Antep’in tek kadın sedef ustası: Sedefçilik her geçen gün geriye gidiyor

img

ANTEP – Sedefçiliğin her geçen gün geriye gittiğini belirten Antep'in tek kadın sedef ustası Nurgül Türkmen, ekonomik kriz nedeniyle üretim malzemelerinin zamlandığını, ancak kendilerinin maliyetine satış yaptıkları için ayakta kalmaya çabaladıklarını söyledi.

Antep'te tek kadın sedef ustası olan 42 yaşındaki Nurgül Türkmen, 8 yıldır kendi dükkanında hem sedef işi yapıyor, hem de yaptıkları ürünleri satışa sunuyor. Aldığı 4 aylık eğitimden sonra kendi işyerini açan Türkmen, sedefçiliğe geç başladığı için pişmanlık duyduğunu dile getirerek, “Keşke 8 yıl önce değil de 20 yıl önce başlasaydım” dedi. İşini severek yaptığını anlatan Türkmen, ekonomik kriz ile birlikte bu mesleği yapanların bir bir atölyelerini kapattıklarını ifade etti.  
 
Sedefçilik sektöründe tek kadın olmasından dolayı yalnızlık çektiğini aktaran Türkmen, dükkân komşularının kadınlardan oluşmasını çok istediğini söyledi. Sektörün maliyetlerin artmasından dolayı can çekiştiğini belirten Türkmen, emeklerinin karşılığını alamadıkları için çalışanların bu işi bırakıp fabrikada çalışmaya başladıklarını ifade etti. 
 
‘KADININ GÜCÜNÜ GÖSTERDİM’
 
Mesleğe eşinden esinlenerek başladığını söyleyen Türkmen, kendine ait iş yerinin olmasından dolayı mutlu olduğunu belirtti. Kadınların bu sektörde var olmasını istediğini aktaran Türkmen, şöyle devam etti: “Antep’te sedefçilikle uğraşan tek kadın benim. Bundan bir yandan gurur duyarken diğer yandan da üzüntü duyuyorum. Çünkü kadınların bu sektörde daha çok yer almasını istiyorum. En büyük destekçim eşim. İşe başlarken biraz çekinerek başladım. Ama çok çabaladım. Bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durmaya çalıştım. Toplumdaki ‘kadın yapamaz’ algısı beni hiç engellemedi. Başlarken işte ‘Nurgül 2-3 hafta anca dayanır’ diyen arkadaşlarım da oldu. Ama ben çalışmamla onlara cevabımı verdim. Bir nevi kadının gücünü gösterdim. Kadınlar beni görünce ‘helal olsun’ diyor. Özellikle kadınlar çok ilgi gösteriyor. Çok fazla kadın müşterim var.”
 
‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’
 
Enflasyondaki artıştan kaynaklı üretimde kullandıkları ürünlere fazla zam gelmesinin altını çizen Türkmen, maliyetine satış yaptıklarını vurgulayarak, “Ben ürünlerime hiç zam yapamadım. Yine biz imalatçıyız diye bizi daha az etkiledi. Bizim sattığımız mağazalar ürünlerine zam yapmak zorunda kaldı. Çünkü maliyetleri arttı. Kendimiz yaptığımız için biz ayakta durabiliyoruz. Eğer ben zam yaparsam hiç satış yapamam. Günü kurtarmaya çalışıyoruz. Kullandığımız ağaç, sedef ve tele çok zam geldi. Biz kendi emeğimizden feragat ederek zam yapmadık. Sattığımız ürünlerde emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sadece biz değil el sanatlarının hepsi bu durumdadır” diye ekledi. 
 
‘SEDEFÇİLİK HER GÜN BİRAZ DAHA GERİYE GİDİYOR’
 
Sektöre yeni ustaların kazandırılması gerektiğini söyleyen Türkmen, “Sektöre yeni usta kazandıramıyoruz. Sedefçilik her geçen gün biraz daha geriye gidiyor. Devlet bu noktada destek vermelidir. İnsanlar bu mesleği yapıp evini geçindiremediği için işi bırakıyor. Fabrikada çalışmaya başlıyor. Sonra da asıl işi olan sedefçilik insanların ek işi haline geliyor. Çünkü para kazanamıyor. Benim 3 oğlum da bu işle uğraşıyordu. Ama para kazanamadıkları için bu işi bıraktılar. Fabrikada çalışmaya başladılar. Bu işten iyi para kazanabilseydim ben evlatlarımın fabrikada çalışmalarına izin vermezdim. Biz de bu sanatı yaşatabilmek için direniyoruz" dedi.