'Dersim' ismine Munzur Kültür ve Doğa Festivali ile sahip çıkılacak

img

DERSİM – Bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali ile kentin kültür, dil, doğa ve inancına yönelik saldırılara tepki gösterilecek. Festivalde ayrıca ‘Dersim’ ismine sahip çıkılacak.

Dersim'de bu yıl 25-28 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan 19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin hazırlıkları son aşamada. Oluşturulan Tertip Komitesi, festival için Tunceli Valiliği’ne izin başvurusunda bulundu. Geçtiğimiz yıl ki festivali, “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla yasaklayan Valiliğin yapılan bu başvuruya ne yanıt vereceği merakla beklenirken, hazırlıkları süren festivalin teması Dersim'in tarihi ve kültürel doğasına yönelik tahribat olacak. "Dersim'e, inancına, diline, kültürüne, sahip çık. Yaşa ve yaşat" şiarıyla yapılacak olan festival, kent merkezinin yanı sıra tüm ilçelere yayılacak.
 
25 Temmuz günü Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yapılıp, yine çıraların yakılmasıyla başlacak olan festival kapsamında çeşitli konser ve etkinlikler organize edilecek. 4 gün sürecek festivak 28 Temmuz'da son bulacak.
 
'ÇIKIŞ NOKTASI KÖY YAKMA VE GÖÇE KARŞI'
 
Yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgi veren Munzur Doğa ve Kültür Festivali Tertip Komitesi Üyesi Ali Haydar Ben, festivalin 1994'de köy yakılmaları ile insansızlaştırılmasına karşı ilk olarak 1999'da yapılmak istendiğini, ancak o dönemde yasaklandığını anımsattı. 
 
Tertip Komitesi Üyesi Ali Haydar Ben, çıkış noktası köy yakmaları ve göçe karşı olan festivalinin Dersimlilerin topraklarına geri dönerek, coğrafyası, kimliği, dili ve kültürüne sahip çıkmasını hedeflediğini ifade etti.
 
'ÖNEMLİ BİR KARŞI DURUŞ SERGİLEDİ'
 
Festivalin resmi olarak ise ilk defa 2000 yılında kutlanmaya başlandığını belirten Ali Haydar Ben, insansızlaştırmaya yönelik başlatılan festivalin barajlara, Hidroelektrik Santralleri’ne (HES) ve madenlere karşı önemli bir duruş sergileyen birçok etkinlikle günümüze kadar devam ettiğini kaydetti. Ben, "Festival artık çeşitli dil, inanç ve kültürleri de içinde barındırarak, sevindirici bir noktaya gelmiştir" dedi. 
 
'DERSİM İSMİ ÖN PLANDA OLACAK'
 
Festivalin bu yıl ki temasının kültür, dil, doğa ve inanç ağırlıklı olmakla birlikte son dönemlerde yeniden tartışılan 'Dersim' isminin ön plana çıkması olacağını söyleyen Ben,  "Dersim ismi bir türlü kabullenilmiyor. Bu yıl ki festivalde daha önce olduğu gibi bundan sonra da Dersim ismine sahip çıkacağımızı bir kez daha göstereceğiz" dedi.
 
'GÜÇLÜ KATILIM İLE FESTİVAL SAHİPLENİLECEK'
 
Dersimlilerin yaşadıkları birçok ilden kente gelmek üzere araç kaldıracaklarını da duyuran Ben, "Festivale yoğun bir ilgi var. Katılımların daha da güçlü olması temennisinde bulunuyoruz. Bu yıl da inanç merkezlerimizi ziyaret edeceğiz. Tarihi ve güncel gelişmeleri ele alan panel, doğa yürüyüşlerinin yanı sıra akşamları konser ve müzik dinletileri olacak. Dersim çok zor bir süreçten geçiyor. Doğası, kültürü ve yaşam alanlarına çeşitli saldırılar var. Dersimliler de bu saldırılar karşısında festivale güçlü bir katılımla sahip çıkacak" diye konuştu.
 
MA / Semra Turan