Buldan: Türkiye’nin ‘kadın ittifakı’na ihtiyacı var

img

ANKARA - 24 Haziran seçimlerinin belirleyicisinin kadınlar olacağını belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bu nedenle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir “kadın ittifakı” kurmak istedikleri söyledi.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, baskın seçim kararının ardından izleyeceği stratejiyi belirlemek amacıyla parti Genel Merkezi’nde toplandı. Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında gerçekleşen toplantının ana gündemini 24 Haziran’daki yapılacak olan baskın seçimler oluşturuyor. Toplantıda Kadın Meclisi’nin özgün tartışmalarını tamamlamasının ardından yarın Parti Meclisi (PM) toplanarak hem Cumhurbaşkanlığı adaylığı hem de seçim stratejisi ve ittifak tartışmalarına ilişkin partinin nihai kararı belirlenecek.
 
Toplantının basına açık olan kısmında açılış konuşmasını gerçekleştiren Buldan, 24 Haziran’ın çok önemli bir süreç olduğunu ifade etti. Buldan, AKP’nin hem Türkiye halklarına hem de kadınlara yapmış olduğu haksızlıklar karşısında önemli bir tercihin yapılacağı bir seçimle karşı karşıya olunduğunu vurguladı.
 
24 Haziran’ı, kadınların geleceklerini belirleyeceği bir tarih olarak gördüklerini dile getiren Buldan, “Yapacağımız çalışmalar kadın özgürlük mücadelesinin başarı elde edeceği bir süreç olacaktır. AKP Hükümeti’nin 15 yıldır kadınların bedenine, emeğine, yaşam tazına yönelik çok ciddi müdahaleleri oldu. Kadınların her türlü kazanımı sürekli saldırı altında kaldı. AKP’nin bütün uygulamaları cinsiyetçiliği derinleştirmiştir. Cinsiyetçiliği derinleştiren söylemler kadınlara şiddet olarak döndü” dedi.
 
‘AKP HER ZAMAN KADINLARDAN KORKTU’
 
 “AKP hükümeti kadınlardan her zaman korktu” diyen Buldan, şöyle devam etti: “Sokağa çıkan kadınlardan korktu, mücadele eden kadınlardan korktu, siyaset yapan kadınlardan korktu, bütün saldırıların nedeni budur. Vereceğimiz mücadele AKP Hükümeti’nin kadınlara uyguladığı bütün haksızlıklar karşısında bir o kadar daha önem kazanmıştır. Kadınların emeğinin sömürülmediği bir gelecek için 24 Haziran’da hepimizin üzerine sorumluluk düşmektedir. Kadın mücadelesinin olduğu yerde demokrasi ve eşitliğin olacağını kimse unutmamalıdır. Kadınlardan korktukları için eşbaşkanlık sistemimize müdahale ettiler, kadın kurumlarımızı kapattılar, siyaset yapan kadınları rehin aldılar, kadınlardan korktukları için Yüksekdağ, Kışanak, Tuncel, Akat Ata cezaevine konuldu. Belediyelerimizin açmış olduğu tüm kadın kurumları, AKP’li kayyumlar tarafından kapatıldı. 
 
Bugün kurmak istedikleri rejim kadınların vermiş olduğu mücadele ile yıkılacaktır. Bu rejimin önüne geçmek istiyorsak, kadın mücadelesini büyütmemiz gerekiyor. Kadınların AKP Hükümeti döneminde bir beka sorunu vardı. Eğer AKP hükümeti bu sürece devam ederse, kadınların beka sorunu devam edecektir.”
 
‘KADIN İTTİFAKI’ KURMAK İSTİYORUZ
 
 Konuşmasının devamında Türkiye’deki tüm kadınlara da çağrıda bulunan Buldan, “AKP-MHP bloğuna karşı kadınların HDP listelerinden aday adayı olmalarını özellikle talep ediyorum. Bu dönem daha güçlü bir şekilde her türlü hukuksuzluk karşısında birlikte mücadele edeceğimiz ve kazanacağımız sürece giriyoruz.  O yüzden herkesin bu süreçte alanda olması ve bu mücadelede HDP’nin yanında hareket etmesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. HDP bir kadın partisidir. Kadın ittifakı dedik. Biz kadın ittifakı gerçekleştirmek istiyoruz. Buna Türkiye’nin ihtiyacı var. Bu sürece müdahale edecek tek güç varsa kadınlardır. AKP-MHP bloğunu yenecek güç, kadınlardır” diye konuştu.
 
1 MAYIS’A ÇAĞRI
 
Buldan, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da alanlarda olacaklarını belirterek, “İşçinin, emekçinin, sömürenin yanında olduğumuzu göstermek açısından her yerde alanlarda olmaya davet ediyorum” dedi.
 
24 NİSAN ERMENİ SOYKIRIMININ YIM DÖNÜMÜ
 
24 Nisan Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümüne ilişkin de Buldan, “Onların acısını yürekten paylaşıyorum. Onlarda ezilen ve sömürülen bir halktır. Tıpkı Kürtler, Aleviler ve Süryaniler gibi. Seçimlerde hiç ayrım yapmadan bu ülkede zarar gören ve hukuksuzluğa uğrayan herkesin el ele olması gerekiyor. Bu sürecin kazananı biz kadınlar olacağız. Yeter ki kendimize güvenelim” diye konuştu.