OHAL değil, demokrasi istediler

img

HABER MERKEZİ - CHP’liler, 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumunun yıldönümünde “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” sloganıyla 81 ilde sokağa çıktı. Birçok yerde eylemlere HDP ve DBP başta olmak üzere kimi siyasi parti ve sendikalar da katılarak destek verdi.

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Olağanüstü Hal’in (OHAL) 7’nci kez uzatılmak istenmesini yurt genelinde düzenlenen oturma eylemleri ile protesto etti. “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” sloganı ile sokağa çıkan CHP’liler, oturma eylemleri yapıp, taleplerini dile getirdi. 
 
İZMİR 
 
İzmir’de yüzlerce partili Konak Meydanı'nda bir araya geldi. Eylemde partinin Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, genel başkan yardımcıları ve İzmir milletvekilleri tam kadro hazır bulundu.
 
OHAL karşıtı pankartlar ile dövizler açan kitlenin etrafı, zırhlı araçlar ve uzun namlulu silah taşıyan polislerce sarıldı. Yine Valilik binasının da bulunduğu meydanda üst seviyede güvenlik önlemleri alındı. Eylem öncesi polisin bir kişiyi zorla gözaltına aldığı görüldü. Yurttaşın neden gözaltına alındığı öğrenilemezken, Valilik binasına götürüldüğü görüntülendi. 
 
OHAL aleyhine atılan sloganlar eşliğinde açıklama yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, taleplerinin OHAL'in kaldırılması olduğunu belirtti. Türkiye'nin OHAL'e ihtiyacı olmadığını belirten Yücel, OHAL'in insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Yücel, "OHAL değil acil demokrasi istiyoruz" dedi.
 
Yapılan açıklamanın ardından kitle oturma eylemine geçti. CHP'liler "OHAL'e hayır barış hemen şimdi" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları eşliğinde oturma eylemini sürdürüyor.
 
ANKARA 
 
CHP Ankara İl Binası önünde de basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı. Eyleme İl Başkanı Adnan Keskin, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un yanı sıra PM üyeleri ve ilçe başkanlarıyla yüzlerce yurttaş katıldı.  Sık sık "Susma haykır, OHAL'e hayır", "AKP halka hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Hak, hukuk, adalet"  şeklinde slogan atan kitle, yine ellerinde, "Hayır daha bitmedi yeni başlıyoruz", "Sorumluları tanıyoruz" yazılı dövizleri taşıdı.
 
Oturma eylemine başlamadan önce basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan İl Başkanı Keskin, 16 Nisan referandumunun üzerinde bir yıl geçtiğini hatırlatarak, Türkiye'nin 21 aydır OHAL ile yönetildiğini ve insan hak ve özgülüklerinin baskı altına alındığını dile getirdi. 
 
'OHAL VEKİLLERİN REHİNN ALINMASIDIR'
 
Keskin, "OHAL nedir?" diye sorarak  "OHAL ülkemizde yaşayan kimsenin can güvenliğinin olmaması demektir. OHAL insanların KHK'lerle baskı altına alınmasıdır. OHAL seçilmiş milletvekillerinin haksız ve hukuksuz şekilde rehin alınmasıdır. OHAL belediyelere kayyım atanmasıdır." dedi. Konuşmasının devamında tutuklu milletvekillerinin, serbest bırakılması gerektiğine dikkat çeken Keskin, "Mazlumlar ayağa kalkmadıkça, zalimler diz çökmez" diye belirtti.  
 
Kitle daha sonra CHP İl Binası önünde bir saatlik oturma eylemi başlattı. 
 
 
ADANA 
 
CHP’liler Adana’da da Atatürk Parkı’nda toplandı. Yapılmak istenen açıklama nedeniyle parkı bariyerlerle çeviren polis, partililerin üstlerini ve çantalarını aradıktan sonra parka girmelerine izin verdi.
 
Ellerinde “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” pankartının yanı sıra “Hırsız YSK”, “OHAL kaldırılsın”, “Hayır hala meşhur değiller”, “Kadınların hayırı biter mi sandın” ve “Hayır biz kazandık” dövizlerini taşıyan CHP’lilere, HDP, HDK, DBP, EMEP, DİSK, KESK, TMMOB, Adana Barosu, Halkevi, İHD yöneticileri de destek verdi.
 
