Adır Çeşmesi yaklaşık 300 yıldır akıyor

img
VAN – Erciş yolu üzerinde bulunan ve Döşeme mezrasının su ihtiyacını karşılayan Adır Çeşmesi, 1700'lü yıllardan günümüze kalan ilçenin nadir tarihi eserleri arasında yer alıyor.
 
Adır Çeşmesi, Van-Erciş karayolunun 40’ıncı kilometresinde bulunan ve Van Gölü kıyısındaki Döşeme (Tewledêr) mezrasında yer alıyor. 1766 yılında yapıldığı düşünülen çeşme, günümüzde de mezranın su ihtiyacını karşılıyor. Yanında bulunan evlerin arasında kalan çeşmenin kemer, taban kaplaması, dinlenme sekisi ve duvarlarında tahribatlar mevcut olsa da büyük bölümü ayakta duruyor.  
 
DEFİNECİLERİN HEDEFİNDE
 
Bu topraklardaki her tarihi yapı gibi Adır Çeşmesi de zaman zaman definecilerin hedefi oluyor. Bu durum nedeniyle köylüler çeşme başında nöbet tutarak buna engel olmaya çalışmış. Geçtiğimiz yıllarda yetkililer tarafından da çeşmenin etrafının kazıldığını, tarihi eser mahiyetinde eşyaların çıkartıldığını söyleyen köylüler, sonrasında tabanda yer alan taşın oturtulmadığını belirtiyor. 
 
Köy olarak içme suyu ihtiyaçlarını bu çeşmeden sağladıklarını söyleyen Abdulsamet Ayseli, “Bunun dışında köyde başka çeşme yoktur. Çeşmenin suyu çok güzel. Yazları soğuk, kışları ise sıcaktır" dedi. İnsanların birçok kez çeşme civarına altın aramaya geldiklerini ancak buna izin vermediklerine dikkat çeken Ayseli, bölgede korunan ender tarihi yapılardan olduğunu söylüyor. 
 
Köylülerden Nuriye Ayseli ise, “Burada 20 hane var hepsi suyunu oradan karşılıyor. Hem insanlar hem hayvanların suyunu oradan karşılıyoruz. Bazen bize yetmiyor. Özellikle hayvanlar için ayrı bir çeşme yapılsaydı iyi olurdu” diye ifade etti.