Demirtaş'ın mitinglere katılması için Adalet Bakanlığı ve YSK'ye başvuru

img
ANKARA - HDP, tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın İstanbul, İzmir, Antep ve Mardin mitinglerine katılması için Adalet Bakanlığı ve YSK'ye başvurdu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş adına İstanbul, Antep, İzmir ve Mardin’de yapılacak mitingler için başvurular yapıldı. HDP, Demirtaş’ın söz konusu mitinglere katılımının sağlanması için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
 
Adalet Bakanlığı ve YSK'ye yapılan başvuruda, "24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak adaylardan olduğu ilan edilmiştir. Devamla YSK, 26 Nisan 2018 tarih ve 289 Karar Nolu ile yayınlanan '24 Haziran 2018 pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak Seçim Takvimi' ne göre cumhurbaşkanı adaylarının 10 Haziran 2018 Pazar gününe kadar yapacakları seçim mitinglerini, yetkilendirdikleri kişiler aracılığıyla ilgili seçim kurullarına bildirmeleri gerektiğine karar vermiştir" denildi.
 
Anayasa'nın 62'nci maddesi olan "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununun 2/1. maddesinde yer verilen eşitlik ve serbestlik ilkeleri"ne atıfta bulunulan dilekçede, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu da hatırlatıldı.
 
Dilekçenin devamında şöyle denildi: "Seçim sürecinin temel faaliyetlerinden olan açık-kapalı yer toplantılarının 298 Sayılı yasanın 49 ve 50. maddelerinde belirtilen şekilde,  tutukluluk koşullarında diğer adaylarla eşit bir şekilde yerine getirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla radyo ve televizyonda yapılacak olan sesli ve görüntülü propaganda konuşması yeterli olmayacaktır. Sayın Selahattin DEMİRTAŞ kampanya döneminde seçmenleriyle sadece 2 defa, TRT yayını aracılığıyla buluşabilecektir. Bu nedenle serbest seçim ve eşitlik ilkesinin fiili olarak da uygulanması önem arz etmektedir. Her ne kadar Sayın Selahattin Demirtaş tutuklu olmasına rağmen cumhurbaşkanı adayı olarak seçime katılma hakkını kullanmakta ise de, seçim faaliyetlerine eşit şekilde katılmasının tutukluluk sebebiyle engellenmesi, Anayasanın 19. maddesi ile bağlantılı olarak 67/1 maddesini ihlal edecek niteliktedir.  
 
1) Sayın Selahattin DEMİRTAŞ’ın ekte verilen başvurularımız sonucunda İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Mardin illerinde yapılacak mitinglerine bizzat katılımının sağlanmasını,
 
2) Müdürlüğünüz aksi kanaatte ise SEGBİS sistemi ile mitinge katılımının sağlanmasını ve ilgili yerlerle gerekli yazışmaların yapılmasını bilgilerinize sunarız."