İttifak yasası Meclis’te görüşülüyor

img

ANKARA – HDP’li Meral Danış Beştaş, AKP ve MHP ortaklığıyla getirilen “ittifak yasası” için temsilde adaletsizliği yasallaştırdığını söyledi. CHP’li Levent Gök ise devletin sopasıyla devletin hile yapmasının önünün açıldığını ifade etti.

AKP ve MHP ortaklığıyla getirilen “ittifak yasası” teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri başladı. İlk olarak teklifin tümü üzerine partilerden isimler söz aldı.
 
HDP adına konuşan Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi: “ittifak yasası demek doğru değil bize göre çünkü sanki buna karşı çıkanlar ittifaklara, iş birliğine, farklı partilerin bir arada seçime girmesine karşıymış gibi bir algı yaratılıyor; bu, doğru değil. Biz HDP olarak demokratik ittifaklara zaten inanan ve bunu yaşama geçiren bir partiyiz. Biz şu anda birçok bileşeniyle, farklı kesimlerin temsiliyetiyle, bütün farklılıklarla bir arada parti olarak demokratik bir ittifakla yolumuza devam ediyoruz.  Ancak burada garip olan şu ki önümüzdeki öneride sanki demokratik kriterler varmış gibi Meclis Genel Kurulunda bir yasanın ne kadar tehlikeli olduğunu izah etmeye çalışacağım, bu da garip bir durum ve ben ne dersem diyeyim, ne anlatırsak anlatalım parmak çoğunluğuyla bu yasa önerisi diğerleri gibi Genel Kuruldan geçecek. Aslında sözlerimiz doğru, tutanaklara geçiyor, tarihe geçiyor ama bu, antidemokratik bir yöntemle bunun dayatıldığı ve parmak hesabıyla geçtiği realitesini asla değiştirmiyor.” 
 
‘TEMSİLDE ADALETSİZLİK YASALLAŞTIRILIYOR’
 
Meclis’in tamamen askıya alındığını söyleyen Beştaş, “Bu ülkede Anayasa başta olmak üzere seçim yasaları, Siyasi Partiler Yasası, birçok mevzuat gözden geçirilmeye ve değiştirilmeye muhtaçtır. Ama bu demokratikleşme yönünde, bu ilerleme yönünde, Avrupa Birliğine uyum yönünde biz bunu söylerken tersine bir değişiklik var, diktatör yönetimlere doğru, faşizme doğru, geriye doğru bir yasallaşma süreci yaşıyoruz. Yüzde 10 barajı duruyor. Hani derler ya, el insaf. Yüzde 10 barajını Kenan Evren getirdi, sonrasındakiler hep buna sahip çıktı. Yüzde 10 barajı dururken -bu yasanın gerçekten halk lehine- halk iradesinin sandığa yansıması ya da temsilde adalet olacağını iddia etmek mümkün mü? Tabii ki, değil. Burada temsilde adalet değil, temsilde adaletsizlik yasallaştırılıyor” diye konuştu.
 
Beştaş, Türkiye'nin bu değişikliğe ihtiyacı olmadığına vurgu yaparak, “Dün koalisyona ve ittifaka karşı çıkanlar bugün koalisyonu kutsamaya, ittifakı kutsamaya başladılar. Bu, sadece kendilerini kurtarma yasasıdır, bir suç listesini yasallaştırma yasasıdır diyorum” dedi.
 
HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ise böylesi bir yasa teklifinin görüşmelerinin yapıldığı sırada 9 HDP’li milletvekilinin tutuklu olduğunu ve bu durumun düzenlemenin meşruluğunu tartışmaya açtığını söyledi.
 
'İKİ PARTİNİN ÇIKARI İÇİN HAZIRLANMIŞTIR'
 
Teklifin iki partinin çıkarı doğrultusunda hazırlandığını ifade eden Adıyaman, “İktidarda kalma ve barajı aşma kaygısı üzerinden oluşturulmuş, kapalı kapılar ardında düzenlenmiş; toplumun farklı kesimlerinin, hatta -Yüksek Seçim Kurulunun- seçime katılma yeterliliği bulunan, Parlamento dışındaki 10'a yakın siyasi partinin görüşlerinin alınması gerekirken bunlar dahi hesaba katılmadan, salt iki partinin çıkarı üzerinden antidemokratik bir siyaset mühendisliğiyle düzenlenmiş bir tekliftir ve bu anlamıyla bu teklif genel ve eşitlikçi, özgürlükçü bir düzenleme değil, iktidarın sürekliliğini sağlayan, ülkeyi merkezîleştiren, yetkileri tek elde toplayan bir düzenlemedir” dedi.
 
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise “Bu yasayla devletin sopasıyla devletin hile yapmasının önü açılıyor, devletin sandıklara çöreklenmesi amaçlanıyor. Her maddesinde ayrı ayrı yapılan değişikliklerle bütün sandıklarda -yapılan bütün değişiklik teklifine bakın, bütün maddeler birbiriyle irtibatlıdır- devletin sopası gösterilerek hile yapmanın önü açılıyor” dedi.
 
AKP ve MHP’li hatipler ise muhalefetin eleştirilerine rağmen düzenlemenin seçim güvenliğine gölge düşürmediği ve seçmen iradesinin daha fazla sandığa yansıyacağı yönünde savunmalar yaptı.
 
Teklifin görüşmelerinin bu hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.