Skandal görüntüler Başbakan Yıldırım'a soruldu

img

ANKARA - HDP, Efrin'de bir çiftçinin ÖSO grupları tarafından katledilmesine dair sosyal medyada yer alan skandal görüntüleri Meclis'e taşıdı. 

HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Efrin operasyonunda yaşanan sivil ölümleri Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren Geveri, sosyal medyada yayımlanan, ÖSO gruplarının bir çiftçiyi katlettiği görüntüleri sordu.
 
Geveri, önergenin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi: “BM ve birçok uluslararası kurum ve kuruluşlar ile birlikte Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Fran Equiza, Türkiye’nin Afrin’e askeri müdahalesine yönelik kaygılarını dile getirerek, Afrin’de en az 11 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisini aldıklarını söyledi. Equiza, ‘Dünya çocuk ölümlerine karşı tepkisiz bir hale mi geldi? Bu, sormak zorunda kalacağımızı hiç de düşünmediğimiz bir soru’ diyerek tepki gösterdi. Afrin’de sivil halkın bombardımanlardan korunmak için kanton içerisindeki diğer yerleşimlere sığındığını kaydeden UNICEF temsilcisi, hali hazırda diğer bölgelerden 125 bin mültecinin kaldığı kamplara sığınanların olduğunu da belirtti."
 
Geveri, önergesinde yine Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR), askeri müdahalenin başlangıcından bu yana 70'ten fazla sivil hayatını kaybettiği yönündeki raporuna da dikkat çekti.
 
Geveri'nin sivil ölümlere dair Başbakan'a yönelttiği sorular şöyle: 
 
* Sosyal medyada yayınlanan, ÖSÖ’nün bir çiftçinin traktörünü gasp edip çiftçiyi öldürmesini içeren videoya yönelik bir araştırma veya soruşturma yapılmış mıdır?
 
* Söz konusu video, iddia edildiği gibi Afrin’de devam eden söz konusu askeri müdahale sürecine mi aittir?
 
* Söz konusu video gerçek ise bu sivil ölüme yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
 
* Başlatılmış ise sonuçları ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?
 
* Ayrıca dünya kamuoyunda sıkça ifade edilen çocuk ve sivil ölümlere yönelik devam eden herhangi bir soruşturma var mıdır? Sivil ölümlere yönelik iddialar doğru mudur?