Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın ödülleri sahiplerine verildi

img

İSTANBUL – Bu yıl 11’ncisi düzenlenen ve “Çocuk Gelin Yoktur, Çocuk Tecavüzü Vardır” temasıyla gerçekleştirilen Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın birincisi Meksikalı Karikatür Sanatçısı Angel Boligan oldu. 

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması’nın ödül töreni İstanbul’da düzenlendi. Kız çocuklarının zorla evlendirilmesine karşı düzenlenen yarışmaya, 62 ülkeden 420 karikatürist katıldı. “Çocuk Gelin Yoktur, Çocuk Tecavüzü Vardır” temasıyla gerçekleştirilen yarışmanın birincisi Meksikalı Karikatür Sanatçısı Angel Boligan oldu.
 
Yarışmanın tamamı kadınlardan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu Endonezya’dan Jitet Kustana ve Yunanistan’dan Konstantinos Tsanakas ikincilik ödülünü paylaştı. Üçüncülük ödülünü İspanya’dan Anne Derenne aldı. Türkiye’den Hilal Özcan; Özel Ödül, Muhammed Bakır, Kürşat Zaman, Halit Kurtulmuş ve Eray Özbek de mansiyon ödüllerine layık görüldü.
 
'FARKINDALIK VE DUYARLILIK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ'
 
Ödül töreninde konuşan İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay, gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda kız çocuklarının daha ergenliğe girmeden evlenmek zorunda bırakıldığını ve dünya genelinde 18 yaş altı her 5 kızdan 1’inin genç yaşta evlendirildiğini söyledi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmış olduğunu da hatırlatan Donay, devamla şunları söyledi: “Fakat asıl sorun, bu bildirgede çocuğun evlenmeye razı olabileceği yaşın açıkça belirtilmemiş olması. Bildirgedeki bu açık, caydırıcı olmaktan öte neredeyse teşvik edici bir nitelik taşıyor. Dünya genelinde, günde yaklaşık 39 bin kız çocuğu erken yaşta evlendiriliyor. Biz farkındalık, duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Kadına ve çocuğa sahip çıkıyoruz. ’Çocuk Gelin Yoktur, Çocuk Tecavüzü Vardır’ farkındalık projesini bu nedenle ürettik. Sosyal sorumluluk projeleri bir defaya mahsus olmamalı. Biz bu konuda çalışmaya devam edeceğiz ta ki hiçbir çocuk tecavüze uğramayana kadar.”