat ve muhalif kesimlere karşı siyasi soykırım başlattı” dedi. Taşçıer, bu sürecin böyle devam edemeyeceğini belirterek, halkların mücadelesinin kazanacağını kaydetti.
 
Mücadelenin başarıya ulaşması için ulusal birliğin önemine de değinen Taşçıer, Kürt partilerinin oluşturduğu Anadil Platformu’nun yürüteceği çalışmalarla anadilin her alanda kullanımı için çalışmalar yürütüleceğini söyledi.  
 
Konuşmaların ardından yapılan seçimde Turgutlu İlçe Eşbaşkanlığına Cevher Özdemir ve Meryem Temel seçildi.