‘OHAL KALDIRILSIN’
 
Açıklamayı okuyan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, AKP’nin toplumun tüm kesimlerine dönük baskısını son vermeye çağırdı. AKP’nin OHAL’i tekrar uzatmak istediğini söyleyen Barut, “OHAL’in tekrardan uzatılmasını istemiyoruz. Biz OHAL değil, demokrasi istiyoruz” dedi. 
 
KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Adana Şubesi Başkanı Muzaffer Yüksel de, OHAL’e karşı ihraç edilenlerin ve haksızlığa uğrayan tüm kesimlerin birleşmesini gereğinin altını çizdi. Emek Partisi (EMEP) Genel Merkez Yönetim Kurulu (GYK) üyesi Halil İmrek ise, 1 Mayıs’ın yaklaştığını ve o gün AKP’ye karşı ezilen tüm halkların talepleriyle alanda olması gerektiğini kaydetti.
 
Yapılan konuşmalar sonrası 30 dakika boyunca oturma eylemi gerçekleştirildi. “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylem daha sonra son buldu.
 
MERSİN
 
Mersin’de de CHP’liler Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. Eyleme, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın yanı sıra HDP, HDK, EMEP, DBP, DİSK ve KESK yöneticileri ve üyeleri de katılarak destek verdi.
 
Yaptığı konuşmada 21 aydır ülkenin OHAL ile yönetildiğini ifade eden CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, baskılama aracına dönüştürülen OHAL’in bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgulayıp, “KHK’ler ile parlamento yani halkın iradesi gasp edilmiştir” dedi.  
 
Onun ardından konuşan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy da, OHAL’in insanları işinden ettiğini aktarıp, “Emekçi arkadaşlarımız işsiz bırakılarak ekmek ile terbiye edilmeye çalışılıyor. Biz emek örgütleri olarak bu uygulamaya karşı mücadele edeceğiz” dedi
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikaları (SES) Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt ise, OHAL ile sivil toplum örgütlerini bitireceklerini sananlara karşı alanlara çıkıp, mücadele edenlerin mesaj verdiğini vurguladı.
 
‘OHAL İLE BU ÜLKEYE SUÇ İŞLETİYORLAR’
 
Son olarak konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, OHAL ya da OHAL’siz AKP hükümetini yeneceklerini ifade etti. Atıcı, “Biz devrimcilerin ruhunu Ali İsmail Korkmaz’ların ve Berkin Elvan’ların ruhunu taşıyoruz. Denizlerin çelik iradesini taşıyoruz. OHAL’le dayanarak devleti bugün yönetenler bu ülkeye suç işletiyorlar. Az kaldı AKP hükümetini yıkacağız. OHAL demek AKP hükümetinin acizliği demek. AKP’nin hesap vereceği günler uzak değil. AKP yıktıktan sonra üç şeye hesap verecek; birincisi bu halka hesap verecek, ikincisi iktidarı devralan CHP iktidarına hesap verecek ve son olarak da Allah’a hesap verecek”  diye konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemine geçen kitle, alkış ve sloganlar ile etkinliklerini noktaladı.
 
 
ANTALYA
 
CHP Antalya İl Örgütü de aynı amaçla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. OHAL’in kaldırılmasını haykıran kitle, meydanda dakikalarca oturdu. 
 
 
URFA 
 
Urfa’da ise CHP’nin yanı sıra HDP ve DBP tarafından 16 Nisan referandumunun yıldönümüne dair ayrı ayrı açıklamalar yapıldı
 
Kentteki Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan CHP’liler arasında partinin Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen da yer aldı. KESK, İHD, HDP ve DBP üyelerinin destek verdiği eylem sırasında sık sık "OHAL’e hayır" sloganı atıldı.
 
