‘Kürt kültüründe öykülerin önemli yeri vardır’

img

DİYARBAKIR – Kürt yazarların, 14 Şubat Dünya Öykü Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte konuşan yazar Dilawer Zeraq, öykünün topluma yazıldığını belirterek Kürt kültüründeki önemine dikkat çekti.  

Diyarbakır’da edebiyat çalışmalarını yürüten Koma Xwendinê (Okuma Grubu) ve Koma Helbestê (Şiir Grubu), 14 Şubat Dünya Öykü Günü çerçevesinde program düzenledi. J&J Yayınları'nda düzenlenen programa, grup üyelerinin yanı sıra yazarlar Dilawer Zeraq, Belkisa Bitkin, Şêxo Filîk ve Sami Tan katıldı.
 
Programın açılış konuşmasını yapan şair Roza Metîna, Dünya Öykü Günü’nün önemine ve Sêva Mêxekrêj kültürüne dikkat çekti.
 
‘ÖYKÜ FARK EDİLMEYENDİR’
 
Hikayelerinin önemiyle ilgili konuşan yazar Dilawer Zeraq ise Kürtçe öykülerinin çeşitlerini anlatarak, “Öykü konusu hiç kimsenin fark etmediği ve bilmediği konulardır. Öykü fark edilmeyendir. Bu nedenle öykü topluma yazılır. Herkes öyküyü hemen fark etmez. Bu nedenle Kürt kültüründe öykülerin çok önemli yeri vardır. Binlerce yılı konu alan ve Kürt coğrafyasında yaşayan öyküler vardır. Kültürümüz ve edebiyatımız hikayeler açısından zenginliğe sahiptir” dedi.
 
‘ÇOCUKLARIMA ANLATARAK BAŞLADIM’
 
Yazar Belkisa Bitkin de çocuklarına öyküleri anlatarak yazmaya başladığını belirterek, “Ben sürekli çocuklarıma öykü anlattım. Çocuklarımı böyle büyüttüm ve yola çıktım. Her ulus kendi diliyle yaşar ve bu açıdan da öykünün Kürtçe dilinin zenginliği için çok büyük önemi vardır” dedi.
 
Öykü tartışması ardından programa katılanlar, Kürt kültüründe eski bir geleneğe sahip olan “Sêva Mêxekrêj (Karanfil bezeli elma)” yaptı.