Eserlerinde kadınların yaşamını işliyor

img

MERSİN - Emekliliğiyle birlikte gençlik hayali olan heykeltıraşlığa başlayan Ramazan Yıldırım, eserlerinde kadınların yaşamlarını ve toplumdaki yerlerini işliyor.  

Mersin’in Mezitli ilçesinde yaşayan Ramazan Yıldırım, emekliliğiyle birlikte yaşamdan soyutlanmak yerine ahşap oyma tekniğiyle heykel yapıyor. Gençliğinde ilgi duyduğu heykel tıraşlığı kendi çabasıyla öğrenen Yıldırım, 4 yıldır bu sanatı icra ediyor. Sadece üretim ile de yetinmeyen Yıldırım, hazırladığı videolarla da bu sanatı merak edenlere bildiklerini aktarıyor. 
 
ESERLERİNDE KADINLARI ANLATIYOR
 
Eserlerinde ana öğe olarak kadının toplumsal yaşamdaki yerini işleyen Yıldırım, kadının yaşadığı sorunları ve ruh halini heykel sanatı ile anlatıyor. Kadının yaşam mücadelesinde yalnız olduğunu söyleyen Yıldırım, kadının yaşamın her alanında yok sayılan ya da başkaları tarafından tanımlandığını vurgulayarak, "'Saçı uzun aklı kısa'dan başlayıp devam eden çok ağır söylemlerle kadınlar etiketlendiriliyor. Bu durum sadece Türkiye için değil çok daha ileri olarak kabul edilen ülkeler için de geçerli. Kadınlar üzerinden korkunç bir baskı var" dedi. 
 
SAVAŞ VE KADIN
 
DAİŞ'in Şengal'e yönelik saldırısı sürecinde Êzidî kadınların tecavüze uğramasından da etkilenen Yıldırım, yaşananları  "Savaş ve kadın" isimli tabloya döktü. Kadına yönelik taciz ve cinsel saldırıları anlatan bir eser de yaptığını aktaran Yıldırım bu eserini şu sözlerle anlattı:"Kadın ve erkek elleri kadının bedenine dolanmış bir şekilde görülüyor. Burada da kadın çıplak çünkü kendini koruyacak bir şeyi yok. Diyorlar ki kadını neden çıplak çalışıyorsunuz. Kadını giyinik yapan üzerindeki kıyafetler değildir. Kadını giyinik yapan kadına vermiş olduğumuz değerdir." 
 
'KADINLAR GÜÇLÜ, GÜZEL VE ESTETİKTİR'
 
Kadınların her şeye rağmen güçlü olduğunu bunu eserlerine de yansıttığını söyleyen Yıldırım, "Bir memesini aldırmak zorunda kalan bir kadının talebi üzerine bir eser yaptım. Burada yine bu kadın yaşadıklarına rağmen güçlü ve kuvvetlidir. Ben hiçbir zaman için zayıf kadın istemiyorum. Kadınlarımızın çok güçlü ve kuvvetli olmasını istiyorum. Kadınlar çok güçlü, güzel ve estetiktir" diye belirtti. 
 
KADINLAR ESERLERİ BEĞENİYOR
 
Viranşehir Sahili'nde çalışıp heykellerini yaptığını dile getiren Yıldırım, sahilde daha fazla insanla temas kurduğunu ve o insanların yorumlarının kendisine ilham verdiğini söyledi. Özellikle kadınlarda olumlu tepkiler aldığını belirten Yıldırım, "Sanatımda kadınlar üzerine çalıştığımı gören kadınlar bu durumdan çok memnun oluyorlar ve ‘Bizim yaralarımıza el basıyorsunuz. Bizim anlatamadıklarımızı anlatıyorsunuz’ diyorlar. Eğer yaptığım çalışmalarda toplum da bir hareketlenme olursa ne mutlu bana. Sanatçının amacı topluma yön verebilmek için sanat yapar. Kadınlar değerlidir. Sadece biz onların değerini geç anlıyoruz" dedi. 
 
MA / Hacı Yusuf Topaloğlu