Bakandan itiraf: Afrin'de gelirler bize geçsin istiyoruz, 600 ton ürün girdi

img

ANKARA - HDP’liler, bütçe görüşmelerinde Efrin'den getirilen zeytinleri gündeme getirdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz. Şu ana kadar gelen 600 ton ürün var” dedi. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçesi görüşmeleri sırasında Efrin'den Türkiye'ye getirilen 50 ton zeytin tartışıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sunumu sonrası milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, 50 bin tonun üzerinde zeytinyağının 8 Kasım'da Zeytin Dalı Gümrük Kapısı'ndan çıktığını belirterek, “Bu ganimet ve talan politikalarından vazgeçilmelidir. Sınırları aşarak Efrin’deki zeytinlikleri yok etmesi sadece tarım çetelerine hizmet etmemektedir. Aynı zamanda tarihsel olarak Kürt düşmanlarının ekonomik alandaki politikasını göstermektedir” dedi.
 
'BU NASIL BİR ANLAYIŞTIR?'
 
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu'da, Efrin'den 50 bin ton zeytinyağının getirildiği bilgisine ulaştıklarını ifade etti. Bakıroğlu, Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti: “İncelediğimizde, devletin tarım kredi kooperatifleri vasıtasıyla, yurt dışına satma kaydıyla, Afrin'den 50 bin ton zeytinyağı getirdiği bilgisine ulaştık. Hangi devlet hasat yapılırken yani ürünün en bol olduğu zamanda yurt dışından zeytinyağı getirir? Bu nasıl bir anlayıştır? Üreticimize reva mıdır? Sayın Bakanım, esasında biz üreticileri en iyi anlaması gereken sizsiniz. Sektöre yabancı değilsiniz, Manisalısınız. Böyle bir şeye nasıl müsaade edersiniz? İhraç kaydıyla gelen bu zeytinyağının iç piyasaya sürüldüğü iddiaları ortada dolaşmakta. Hatta Afrin'den zeytinyağının yanında zeytinin de getirileceği konuşuluyor. Buna da göz yumacak mısınız?”
 
'ÜRETİCİMİZ RAHATSIZ'
 
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Efrin'den getirilen zeytinyağına dair, “Yine, zeytin ve zeytinyağı fiyatları, girdi maliyetleri çok fazla, yüzde 100’e yakın artmış olmasına rağmen, bu yıl da geçen yıla göre aynı miktarda. Üstelik de yurt dışından kaçak olarak yaklaşık 50 bin ton civarında zeytinyağının Türkiye piyasasına girdiği söyleniyor. Bununla ilgili mücadeleniz var mıdır? İfade ediyorum ben size. Sonuç olarak Afrin’den yaklaşık 35 ila 50 bin ton zeytinyağının girdiği ifade ediliyor. Yani üreticimiz bundan çok rahatsız” diye konuştu. 
 
BAKAN: AFRİN'DEN 600 TON ÜRÜN GELDİ
 
Bakan Pakdemirli, milletvekillerinin konuya dair sorularına şu cevabı verdi: “Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz, bu hâkimiyetimizde olan bölgede. O sebeple Tarım Kredi Kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için 8’inde kapılar açıldı ve şu ana kadar giren 600 ton ürün var arkadaşlar. 200 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinde bunları konuşuyor olmamız hakikaten çok ayıp ve çok komik arkadaşlar. Yani Afrin’de biz hükûmet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, çok net.”