Aydoğdu’nun gözaltında kalp krizi geçirmesi Soylu’ya soruldu

img
DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, gözaltında kalp krizi geçiren DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu’nun hastaneye geç götürülmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
 
Diyarbakır merkezli 9 kentte 9 Ekim’de yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, dün sabah saatlerinde kalp krizi geçirmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Aydoğdu, fenalaşması üzerine sağlık sorunlarını polislere bildirmesine rağmen hastaneye geç götürüldü. Kaldırıldığı hastanede ameliyata alınan Aydoğdu, yeni bir kalp krizi riskinden dolayı yoğun bakım ünitesinde müşahade altında tutuluyor.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Aydoğdu’nun sağlık sorunlarını ve polislerin ihmalini Meclis gündemine taşıdı. Dağ, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Aydoğdu’nun durumuna ilişkin şu sorulara yanıt vermesini istedi: 
 
“* Gözaltında kalp krizi geçiren Hilmi Aydoğdu’nun hastaneye 1 buçuk saat geç götürüldüğü doğru mudur?
 
* Hilmi Aydoğdu gözaltına alındıktan sonra rutin sağlık kontrolü yapılmış mıdır? Sağlık kontrolü yapılmış ise kolluk kuvvetlerine verilen sağlık raporunda kişinin yaşı, sağlık sorunu ve kalp rahatsızlığıyla ilgili sorunlardan bahsedilmiş midir?
 
* Hilmi Aydoğdu’nun hastaneye 1 buçuk saat geç götürüldüğü doğru ise buna neden olan kolluk kuvvetleri hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise nedeni nedir? Başlatılmış ise ne aşamadadır?
 
* Hilmi Aydoğdu gibi yaşı ilerleyen ve ciddi sağlık sorunları bulunan kişilerin gözaltında sağlıksız koşullarda tutulduğu doğru mudur? Bakanlığın bu konuda herhangi bir düzenlemesi var mıdır? Varsa neden uygulanmamaktadır?
 
* Türkiye’de gözaltında hayatını kaybetmiş kaç kişi vardır? Gözaltında hayatını kaybetmiş kişiler var ise bu durumla ilgili bakanlık soruşturma açmış mıdır? Açılan soruşturmaların kaçı sonuçlanmıştır? Sonuçlanan soruşturmalarda gözaltında hayatını kaybetme nedenleri nelerdir?
 
* Diyarbakır’da 09 Ekim 2018 tarihinde evleri basılan kişilerin; kapılarının kırıldığı, evdeki kişilerin ve hatta çocukların başına silah dayatıldığı, kolluk kuvvetlerinin gözaltına aldıkları kişilere kötü muamele uyguladıkları doğru mudur? Doğru ise bunu yapan kolluk kuvvetleri hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır?