Tiyatro oyuncusu Yalçınkaya son yolculuğuna uğurlandı

img
DİYARBAKIR – İzmir’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Amed Şehir Tiyatrosu oyunsu Mehmet Emin Yalçınkaya, düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. 
 
İzmir’de bir hastanede pankreas tedavisi gören ve dün yaşamını yitiren Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Mehmet Emin Yalçınkaya’nın naaşı İzmir’den Diyarbakır’a getirildi. Diyar Galeriya İş Merkezi’nde bulunun Amed Şehir Tiyatrosu’na getirilen Yalçınkaya için tiyatronun sahnesinde tören düzenlendi. Törene ailesinin yanı sıra; tiyatrocu, sanatçı, yazar, gazeteci, siyasetçi ve çok sayıda kişi katıldı. 
 
‘O HER ZAMAN BU SAHNEDE OLACAK’ 
 
Düzenlenen törende konuşan ve Yalçınkaya için ‘eğitmenimiz’ diyen Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar,  “Kürt tiyatrosunda çok önemli bir yere ve role sahipti. Binlerce seyircimiz onun sayesinde oluştu. Yüzlerce tiyatrocuyu eğitti ve binlerce sahnede rol aldı. Kürt kültürü ve tiyatrosu açısından hiçbir zaman unutulmayacak bir isimdir. Her zaman onu anarak, Kürt tiyatrosuna sahip çıkacağız. O her zaman bu sahnede olacak ve kalbimizde yerine alacaktır” dedi. 
 
MIZRAKLI: ONUN HAKİKAT ARAYIŞINDA İLERLEYECEĞİZ 
 
Yalçınkaya’nın uzun yıllar arkadaşı olan HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı da “Onlar ‘sanat hakikatin arayışıdır’ deyip çıktıkları yolda, büyük emekler verdiler. Bugün buraya sığamadığımız bu yere bizi mahkûm edenlere lanet ediyoruz. Mehmet Emin’ler bunu hak etmemişti. Bu halk bunu hak etmemişti. Onlar sanatlarını hakikate ulaşmak için kullandılar. Sanatlarını özgürleştirirken, beraberinde bir halkı ve halkları özgürleştirdikleri bilinciyle hareket ettiler. Bu kadar gençliğini özgürlüğe adayan bir halk, bugün de bağrına taş basacaktır. Buradan kendisine söz veriyoruz. On ve yüz binleri buluştuğu sahnelerde hakikat arayışımızı sürdüreceğiz." diye konuştu. 
 
BİNLERCE KİŞİ TARAFINDAN DEFNEDİLDİ 
 
Yalçınkaya'nın cenazesi ambulans ile merkez Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’na götürüldü. Burada binlerce kişinin katıldığı törenle gözyaşları arasında defnedildi. 
 
‘BEN ÖLDÜĞÜMDE MEZARIMA KARANFİL VE GÜL BIRAKIN’ 
 
Dini vecibelerin ardından Yalçınkaya’nın mezarına karanfil ve çiçek bırakıldı. Sanatçı Şêrko Kanîwar mezara karanfil bıraktığı esnada şunları söyledi: “Mamoste Emin bize ‘Ben öldüğümde benim mezarıma karanfil ve güller bırakın’ derdi. Vasiyeti üzerine biz de mezarına karanfil ve gülleri bırakıyoruz.” 
 
Yalçınkaya ailesi Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Huzurevleri mahallesinde bulunan Şaklat Yas Evi’nde taziyeleri kabul edilecek.