CHP Milletvekili Elif Doğan Türkmen, yaptığı açıklamada artık halkın iktidar olması gerektiğini söyledi. Urfalıların çiftçilik ve besicilik ile uğraştığını dile getiren Türkmen, "Ne yazık ki ürettiğinin değerini elde edemiyor. Çünkü mevcut hükümet çiftçiyi desteklemeyi değil, Sırbistan gibi Hollanda gibi Brezilya gibi hiç göremeyeceğiniz ülkelerin çiftçilerini destekliyor. Oralardan ürün getiriyor. İşte bizde diyoruz ki iktidarlar kendi ülkesinin çiftçisini desteklesin. Bunun için demokrasi istiyoruz. Bunun için OHAL’in kalkmasını istiyoruz ve halkın iktidarının kurulmasını istiyoruz” dedi. Yapılan konuşmalar sonrası kısa süreli oturma eylemi yapıldıktan sonra açıklama son buldu. 
 
Yine Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütleri tarafından parti binasında yapılan ortak açıklamada ise, kalıcı hale getirilmeye çalışılan OHAL’in bir kez daha uzatılmasına izin verilmeyeceği kaydedildi.
 
Yaptığı açıklamada 16 Nisan 2017’de yapılan referandumun OHAL koşullarında yapıldığını hatırlatan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Rıdvan Yavuz, “Referandum OHAL’i kalıcı hale getirecek düzenlemeleri kurumsallaştırmıştır. Türkiye tarihine ilk defa 2,5 milyon mühürsüz oy pusulası kullanılmış olup, devletim tüm kurum ve kuruluşları ‘Evet’ çıkması için seferber edilmiştir. 16 Nisan’ın birinci yılında OHAL bir kez daha uzatma eğilimi karşısında tüm toplumsal muhalefet dinamiklerini güç birliğine dayanışmaya çağırıyoruz ve her türlü baskıya rağmen özgürlük ve eşitlik talebimizi daha ısrarlı ve yaygın biçimde dile getirmenin çabası içinde olacağımız bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi. 
 
DİYARBAKIR 
 
CHP’nin Diyarbakır’daki eylemi Şeyh Said (Dağkapı) Meydanı’nda polisin yoğun önlemleri altında gerçekleşti. Eylem yapılacak alanı güvenlik şeridiyle çevreleyen polisler, meydanın değişik yerlerine zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırdı. Yine TOMA'ların hazır bulunduğu eylemde polisler alana girmek isteyenleri üst aramasından geçirdi. Oturma eylemine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, çok sayıda CHP üyesi katıldı. OHAL’e karşı çok sayıda pankartın açıldığı eyleme HDP il eşbaşkanları Mehmet Şerif Camcı ve Filiz Bulutekin, EMEP yöneticileri, DİSK bölge temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, Genel-İş Sendikası, Sur Platformu da destek verdi. 
 
'OHAL ZATEN KALKACAKTI HÜKÜMET KALDIRMADI'
 
81 il için hazırlanan ortak metnin okunmasının ardından söz alan Sezgin Tanrıkulu, "1979’da sıkı yönetim ilan edildi. 1987 yılının Nisan ayına kadar devam etti. 1987 yılında bölge illerinde OHAL ilan edildi, Diyarbakır'da 15 yıl sürdü. Geçtiğimiz hafta Van'da konuşan Sayın Erdoğan vatandaşın OHAL’den şikayetçi olduğunu söylemesi üzerine kendilerinin 3 Kasım'da iktidara geldiklerinde OHAL’i kaldırdığını söylemesi kocaman bir yalandır. 3 Kasım'da iktidara geldiklerinde sadece ve sadece Diyarbakır ve Şırnak'ta OHAL vardı bölgedeki bütün illerde kalkmıştı ve önceki hükümet de son kez Diyarbakır ve Şırnak için 30 Kasım’a kadar uzatılmasını istemişti. Yani 18 Kasım 2002’de güvenoyu alan hükümet önceki hükümetin aldığı kararla 12 gün sonra OHAL zaten kalkacaktı" dedi.
 
'16 NİSAN BU ÜLKEDEKİ SON DARBE OLACAK'
 
CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz ise “OHAL zorba hükümetin ayakta kalmasının son çaresidir” diyerek şunları dile getirdi: “16 Nisan’ın birinci yıldönümünde bu tarihi meydandan söylüyoruz, 16 Nisan bu ülkedeki son darbe olarak kalacaktır. Daha ne bu meydanları böylesine baskı ve zulmün işareti bariyerlerle değil barış ve sevgi iklimiyle kuşatılacaktır. Ülkemizin buna ihtiyacı vardır. Biz korkmuyoruz, zulme karşı boyun eğmiyoruz diyerek bir başlangıç yapıyoruz destek verenler ve halkımızla beraber." 
 
