Kerestecioğlu: Ankara’da imar artışı dışında belediyeciliği esas alacağız

img

ANKARA - Yerel seçimlerde belediyeleri halka açacaklarını söyleyen HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bu seçimde imar artışı dışında bir belediyecilik diyenleri, Ankara’da aday göstereceğiz ve böyle adaylara da sempati besleyeceğiz, destek vereceğiz" dedi.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu TBMM’de “Ankara’nın Sorunları ve Yerel Seçimler” konulu bir basın açıklaması düzenledi. Ankaralıların kente dair yaşadığı sorunları aktaran Kerestecioğlu, yaklaşan yerel seçime ilişkin ise “Bu seçimi ‘imar artışı’ diyenlerle ‘insan ve doğa’ diyenlerin seçimi haline getireceğiz. Muhalif olduğu halde hâlâ imar artışı ile iktidarın ekmeğine yağ sürenlerden olmayacağız. Seçimde imar artışı dışında bir belediyecilik diyenleri Ankara’da aday göstereceğiz ve böyle adaylara da sempati besleyeceğiz, destek vereceğiz”  ifadelerinde bulundu.
 
İmar artışına dayalı belediyeciliği tanımlayarak, açıklamasına devam eden Kerestecioğlu, şöyle konuştu: “Salt imar artışına dayalı belediyecilik ne diye sorduğumda insanlar asfalt ve beton diyorlar. Fakirin yerinden edilip belediyede o arsaya, araziye yüksek bina çıkma, daha çok beton dökme hakkı diyorlar. Sadece 2013 yılında Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, yaklaşık 7,5 milyon ton asfalt döktüler. Yani ülkede kişi başına düşen buğday çeyrek ton, çimento bir ton ve Ankaralılara düşen asfalt 1,5 ton.”
 
‘KENTİN ÇÖPÜNÜ BİLE AYRIŞTIRAMIYORLAR’
 
Kerestecioğlu, Ankara’daki belediyelere ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Ankara Büyükşehir Belediyesinin 8 milyar TL, Çankaya Belediyesi’nin 860 milyon TL, Mamak’ın 475 milyon TL, Yenimahalle’nin 460 milyon TL bütçesi var ve bu kadar para ile bu kentin çöpünü ayrıştıramıyor, sokakları çocuklara kapatıyor, hafriyat kamyonları ortalıkta fink atıyor. ASKİ’nin 3 milyar TL bütçesi var ve aylardır Kızılırmak suyunu musluklara veriyor. EGO’nun 1 milyar TL’lik bütçesi var ve bu bütçe ile kentte ücretsiz toplu taşımaya bile geçilebilir ama belediye otobüsleri dolmuşlar kadar bile yolcu taşımıyor.” 
 
‘AVM’LERE GİDİN DENİLİYOR’
 
Ankara Büyükşehir Belediyesinin eski başkanı Melih Gökçek’in döneminde yapılanları da eleştiren Kerestecioğlu, “Gökçek’in Ankara’nın önemli tarihi ve kamusal alanlarını parçalama, özelleştirme, tarihsizleştirme projelerine hâlâ son verilmiş değil. Atatürk Orman Çiftliği ve etrafındaki kamu arazilerinin, gar binasının, Eymir Gölü ve çevresinin, Dikmen vadisinin, ODTÜ arazisinin rant üretimi için tahribatı Ankara’nın çevresel, tarihi ve sosyal sürdürülebilirliğine büyük zarar verdi. Kentlilerin ortak, ücretsiz faydalanabildikleri yeşil alan ihtiyacı karşılanmadığı gibi bu alanlar yeniden düzenleme adı altında betonla kaplanıyor. Kentlinin yeşil alan ihtiyacına karşılık da AVM’lere gidin deniyor” ifadelerinde bulundu.
 
‘KADIN SIĞINAKLARI YETERLİ DEĞİL’
 
Belediye Kanunu’nun nüfusu 100 bini aşan her belediyenin sığınak açma zorunluluğu getirdiğini anımsatan Kerestecioğlu, “Ankara’da yalnızca 4 yerel yönetimin sığınağı ve kadın danışma merkezi bulunuyor. Ankara’daki kadın örgütleri 4 sığınak Ankara için yeterli değildir diyorlar. 2016 yılında insan ticaretine maruz kalmış kadınlara yıllardır hizmet veren Kadın Dayanışma Vakfı Sığınağı bir gecede kapanmak zorunda kaldı. Büyükşehir Belediyesi Vakıfla olan protokolünü sebepsiz yere, haber vermeden iptal ederek sivil toplumla belediyelerin iş birliğine dair bu önemli örneği de heba etmiş oldu” dedi.
 
‘BELEDİYELERDE EŞİT TEMSİLİYET MÜCADELESİ VERECEĞİZ’
 
Ankara’daki bin 317 muhtardan 77’sinin kadın olduğunu,139 üyeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de 14’ünün kadınlardan oluştuğunu söyleyen Kerestecioğlu, şunları söyledi: “HDP olarak kadınsız politikanın sadece asfalt ve beton demek olduğunu görüyoruz. Kadınlar belediyelere geldikçe asfalt ve beton değil, doğanın ve toplumun ihtiyaçları politika olacak. Belediyelerde eşitlik birimleri, mahallelerde kadın komiteleri oluşturarak; mahalle mahalle kadınların ihtiyaçlarını tespit ederek buna göre bir belediye bütçelemesi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefleyen, iş kanunundaki kadınlarla ilgili pozitif maddeleri uygulayan, kadınların hijyenik ihtiyaçlarına uygun fiziki yapıyı hazırlayan, kadına yönelik şiddet ve kadın haklarıyla ilgili bilgilendirmeleri gerçekleştiren belediyelere, işletmelere ve kooperatiflere mor bayrak belgesi verilmesi ve mor bayrağı olan işletmelerden düşük vergi alınması için çalışmalar yürüteceğiz.”
 
‘BELEDİYELERİ HALKA AÇACAĞIZ’
 
Kerestecioğlu, son olarak yerel seçimlere değinerek, şöyle devam etti: “Bu seçim Ankaralılar için kimin partisinin imar artışı yapacağına karar vereceğimiz bir seçim olmayacak. Biz imar artışı dışında bir belediyecilik için seçimlerde çalışacağız. Bu seçimi ‘imar artışı’ diyenlerle ‘insan ve doğa’ diyenlerin seçimi haline getireceğiz. Bu seçimde, muhalif olduğu halde hala imar artışı ile iktidarın ekmeğine yağ sürenlerden olmayacağız. Bu seçimde imar artışı dışında bir belediyecilik diyenleri Ankara’da aday göstereceğiz ve böyle adaylara da sempati besleyeceğiz, destek vereceğiz. Her yerde olduğu gibi Ankara’da da, HDP halktır belediyeleri de halka açıyoruz anlayışıyla yerel seçimlerde iddiamızı ortaya koyacağız. İktidar ne kadar tekçilik diyorsa biz de bir o kadar yerellik diyoruz. Ve yerel olan sizsiniz sevgili Ankaralılar, umut sizde ve projelerimizin buluşmasında.”