HDP: İşsizlik Fonu AKP’nin yağmaladığı alana dönüştü

img
ANKARA - HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, “İşsizlik Sigortası Fonu AKP’nin yağmaladığı bir alana dönüşmüştür” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, İşsizlik Fonu’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kubilay, Türkiye’de işsizlik oranlarının her geçen dönem arttığını ve işsizlerin yoksulluk ile yüz yüze bırakıldığını belirtti.
 
'AKP'NİN İSRAF EKONOMİSİNE HARCANDI'
 
AKP’nin işsizlere verilmesi gereken İşsizlik Sigortası Fonu’nun yıllardır işsizler dışında birçok alanda kullanıldığına dikkat çeken Kubilay, “İşsizlik Sigortası Fonu, işçinin ücretinden kesilen primlerle biriken bir fondur. İşçilerin parası AKP’nin yolsuzluk ve israf ekonomisine harcanmıştır. Fondan alınan bu miktarların geri iade edilmesi gereklidir. Yasa gereği bütçe dışı fon olması gereken işsizlik sigortası fonunun bu niteliği AKP uygulamalarıyla ortadan kaldırılmaktadır. Fon; kur ve enflasyon karşısında reel olarak azalmakta ve kötü yönetilmektedir. İşsizlik Sigortası Fonu AKP’nin yağmaladığı bir alana dönüşmüştür” ifadelerini kullandı. 
 
'SEÇİM PROPAGANDASI İÇİN KULLANILIYOR'
 
Kubilay, açıklamanın devamında şunları kaydetti: "AKP’nin GAP idaresine aktardığı ve nerede kullanıldığı belli olmayan 11,5 milyar TL fon alacağı hala fona aktarılmamıştır. AKP fonu seçim dönemlerinde Toplum Yararına Program (TYP) adı altında kendi seçim propagandası amacıyla kullanmaktadır. Bu kapsamda 2013-2018 yılları arasında yaklaşık 18 Milyar TL fon kullanılmıştır. AKP ekonomik kriz nedeniyle krize giren kamu bankalarının zararına İşsizlik Sigortası Fonunu da ortak yapmıştır. Eylül ayı sonunda işsizlik sigortası fonundan 10,8 milyar TL Vakıfbank, Eximbank ve Halkbank’a sermaye olarak aktarılmıştır."