Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nden Minbiç iddiası

img
ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’nin Minbiç kentinde ortak devriyenin yakında başlayacağını iddia ederek, AB ve PYD arasındaki işbirliğinden endişe duyduklarını tekrarladı. 
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açıklamalarda bulundu. Kalın, Suriye’nin Minbiç kentinde ortak devriyenin yakında başlayacağını iddia ederek, "ABD ile varılan Münbiç mutabakatının uygulanması büyük önem arz ediyor. Ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. 90 günlük takvim konulmuştu, daha fazla vakit geçirmeden bunu uygulanması büyük önem arz ediyor. Münbiç yol haritasının herhangi bir gecikme olmadan uygulanmasını bekliyoruz. Biz üzerimize düşeni yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
‘İDLİB’LE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞTI’ 
 
Dün gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısını gündemine alan Kalın, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımızın diplomatik girişimleriyle varılan İdlib Mutabakatıyla büyük insani kriz önlendi. İdlib saldırısı bu sayede önlenmiş oldu. Bu mutabakat neticesinde ilgili birimlerimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Bunun detayları MİT, TSK ve özel kuvvetler birlik içerisinde Ruslarla birlikte sahada çalışıyorlar. Daha önce de İdlib'le ilgili çalışmalar vardı. Bu çalışmalar şimdi yoğunlaştırıldı. Terör unsurlarının ayrıştırılması bizim için de önem arz ediyor. Biz bunu Afrin'de, Cerablus, El-Bab'da gösterdik. Aynı tavrımız Suriye'nin sınır bölgelerinde de geçerlidir. Biz bunu bir bütün olarak görüyoruz.” 
 
Kalın, dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomik Programı’nı (YEP) “Sayın Bakanımız gerçekçi, detaylandırılmış, hedefleri belli olan yeni planı açıkladı. Türk ekonomisinin yeniden yapılandırılması, sağlam olan bünyesinin korunması için yeni program açıklandı. Bu programın olumlu karşılandığını görüyoruz” şeklinde değerlendirdi.
Kalın, “İdlib’te 12 gözlem noktası var. Bu noktaların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda faaliyetlerimiz devam ediyor. Askerlerimiz görevlerini başarıyla yerine getiriyor. Sayıyla ilgili değil, takviye olarak adımlar atılmaya devam edecek” dedi.
 
‘MÜNBİÇ YOL HARİTASI ÖNEMLİ ANLAŞMA’ 
 
Kalın, Minbiç için ise, “ Münbiç’le ilgili bir çalışma devam ediyor. Bizim arkadaşlarımızın sahadan aldığı bilgiler, sürecin yavaş ilerlediği belki arzu edilen düzeyde olmamakla birlikte yavaş ilerlediği şeklinde. Biz bunu takip etmeye devam edeceğiz. YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna geçmesi konusundaki çalışmalarımız yoğun şekilde devam edecek. Şunun altını çizmek istiyoruz. Münbiç yol haritası önemli bir anlaşma. Buna sadığız, gereğini yapacağız. Eş zamanlı olarak Amerikan yönetiminin PYD ile angajmanın devam ediyor olması bizim için ciddi bir endişe kaynağıdır. Buradan tekrar bunu duyurmak istiyoruz. Bir tarafta yol haritasını uygularken, YPG’ye silah medya siyasi desteğinin verilmesi kabul edilemez. Verilen her destek PKK terör örgütüne verilmiş bir destek demektir” diye konuştu.