HDP’nin adayı 30 Nisan’dan sonra netleşecek

img
İSTANBUL - Baskın seçime ilk turda kendi adayı ile girme kararı alan HDP’de, yürütülen tartışmalar doğrultusunda ismi adaylık için öne çıkanlardan biri de Selahattin Demirtaş. Demirtaş’ın 30 Nisan’da Silivri’de görülecek olan duruşmasının sonucuna göre HDP'nin göstereceği adayın ismi netleşecek.
 
AKP ve MHP’nin mutabakatı ile 24 Haziran’da yapılacak olan baskın seçim öncesi gözlerin fazla çevrildiği partilerden biri Halkların Demokratik Partisi (HDP). İki aylık bir süre sonrasında sonra gidilecek seçimlerde HDP’nin nasıl politika izleyeceği bu merak konusu. 
 
AKP-MHP’nin kurduğu ‘cumhur ittifakı’na karşı bir yandan İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi arasında ittifak oluşturulmaya çalışılırken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “sandıklara gömün” talimatını verdiği HDP, seçimlerin adeta kilit partisi konumunda.
 
Çukurova, Marmara ve İzmir gezileriyle seçim çalışmalarının startını veren partinin Merkez Yüksek Kurulu (MYK), dün İstanbul’da bir araya geldi. Toplantının temel gündemi ise, 24 Haziran baskın seçimleri oldu. Toplantıda, adaylardan örgütlenmeye kadar birçok başlık tartışıldı. 
 
HDP’DE TÜM MUHALEFETİ TEMSİL EDECEK ADAY
 
MYK toplantısında başkanlık için gösterilecek adayın ismi kesinleşmedi. HDP, adayını belirlemek için önümüzdeki günlerde bir dizi toplantı daha gerçekleştirecek. Adayın Türkiye ve bölgedeki demokrasi cephesiyle yapılacak görüşmeler neticesinde belli olması bekleniyor. Bu görüşmeler, 1 Mayıs’a kadar devam edecek. HDP’nin belirleyeceği adayın Türkiye ve bölgedeki tüm muhalefeti temsil etmesi ve tüm kesimlerin aday üzerinde mutabık kalınması temel kıstas olacak. 
 
ÖNE ÇIKAN İSİM DEMİRTAŞ
 
Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde ise birçok ismin öne çıktığı öğrenildi. Sadece HDP bileşenleri değil, diğer kesimlerle yapılan görüşmeler 1 Mayıs’a kadar daha bir hız kazanacak. Tüm öneriler, tek tek tartışılacak. Baskın seçime ilk turda kendi adayı ile girecek olan HDP’de, adaylık konusunda ismi öne çıkanlardan biri de Selahattin Demirtaş.
 
Birçok kesimden 1 buçuk yıldır Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın aday olması yönünde öneriler söz konusu.
 
30 NİSAN NETLEŞME TARİHİ OLACAK
 
HDP’nin belirleyeceği adayını kesin olarak açıklaması için beklenilen tarih ise 30 Nisan sonrası. Demirtaş’ın 30 Nisan’da Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan 2 No’lu duruşma salonunda görülecek olan dava duruşmasının sonucuna göre HDP’nin adayı da netleşmiş olacak. 
 
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmada, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Demirtaş’ın yargılanmasında mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere Demirtaş’a savunma yapmak için son kez süre vermişti. Adaylık konusunda ismi tercih edilmesi halinde 30 Nisan’daki duruşmadan Demirtaş’a ceza çıkması durumunda HDP’nin adaysız kalma durumu oluşacak. Bu olasılık, HDP’nin aday belirleme sürecinde daha titiz ve dikkatli davranmasını beraberinde getirdi. 
 
Bu nedenle 30 Nisan tarihi, HDP için her şeyin netleşeceği tarih olacak. Demirtaş’ın ceza alması durumunda ise tüm kesimleri temsil edecek bir adayla yola devam edilecek.
 
İLK TURA KENDİ ADAYI İLE KATILACAK
 
Gösterilecek adayla birlikte merak edilen bir diğer konu da, HDP’nin oluşması muhtemel CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ittifakı ile ortak hareket edip etmeyeceği. Bu noktada HDP’nin bir tek stratejisi söz konusu. İlk turda kendi adayı ile seçime girecek olan HDP, 7 Haziran seçimlerinde aldığı yüzde 13’lük orandan daha fazla oy almayı hedefliyor. HDP’nin buradaki temel amacı, 7 Haziran seçimlerindeki seçmenini kaybetmemek, aksine bu tarihteki oy oranını geride bırakacak bir sonuç elde etmek.
 
İkinci turda ise, muhalefet tarafından tüm kesimleri kapsayacak ortak bir adayın çıkarılması durumunda bu adayın desteklenmesi yaklaşımı ağır basıyor.
 
HDP, merak edilen adayını Demirtaş’ın 30 Nisan’da görülecek duruşmasının sonucuna göre adaylık başvurularının son bulacağı 3 Mayıs tarihi öncesinde açıklayacak.
 
MA / Yasin Kobulan