HDP’li Uca İçişleri Bakanı’na Êzidî kamplarını sordu

img
HABER MERKEZİ - HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Mardin’deki AFAD kampında kalan yaklaşık bin Êzidînin Ağustos sonuna kadar kamptan çıkarılmaları; Hatay, Kilis ile Maraş'taki mülteci kamplarına gönderilmelerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
 
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Antep, Adıyaman ve Mardin’de bulunan 5 mülteci kampının boşaltılmasına karar verdi. Bu kamplarda bulunan mültecilerin Hatay, Kilis ve Urfa’nın Akçakale, Suruç ve Ceylanpınar ilçelerindeki kamplara taşınmasıyla ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi.
 
Uca, sorunu yerinde incelemek için Mardin milletvekilleri Pero Dündar ve Tuma Çelik’le Mardin Midyat Mülteci Kampı’na gerçekleştirmek istedikleri ve ziyaret ile ilgili gerekli işlemleri yapması için başvurdukları Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uluslararası Koruma Dairesi Başkanlığı’nın başvuruya yazılı cevap vermediğini söyledi. Uca, ilgili kurumla yapılan telefon görüşmesi sırasında başvurularının reddedildiğini belirtti. 
 
Uca ayrıca 2 yıldır Midyat Mülteci Kampı’ndaki Êzidîlerin, şikâyetlerini yerinde dinlemek amacıyla adı geçen kampa gerçekleştirmek istedikleri ziyaretlerin engellendiğini ifade etti. 
 
Uca konuyla ilgili İçişleri Bakanı Soylu’la şu soruları yöneltti;
 
“1- Midyat’ta bulunan AFAD Mülteci Kampı neden boşaltılmak istenmektedir?
 
2- Türkiye’de birçok Êzidî köyü olmasına rağmen Êzidîler neden ısrarla, Maraş, Hatay ve Kilis’teki AFAD kamplarına gönderilmek istenmektedir?
 
3- Mardin Midyat AFAD kampının hangi kuruma (Valilik, Kaymakamlık, Göç İdaresi) bağlı olduğu bilinmemektedir. Bu karmaşa neden giderilmemektedir?
 
4- Êzidîlerin, katliama uğradığı tarihte yeni bir sürgünle yüz yüze getirilmesi bilinçli midir?
 
5- Milletvekillerinin kamplardaki sorunları yerinde incelemesine izin verilmemesinin gerekçesi nedir?
 
6- Meclis’e verdiğimiz soru önergesine cevap verilmemesinin gerekçesi nedir?”