Erdoğan: Bambaşka bir durumla karşı karşıyayız

img
ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı Büyükelçiler Konferansı'nda ekonominin durumuna dair “Bugün yaşadığımız hadisenin ne 1994 kriziyle, ne 2001 kriziyle ne 2007 kriziyle bir ilgisi yoktur. Gerçekten bambaşka bir durumla karşı karşıyayız” dedi. 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda ekonomiye dair konuştu. 
 
Erdoğan, ekonominin içerisinde bulunduğu duruma dair “Görünen köy kılavuz istemez. Son bir kaç haftadır yaşadığımız hadiseler şu gerçeği gösterdi; Türkiye her alanda olduğu gibi ekonomide de bir kuşatma altındadır” dei.
 
ABD Başkanı Trump’un, çelik ve alüminyum ticaretinde Türkiye’ye ek vergi koymasına tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi: “Döviz kurundaki gelişmelerin, ekonomik hiçbir temeli olmadığı, tamamen ülkemize bir saldırı mahiyeti taşıdığı herkesin ortak tespitidir.  Dünyada bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) var. Şu atılan adımlara baktığınız zaman acaba bunun DTÖ'nün umdeleriyle yakından uzaktan bir alakası var mı? ‘Ben yaptım oldu’ diyemezsin. İstediğin kadar başkan ol, ne olursan ol. Akşam yatıp sabah kalkıp ‘demir çeliğe şu kadar vergi koydum’ diyemezsin. Uluslararasında güven bir şey kalır mı? Bir taraftan stratejik ortak olacaksın, öbür taraftan stratejik ortağına evet, ayaklarına kurşun sıkacaksın. Bir taraftan Afganistan’da herkes terk ederken beraber olacaksın, Somali’de NATO’da beraber olacaksın, sonra kalkıp stratejik ortağını sırtından vurmaya yöneleceksin. Böyle bir şey kabullenebilir mi? Bunlara eyvallah etmemiz mümkün değildir.” 
 
‘BAMBAŞKA BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ’
 
Bugün yaşadıkları hadisenin ne 1994 kriziyle, ne 2001 kriziyle ne 2007 kriziyle bir ilgisi olmadığını söyleyen Erdoğan,“Gerçekten bambaşka bir durumla karşı karşıyayız. Bu saldırılara karşı hazine ve maliye bakanlığımız ile ekonomi birimlerimiz gereken adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Şu anda bizim bütün olaylar karşısında temkinli bir şekilde attığımız adımlar var, atacağımız adımlar var, çeşitli planlarımız var. Kurun geldiği yerin ekonomik izahı olmadığı gibi, biz kur şöyle oldu böyle oldu demek suretiyle ‘battık, bittik’ böyle bir şey yok. Türkiye'nin ekonomik dinamikleri sağlamdır, güçlüdür ve yerinde olmaya da evelallah devam edecektir” ifadelerini kullandı.
 
SOSYAL MEDYAYI HEDEF ALDI
 
Erdoğan, dolarla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunanları da hedefine aldı.
 
Ülke olarak bu süreçte serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermediklerini, aksi yönde çıkartılan söylentilere ise itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Sosyal medya üzerinden birçok ‘ekonomik terör’ kişilikleri var. Onların yaptığı çalışmalar var. Yargımız tedbirini almıştır, SPK ile üzerine gidiyoruz. Bunları yakaladığımız yerde de gereken cezayı bunlara da uygulayacağız. Çünkü bütün bunlar bu vatana ihanettir. Bu ihanet şebeklerine de elini kolunu sallayarak gezebilirsin demeyeceğiz, dedirtmeyeceğiz” dedi.
 
Erdoğan devamında şunları söyledi:
 
“Dün de söylediğim gibi biz bu oyunu gördük. Tavrımızı ortaya koyduk. Diğer alanlarda da aynı şekilde yolumuza devam ediyoruz. Neler söylüyorlar? İşte ‘C planı… C planının arkasında yatan şu.. Nedir? Sermayeye el koyma…’ Sen benim hafıza kayıtlarımı nereden okuyorsun? Bunlar falcı mıdır nedir? Anlamak mümkün değil. Böyle bir şey mi açıkladık? Neye göre bunları söylüyorsun. Bunlar maalesef gerçekten ihanet şebekesi. Ama biz bunlara yüz vermeyeceğiz. Gereği neyse, işte bu tür spekülasyonları yapanlara da gereken bedeli ödeteceğiz.
 
Ya bir yol bulacağız, ya bir yol bulacağız. Bunun başka çıkışı yok. İnşallah bu oyunu hep birlikte bozacağız. Devletimize atılan iftiraları hep birlikte boşa çıkaracağız. Siz büyükelçilerimizi cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği enerjiyi, dinamizmi en iyi şekilde kullanarak seferberlik ruhuyla çalışmaya davet ediyorum. Yeni dönemde sizlerin çok daha etkin çalışmalara imza atacağınıza inanıyorum. Millet olarak bu coğrafyadaki varlığımızı, birilerinin ihsanına ikramına borçlu değildir. Her zaferimizin ardında milletimizin fedakarlığı vardır, alın teri vardır, kanı canı vardır.
 
Adları, sanları, cüsseleri, kendilerine biçtikleri rol ne olursa olsun küresel sistemin kabadayıları bedeli kan ile ödenmiş kazanımlarımıza, hoyratça destursuzca el uzatamaz. Hele hele sözüm ona hukuk namına hukuksuzlukları bize kimse dayatamaz. Türkiye’nin kırmızı çizgileri bellidir. Bizim gayemiz milletimizin huzur ve ehliyeti yanında, yakın komşularımızdan başlayarak bölgemize ve dünyaya istikrarın hakim olmasıdır.”