“Bîr” Türkiye’de ilk kez beyaz perdede

img

DİYARBAKIR – İnsan Hakları Haftası kapsamında 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde üçü çocuk, yedi kişinin gözaltına alındıktan sonra kaybedilmesini anlatan “Bîr” (Kuyu) adlı belgeselin yönetmeni Veysi Altay, yapılan mizansen yargılamalar ile faillerin aklandığını, zorla kaybedilenleri hatırlatan gazeteci, insan hakları aktivisti ve yazarlar hakkında soruşturmalar açıldığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 70'inci yılı kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda, “Bîr” (Kuyu) belgesel filmi Türkiye’de ilk defa izleyici karşısına çıktı. 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde üçü çocuk, yedi kişinin gözaltına alındıktan sonra kaybedilmesini anlatan “Bîr” adlı belgeselin yönetmeni Veysi Altay, Dargeçit kayıplarının hikayesine ve yakınlarının adalet arayışlarına ilişkin kısa bir söyleşi yaptı.

Altay, Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının, ağır tehditlere maruz bırakıldığı zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. Altay, Türkiye’de yargının siyasal iktidar tarafından muhalifler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılması ve yargılamalar yapılırken uluslararası standartlardan uzaklaşıldığına dikkat çekti. 90’lı yılların karanlık dönemlerinde zorla kaybedilenlere değinen Altay, “ aradan geçen bunca zamana rağmen faili diyar dosyalarında tek bir fail ya da şüphelinin ceza almamasını,  faili meçhule bırakılmak istendiğinin bir işareti ve cezasızlık kültürünün tezahürü olarak görüyoruz. Yapılan mizansen yargılamalar ile failler aklanıyor. Ancak bunu yazan gazeteciler, yazarlar hakkında soruşturmalar açılıp, ceza veriliyor” şeklinde konuştu.