90’lı yıllarda çocuk olmayı anlatan bir kitap: Hespê Şeytên

img
MARDİN - 90’lı yıllardaki çatışmalı sürecin çocukların yaşamları üzerindeki etkilerinin öyküleştirildiği “Hespê Şeytên” adlı Kürtçe kitap Aryen Yayınları tarafından yayınlandı.
 
Mersin Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nde öğrenci olan Kadir Stêra tarafından kaleme alınan “Hespê Şeytên” adlı Kürtçe kitap Aryen Yayınları tarafından yayınlandı. Sade bir dille yazılan kitap, 80 sayfa ve dört bölümden oluşuyor.
 
TEKNOLOJİNİN DOĞAL YAŞAMA ETKİSİ
 
7 kısa hikayeden oluşan kitabın birinci bölümünde, çatışmalı süreçle ön plana çıkan 1990’lı yıllarda yaşayan çocukların içerisinde bulundukları ortam ve psikolojileri anlatılıyor. Söz konusu çatışmalı sürecin çocukların oynadıkları oyunlar üzerindeki etkisinin de çarpıcı bir şekilde ele alındığı bölümde, teknolojik gelişimlerin günümüz çocuklarının doğal yaşamına olan etkisine de değiniliyor.
 
BİREYSEL VE TOPLUMSAL ACILAR ARASINDA KALAN BİR YAZAR
 
Kitabın ikinci bölümünde ise, ekonomik durumu iyi olmayan “Rênas” adlı yazarın Kürtçe kitap yazmak için karşılaştıkları zorluklar akıcı bir dille anlatılıyor. Aynı kahraman üzerinden kaleme alınan kitabın üçüncü bölümünde de, modern ve klasik edebiyatın karşılaştırılması yapılıyor. Kitaptaki kahramanların bireysel ve toplumsal acılar arasındaki sorgulama süreçlerinin anlatıldığı kitabın son bölümünde ise, bazı şiirler üzerinden hakikat arayışına değiniliyor.