Hatimoğulları: Sivas Katliamı ardından ‘adalet katliamı’ yaşandı

img
ANKARA - Firari Sivas Katliamı faillerini Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Sivas Katliamı ardından adeta ‘adalet katliamı’ yaşanmıştır” dedi. 
 
Hakların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 33 aydının katledilmesinden sorumlu failleri Meclis gündemine taşıdı. Oruç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis’ Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
 
‘CUMHURBAŞKANI AFFETTİ’
 
Önergenin gerekçesinde katliamcı güruh tarafından haftalar öncesinden "katliam" çağrıları yapılmasına rağmen güvenlik güçlerince gerekli önlemlerin alınmadığını belirten Hatimoğulları, “Katliamın ardından ise adeta ‘adalet katliamı’ yaşanmıştır. Haklarında dava açılan sanıkların bir kısmı hiç bulunamamış, bu sanıkların bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam edebildikleri anlaşılmış, bir kısmı ise arama kararlarına rağmen yurt dışına çıkabilmiştir. Şu anda 9 firari sanık Almanya’da yaşamanı sürdürebilmektedir. Sivas Katliamının sanıklarından Ahmet Turan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaşı ve sağlık sorunları gerekçesiyle affedilmiştir. En sonunda dava zaman aşımından düşürülmüştür. Oysa insanlık suçunun zaman aşımı olamaz; 27 yıldır süren adalet arayışı/mücadelesi ancak bu insanlık suçunu işleyenlerin bir an önce yargılanması ve cezalandırılması ile sonuç alabilecektir” ifadelerini kullandı.
 
‘TÜRKİYE’YE İADESİ NEDEN İSTENMEMİŞTİR?’
 
Oruç, konuyla ilgili Bakan Soylu’ya şu soruları sordu: 
 
“* Firari faillerden en az birine Alman vatandaşlığı verildiği, Almanya’da güvenli oturum statüsü kazandırıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Sivas Katliamı failleri Almanya’da kendileri için doğabilecek hukuksal sonuçlara karşı korunmakta mıdır?
 
* Adresi araştırma sonucu ortaya çıkarılıp savcılığa iletilen fail Murat Sonkur, her seferinde, yeni adresi bilinmeyecek şekilde -bir gün içerisinde- bir başka adrese taşınmış ve bu prosedür bir ay içerisinde toplam beş kez tekrarlanmıştır. Bu şahıs devlet kurumları tarafından mı korunmaktadır?
 
* Federal Hükümet’e Sivas Katliamı faillerine ilişkin yöneltilen sorulara ‘Federal Hükümetin elinde bu konuda bilgi bulunmamaktadır’ cevabı verilmiştir. Türkiye’nin Almanya’da yaşadığı belirlenen 9 Sivas Katliamı sanığı hakkındaki bilgileri nedir? Bu failler nasıl yurtdışına çıkabilmiştir ve Almanya’da yaşamlarını sürdürebilmektedirler?
 
* Firari Sivas Katliamı faillerinin Türkiye’ye iadesi neden istenmemiştir?
 
* İlgili Bakanlıklar ile birlikte Sivas Katliamı sanıklarının yargılanması için gerekli girişimler neden bugüne kadar yapılmamıştır?
 
* Sivas Katliamı sanıkları neden insanlık suçu kapsamında yargılanmamıştır?”