HDP öldürülen Ok'u Soylu'ya sordu

img
MUŞ - HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Varto ilçesine bağlı Yılanlı köyünde öldürülen 4 çocuk babası Yusuf Ok ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Varto ilçesine bağlı Yılanlı (Inali) köyünde elini havaya kaldırmasına rağmen 4 kişiyle birlikte askeri zırhlı araçtan açılan ateş sonucu öldürülen 4 çocuk babası Yusuf Ok (37) ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
İNFAZ MI EDİLDİ?
 
Coşkun soru önergesinde şu ifadeler kullandı: “Muş’un Varto ilçesinde güvenlik güçlerinin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçisi ile takibe alınan otomobilde bulunan ikisi kadın beş kişi zırhlı araçtan açılan ateş sonucu öldürülmüştür. Olaya ilişkin basına yansıyan görüntülerde, teslim olmak isteyen bir kişi için askerin 'teslim oluyor vurmayın' dediği duyulmakta ve silahsız olarak teslim olmak istediği görülmektedir. Aracın sürücüsü olduğu belirtilen bu kişinin Yusuf Ok olduğu yakınları tarafından teşhis edilmiş ve Ok’un 36 yaşında, evli, 3 çocuk babası olduğu belirtilmiştir. Valiliğin örgüt üyesi olduğunu belirttiği Yusuf Ok’un görüntülerde olay sırasında elleri havada teslim olmak istediği görülmektedir. Bazı basın organlarında bir kişinin sağ olarak yakalandığı haberlerine rağmen valilik tarafından yapılan açıklamada ölü olarak ele geçirildiği belirtilmiştir.”
 
Coşkun soru önergesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:
 
* Yusuf Ok sağ olarak mı yakalanmıştır? Konu ilişkin açıklama yapacak mısınız?
 
* Olaya ilişkin Muş Valiliğinin yaptığı açıklamada Yusuf Ok’ un çatışmada öldürüldüğünü belirtmiştir. Ancak basına yansıyan görüntülerde Yusuf Ok’un silahsız ve teslim olmak istediği görülmektedir. Yusuf Ok sağ olarak teslim alındıktan sonra infaz mı edilmiştir?
 
* Yusuf Ok’un öldürülmesi olayı ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
 
* Güvenlik görevlilerinin (polis, jandarma, asker) orantısız güç kullanmaları nedeniyle, 2010 yılından beri kaç dava açılmıştır? Ve bu davaların sonuçları ne olmuştur?
 
* “Yaşam hakkını ihlal etmekten” dolayı son 10 yılda AİHM’de kaç dosyaya ne kadar tazminat ödenmiştir?