Gül'den Kaşıkçı açıklaması: Suudi makamlar geç kaldı

img

ANKARA - Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’nda aramaların geç kalınmasına ilişkin olarak, “Savcılıktan bize gelen talebi iletildiğinde bu konuda Suudi makamları biraz geç kaldı. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, kayıp Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında açıklamada bulundu. Aramalarla ilgili geç kalınması eleştirilerini değerlendiren Gül, konuk olduğu AA Editör Masası’nda kayıp gazeteci Kaşıkçı ile ilgili şunları kaydetti: “Vatandaşlarımızın sosyal medyaya değil, Başsavcılık tarafından elde edilen verilere inanması doğru olacaktır. Önemli olan olayın aydınlatılması için net bir biçimde irade ortaya kondu. Burada Viyana Sözleşmesi’nde kaynaklı bir takım bazı hususlar var. (Vatandaş olarak, o bayrak orada, orası o ülkenin toprağı sayılıyor ve orada istenildiği gibi suç işlenebileceği algısı var) Konsolosluk binası herhangi bir yer değildir. Viyana Sözleşmesi yargı makamlarının nasıl davranacağının sınırlarını çizmiştir. Bir idari makam ben buraya hemen gireceğim diye karar veremiyor. Burada elbette muhatap devletin iş birliği, rızası savcılık makamını sınırlayan hususlar. Bu adli işlemler Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla hemen başlatıldı ve arama için Suudilerin onayı beklendi. Yazışmalar yapıldı ve gelecek cevaplar üzerine arama inceleme işlemleri başlanabildi. Olayı soruşturan adli mercilerdir. Elde edilen verilere göre atılacak adımlar da adli mercilere bağlıdır. Soruşturma işlemlerinde de yetki adli mercilerindir, başsavcılığın yürüttüğü bir soruşturma.
 
İlgili yetkili merciinin bir sonuca varmalıdır. Suçlu başka bir ülkedeyse, o suçlunun iadesi talep edilir. Hangi ülkede olduğu bilinmiyorsa kırmızı bülten çıkarılır. Son tahlilde soruşturmayı savcılık yürütüyor. Ne olacağını elbette savcılık takdir edecektir. Cumhuriyet Başsavcılığı hukukun gereğini yapacaktır.
 
Suudi Arabistan ile idari anlamda emniyet, polis diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Ne düzeyde bu konuda bir işbirliğine, idari makamlar diğer kurumlar olduğu için bilmiyoruz.  Ama savcılıktan bize gelen talebi iletildiğinde bu konuda Suudi makamları biraz geç kaldı. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı.”
 
BRUNSON’IN BIRAKILMASI 
 
Gül, ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasına ilişkin olarak sorulan soruya şu yanıtı verdi: “Brunson'la ilgili çok şey tartışıldı. Özellikle Amerika'nın da bu süreçte yaptığı kabul edilemez. Ama şu açık ve kesin ki yargılamaları yapan Türk yargısı kararını hiçbir yerden, herhangi bir talimattan etkilenerek vermiş değildir. Bağımsız ve tarafsız yargılarımız tarafından süreç başlatılmış ve sürdürülmüştür. Mahkemelerimiz herhangi bir baskıya boyun eğmez. Adli kontrol kararı ve yurtdışı yasağı kaldırılmıştır ilgili kişinin. Beraat etmemiştir bunu unutmamalı. Suçlu bulunmuştur iddialarla ilgili.”
 
AF TEKLİFİ
 
Gül, MHP’nin “af teklifi" ilgili de, “Temel hassasiyetimiz toplumun hassasiyetiyle aynı istikamettedir. Bu konuda kararı verecek olan siyasettir” dedi. 
 
İŞ BANKASI HİSSELERİ 
 
Gül, İş Bankası hisselerine dair de şunları söyledi: “Siyasi partilerin ticaretle uğraşamayacağı mevzuatta var. CHP'ye birçok dava açıldı. Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmediğine ilişkin. Atatürk'ün vasiyeti tüm Türk toplumuna vasiyettir. Bu anlamda bir çalışma Meclis gündemine muhtemelen gelecektir.”
 
Öte yandan Gül, 29 Aralık'ta bin 600 hâkim ve savcı alımı için sınav yapılacağını açıkladı.