Konuşmalardan sonra CHP'li grup bir saat oturma eylemi gerçekleştirdi. 
 
DERSİM
 
Dersim Seyit Rıza Meydan’ında bir araya gelen CHP il örgütü “OHAL değil demokrasi istiyoruz” pankartı açarak, OHAL lehine sloganlar attı. Belediye başkanları ve milletvekillerinin katıldığı eylemde, tüm kentler için hazırlanan ortak metni CHP Dersim İl Başkanı Şükrü Kılıç okudu. 
 
Açıklama yapılan oturma eylemi ile son buldu. 
 
ELAZIĞ
 
CHP, Elazığ'da OHAL'e karşı alanlardaydı. Partililer, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker'in katılımıyla Perşembe Pazarı alanında basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde sık sık “AKP halka hesap verecek”, “OHAL değil demokrasi istiyoruz” sloganları atıldı.
 
ERZİNCAN
 
Erzincan'da OHAL'e karşı oturma eylemi için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen partililer 'OHAL son bulsun' pankartı açarak sloganlar attı. Bir saatlik oturma eyleminin ardından etkinlik son buldu.
 
BATMAN 
 
CHP'nin OHAL'i uzatılmasına karşı 81 ilde düzenlediği eylemler çerçevesinde Batman Park AVM'nin merdivenlerinde oturma eylemi düzenlendi. Eyleme CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, CHP İl Başkanı Hüseyin Yaşar ve partililer katıldı. 81 ilde düzenlenen eylemlerdeki ortak basın metninin okunmasının ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eylemi sırasında çekim yapan polislere Tüm, "Bütün basını kapatınca siz çekim yapıyorsunuz. OHAL kalkarsa sizin işiniz de rahatlayacak. Merak ediyorum bu çekimleri siz televizyonlara veriyor musunuz?" diye sorması dikkat çekti. 
 
Bir süre oturma eylemini sürdüren grup alkışlar eşliğinde eyleme son verdi. 
 
ANTEP 
 
Antep’te de partililer Yeşilsu Parkı’nda oturma eylemi düzenledi. Eyleme partinin Genel Başkan Yardımcıs ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın yanı sıra Antep vekilleri Mehmet Gökdağ ve Akif Ekici de katıldı. 
 
Polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylemde partiler , "OHAL ve KHK rejimine Hayır" ile "Tek adam rejimine hayır" pankartları açarken, yine OHAL karşıtı sloganlar atıldı.
 
CHP İl Başkanı Hayri Sucu yaptığı açıklamada 21 aydır süren OHAL’in artık kurumsallaştırıldığını ifade etti. OHAL’in iktidar tarafından ifade özgürlüğü, her türlü protesto eylemini baskılama aracı olarak kullanıldığını söyleyen Sucu, KHK’ler ile halk iradesinin gasp edildiğini belirtti. Sucu, “Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. STÖ’lere, sendikalara, meslek odalarına yönelik iktidar gücü ile açılan savaş son bulmalıdır” diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde bir süre oturma eylemi yapan kitle olaysız bir şekilde dağıldı. 
 
HDP ve DBP DE AÇIKLAMA YAPTI
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Antep il ve ilçe örgütleri de uzatılması gündemde olan OHAL’e ilişkin HDP İl Örgütü binasında ortak açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Müslüm Kılıç tarafından yapılan açıklamada ülkenin kazancı için OHAL’in uzatılmaması gerektiği vurgulandı.
 
Kılıç, “OHAL sağcı solcu demeden ülkede ki her kesime zarar vermektedir. OHAL’den ülkede ki tüm kesimlerin rahatsız herkes kaldırılmasını istiyor. İşçiler, emekçiler, kadınlar ve gençler OHAL’e karşı. İktidar halkın sesine kulak verip OHAL’e son versin” dedi.