Sakık: Çiller döneminde insanlar patır patır yaşamını yitirdi

img

MANİSA - HDP Manisa Milletvekili Adayı Sırrı Sakık, eski başbakan Tansu Çiller’in AKP mitingine katılması hakkında “Kendi dönemindeki faili meçhullerin hesabını vermeyen bir aktörün, zafer kazanmış bir komutan edası ile insanları selamlaması Türkiye demokrasisinin nerede olduğunun göstergesidir” dedi.

Türkiye 24 Haziran’da sandık başına gitmeye hazırlanırken, HDP’nin Manisa Milletvekili Adayı Sırrı Sakık aday olduğu kentte ve ülke genelindeki havayı değerlendirdi. Önceki gün on binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirdikleri miting ile kentte adeta damga vurduklarını söyleyen Sakık, HDP’nin tüm Türkiye halkı gibi Manisa halkı için de büyük bir umut barındırdığını ifade etti.
 
Partilerine olan yaklaşımı “Başka iklim var” sözleri ile tanımlayan HDP’li Sakık, “Bu iklim Ege’nin dört bir yanına yayılmış durumda. Manisa geçmişten bu yana çok ciddi sıkıntıların yaşandığını kentlerden biri. Bu kentte insanları ürküten korkutan bir anlayış var. Son iki yıl içinde 150’ye yakın partili yöneticimiz tutuklanmış ve buna rağmen halen burada siyaset yapma mücadelesi veriyorlar. Yüzlerce yıl hapis cezası verilmesine rağmen. Ancak bu korku iklimi kırılmış durumda. Mitingimizdeki coşku da bunun en bariz kanıtıydı” diye konuştu. 
 
‘BÜYÜK BİR UMUT VAR’
 
Sakık, sürdürdükleri seçim çalışmaları sırasında sadece kendi seçmenlerden değil, AKP başta olmak üzere diğer siyasi parti seçmenlerinden de yoğun bilgi gördüklerini belirtti. Sakık, “Çok açıkça HDP’ye oy vereceklerini söylüyorlar. Ama biz burada bir abluka altındayız. Her geçen gün abluka daha da çok daraltılmaya başlandı. Mesela diğer siyasi partilerin kent meydanında miting yapmasına izin verilirken, bizim HDP olarak kent meydanında miting yapmamıza, bayraklarımızı asmamıza dahi izin verilmiyor. Bir tane seçim ofisimiz dahi yok. Ama biz halkımız ile birlikte çalışıyoruz. Halkımız ile birlikte her şeye rağmen çalışmamızı devam ettiriyoruz. Görebildiğim kadarıyla burada büyük bir iklim var. Büyük bir umut var. Herkes birbirine kenetlenmiş. Ve herkes barış istiyor. Herkes demokrasi istiyor. Herkes bir an önce bu kan deryasından kurtulmak istiyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘DEVLETİN DİNİ ADALET OLMALIDIR’
 
Kendilerine dönük baskıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan basına kapalı toplantıda dile getirdiklerinden bağımsız olmadığını vurgulayan Sakık, bunu “Herkes kendisini zaten yetkili ve etkili görüyor. Ankara nasıl talimat verirse hayat öyle dizayn ediliyor. Bu nedenle biz, ‘bir devletin dini adalettir’ diyoruz. Biz demokratik siyasetin hayat bulması için bu kentteyiz ve başaracağız” diye konuştu. 
 
‘TÜRKİYE’NİN TÜM KESİMLERİNİN SESİ OLACAĞIZ’
 
Manisa’nın yoksul bir emekçi kenti olduğunu dikkat çeken Sakık, Soma maden faciası ve tarım işçilerinin traktör kasalarında yaşamlarını yitirdiğini hatırlattı. Sakık, “Her zaman bu ülkede kan olduğunu ve bu kanın ortadan kaldırılması gerektiğini söylüyorum. Bunlardan biri de Soma’dır. Soma’da kan aktı ve bizim bunun hesabını sormamız lazım. Yine işçilerin sigortası yok. Sendikal hakkı yok. Biz ortaklaşarak Türkiye’nin tüm kesimlerinin sesi olacağız. Soma’nın da hesabını soracağız. Hem de mağdur edilen işçilerin haklarını almaları için mücadele edeceğiz” dedi. 
 
‘ÇİLLER, DEMOKRASİNİN NEREDE OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR’
 
Sakık, sözlerinin devamında AKP’nin düzenlediği Yenikapı mitingine eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in katılmasını da yorumladı. Çiller döneminde de siyaset yaptığını söyleyen Sakık, Çiller’in AKP’ye dönük bu desteği için şu yorumlarda bulundu: “Tansu Çiller geçmişin hesabını vermelidir. Geçmişin hesabını verebilmiş olsaydı dün orada o meydanda olamazdı. Bu ülkede yaşanmış bu kadar karanlığa aktörlük etmiş, kendi döneminde faili meçhullerin hesabını vermeyen aktör, zafer kazanmış bir komutan edası ile insanları selamlaması Türkiye demokrasisinin nerede olduğunun göstergesidir. Beyaz Toros’ların mimarlarıdır. Ben kendim bizzat yaşadım. ‘İş adamlarının listesi elimde’ diye salladıktan sonra bu ülkede insanlar patır patır yaşamını yitirdi. Benim ağabeyim Antep’te il başkanlığı yapıyordu. Ağabeyim faili meçhul cinayete kurban gitti. ‘Doğan Güreş emretti ben de yaptım’ diyen bir siyasetçidir. Çiller’in izdüşümü o kadar çok kirli paslı ki; faili meçhuller, Beyaz Toros’ların, o iş adamlarının listesini elinde sallamasının ötesinde Çiller’in hesap vermesi gereken şirketlerinin hesabı var. Onun şirketleri öyle milli şuur hamaseti yaptıklarına bakmayın, şirketleri tek bir gün bir lira vergi ödememiştir. Çiller Meclis’e verdiği mal beyanında servetini tam olarak açıklamamıştır. Sonrasında mal varlığının Amerika’da olduğu ortaya çıkmış bir siyasetçidir. Kirli paslı bir siyasetçi Çiller’in önce bu konularda hesap vermesi gerekir.”