Dokunulmazlıklar kaldırılalı 2 yıl oldu

img
ANKARA - “Siyasi darbe” olarak anılan milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının üzerinden 2 yıl geçti. HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, “Siyasi darbe operasyonu başarısız olmuş ve AKP-MHP ittifakı ülkeyi yönetememekte olduğu için seçimleri bir kaçış olarak kullanıyor" dedi.
 
AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan ve odağında HDP milletvekillerinin bulunduğu anayasa değişikliği teklifi ile dokunulmazlıkların kaldırılmasının üzerinden iki yıl geçti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun  “Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini” ilan etmesinin ardından 20 Mayıs 2016 tarihinde yapılan oylama sonucunda 357 kabul, 149 ret oyu çıkmıştı. Çekimser oy sayısı 16 olurken, 6 oy da geçersiz sayılmıştı.
 
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının hedefinde HDP’nin olduğu, 4 Kasım 2016 tarihindeki girişilen partili milletvekilleri tutuklamalarında net şekilde anlaşıldı. HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'li 12 isim gözaltına alındı, sonrasında 9’u tutuklandı.
 
"Dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle ilgili biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29'u AKP, 57'si CHP, 55'i HDP ve 10'u MHP'li olmak üzere 152 milletvekili hakkında fezleke bulunmasına rağmen, sadece HDP'li vekiller ile CHP'li vekil Enis Berberoğlu hakkında işlem yapıldı.
 
9 HDP'Lİ VEKİL HALA TUTUKLU
 
Tutuklanıp yargılanan HDP'lilerin bugüne kadar 432 duruşması görüldü. Tutuklu milletvekillerinin büyük bir bölümü bu duruşmalarında hazır edilmedi. Yine dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte hakkında kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek 8, Meclis tarihinde bir ilk olarak devamsızlık gerekçesiyle 3 olmak üzere toplam 11 HDP'linin milletvekilliği düşürüldü. 
 
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve parti üyeliği düştüğü için görevini bırakmak zorunda kalan Figen Yüksekdağ ile birlikte 9 HDP’li vekil halen tutuklu.
 
'KAR, RÜŞVET VE ÇIKAR' FEZLEKELERİ BULUNAN VEKİLLERE DOKUNULMADI
 
Haklarında yolsuzluk, rüşvet ve ranttan 50 fezleke bulunan 27 AKP’li vekile ise dokunulmadı. “Görevi kötüye kullanmak” gerekçesiyle fezlekeleri bulunan AKP’li vekiller İsmail Aydın, Ayhan Sefer Üstün, Veysel Eroğlu, Vedat Demiröz, Necdet Ünüvar, Naci Ağbal, İsmet Yılmaz, Hüseyin Bürge, Hilmi Bilgin ve Erol Kaya hakkında işlem yapılmadı. Yine AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk hakkında “yaralama” ve “teşekkül halinde gümrük kaçakçılığı” gerekçesiyle iki ayrı fezleke hazırlanırken, AKP’li vekil Ahmet Hamdi Çamlı’nın “mühür bozma”, Feyzullah Kıyıklık’ın “işyeri mevzuatına aykırı çalıştırmak”, Ziya Altunyaldız’ın “taşıt kanuna muhalefet” gibi çıkar amaçlı olarak giriştikleri durumlardan kaynaklı haklarında fezleke bulunulmasına rağmen hiçbirinin milletvekilliği düşürülmedi.
 
'SİYASİ PLAN 7 HAZİRAN SONRASI DEVREYE SOKULDU'
 
HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, partisinin “siyasi darbe” olarak nitelendirdiği bu sürece ilişkin şunları söyledi: "Siyasi bir planın önemli adımıydı. Bu siyasi plan, 7 Haziran sonrası hemen devreye sokuldu. 7 Haziran, AKP'nin 2002'den sonra ilk defa kaybettiği bir seçimdi. Bunun çok boyutlu ve çok yönlü etkileri oldu. Halklar, 7 Haziran'da nasıl buluştuklarını gösterdi. AKP bu sonuçtan ürktü ve korktu akabinde siyasi darbe operasyonu başlattı. Önce 7 Haziran seçim sonuçları geçersiz kılınarak 1 Kasım seçimleri yapıldı."
 
'HDP'Yİ ÇÖKERTEMEDİLER'
 
1 Kasım 2015 genel seçimlerine doğru ise, savaş politikalarının yeniden devreye sokulduğunu ve partilerine yönelik saldırı-sindirme operasyonuna girişildiğini ifade eden Sancar, "Çünkü onların korkulu rüyası ve planlarını gerçekleştirmelerinin önündeki en büyük engel HDP'ydi. 4 Kasım 2016’da gözaltı, tutuklama aşamasına geçildi. Eş genel başkanlarımızdan, vekillerimize, il, ilçe yöneticilerimizin de olduğu siyasi operasyonlar başladı. Buna rağmen HDP'yi çökertemediler çünkü çok güçlü bir halk desteği vardır. HDP fikri artık Türkiye halklarının gönlünde sağlam bir yer edindi” dedi.
 
'TÜM PLANLARI BOŞA ÇIKTI, BAŞARISIZLIKLARI SEÇİME ZORLADI'
 
Sancar, bu sürecin bugün OHAL ile devam ettirildiğini, 16 Nisan 2017 referandumunda da yine bunun bir devamı olduğunu ifade etti. 
 
Sancar, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu: "HDP'yi tasfiye ederek, rahatça planlarını yürütmeyi düşünüyorlardı ama tüm planları boşa çıkarıldı. 24 Haziran erken seçimleri de iktidar bloğunun ülkeyi yönetemediğinin bir itirafı. Siyasi darbe operasyonu başarısız olmuş ve AKPMHP ittifakı ülkeyi yönetememekte olduğu için seçimleri bir kaçış olarak kullanıyor. HDP'nin barajı geçmesi ve Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi bunu boşa çıkaracaktır. Tüm il, ilçe teşkilatlarımız ayakta, tutuklu olan arkadaşlarımız kararlı bir şekilde mücadelelerini sürdürüyor. Seçimlere doğru HDP olarak Türkiye'nin tüm sol-sosyalist, demokrat kesimlerinin büyük çoğunluğunu aynı çatıda buluşturmayı başardık, bu da siyasi darbenin başarısızlığını çok açık göstergesidir.”
 
VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN VE TUTUKLU OLAN VEKİLLER
 
Vekilliği düşürülenler: Figen Yüksekdağ, Tuğba Hezer Öztürk, Leyla Zana, Nursel Aydoğan Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü, Besime Konca, Selma Irmak, Osman Baydemir, İbrahim Ayhan ve Ahmet Yıldırım.
 
Tutuklu olanlar: Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel, Ferhat Encü, İdris Baluken ve Burcu Çelik Özkan.
 
MA / Berivan Altan