‘Suriyeli mülteciler savaştan kaçarken sömürüye tutuldu’

img

ANTEP – CNR Antep Kitap Günleri’nde okurlarıyla Türkiye’de mülteciler konusu üzerine düzenlenen söyleşide buluşan yazar Ercüment Akdeniz, Suriyeli mültecilerin ülkelerinde ki savaştan kaçarken Türkiye’de ki sömürü yangınına tutulduğunu söyledi.

En güzel şarkı, Mülteci İşçiler ve Sığınamayanlar isimli kitapların yazarı olan araştırmacı yazar Ercüment Akdeniz, CNR Antep Kitap Günlerinde okurlarıyla buluştu. İlk olarak stantta okurlarına kitaplarını imzalayan Akdeniz, sonrasında En Güzel Şarkı kitabı ve Türkiye’de mülteciler konusu üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Çok sayıda okurun katıldığı söyleşide En Güzel Şarkı kitabından kısaca bahseden Akdeniz, Türkiye’de ki mülteci çocuk işçiliği sorununa dikkat çekti. Suriyeli mültecilerin ülkelerinden ki savaş yangınından kaçarken Türkiye’de ki sömürü yangınına tutulduğunu dile getiren Akdeniz, “Ülkemizde çalışmaktan ellerinin kemik yapısı bozulmuş Suriyeli çocuklar var” diye konuştu.

‘SURİYELİ İŞÇİLER SÖMÜRÜLÜYOR’

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) yayınladığı işçi ölümü rakamları arasından en fazla dikkat çeken rakamın mülteci işçi ölümleri olduğunu aktaran Akdeniz, Suriyeli mültecilerin ülkemizde ki her alanda çalıştığını söyledi. Çalıştığı her sektörde Suriyelilerin sömürüldüğünü ifade eden Akdeniz, şöyle devam etti: “Ülkemizde yeni bir kavram doğdu. ‘Suriyeliler Türkiyeli işçilerin beğenmediği işlerde çalışıyorlar’ diyorlar. Türkiyeli işçilerin beğenmediği iş yok. Türkiyeli işçilerin ölüm korkusundan dolayı çalışmadığı işler var. Suriyeli mülteciler işte bu işlerde çalışıyorlar. Ölüm korkusuna rağmen geçinmek için çalışmak zorundalar.”

‘AVRUPA’DA 10 BİN MÜLTECİ ÇOCUK KAYIP’

Binlerce Suriyeli çocuğun ülkemizde zorla dilendirildiğini paylaşan Akdeniz, “Bunlar dilenci değil hepsi işçidir. Çeteler tarafından sömürülüyor ve zorla çalıştırılıyorlar. Avrupa Polis teşkilatının yayınlandığı bir rakam var. Avrupa’da On bin mülteci çocuk kayıptır. Bu çocukları kim kaybetti. Hiçbir şey bilinmiyor. Düşünün bu Avrupa’da on binse Türkiye’de ne kadardır?” diye sordu.