Urartulardan kalma Ayenis Kalesi cam platform ardında hapis

img

VAN – Urartulardan kalma Ayanis Kalesi, Van’da tüm ihtişamıyla ayakta kalabilen önemli mekânlar arasında yerini alıyor. Kale, 29 yıldır devam eden kazı çalışmaları nedeniyle cam platforma hapsedilmiş.  

Van Gölü’nün doğu kıyısında ve kentin 38 kilometre kuzeyinde bulunan Ayanis Kalesi, Urartuların son mimari eserlerinden biri. Kayalık bir tepe üzerine M.Ö. 672 yılında Kral Rusa tarafından kurulan Ayanis Kalesi’nde 29 yıl önce başlayan kazı çalışmaları ise hala tamamlanmış değil. 
 
URARTULARIN EN UZUN TAPINAK YAZITINA SAHİP
 
Taş ve kerpiç işçiliğinin yanı sıra tapınak bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarda dünyadaki en önemli ve en özel Urartu tapınaklardan biri olan tarihi kalede, kazılarda 2 bin 700 yıllık mozaik işlemeli platformun bulunduğu belirtiliyor. Urartuların en uzun yazıtlarından birine de sahip olan Ayanis Kalesi, çekirdek tapınağın ön cephesinde bulunan toplam 86 satırdan oluşan çivi yazılı yazıt, Urartuların en uzun tapınak yazıtı olma özelliğine sahiptir. Yazıt, Kral 2. Rusa dönemiyle ilgili tarihi, sosyal ve dini açıdan bilgiler içermesi nedeniyle de büyük önem taşıyor. 
 
2 BİN 700 YILLIK TARİH PLATFORMA HAPSEDİLDİ
 
2 bin 700 yıllık bir tarih, demir profil ve camekandan yapılan platformun içerisine hapsedilirken içeriye kimse alınmıyor. Sadece dışarıdan görülme fırsatı verilen Ayanis Kalesi büyük bir alanı kapsıyor. Kale'de özellikle taş blokların sıralı dizilimi dikkat çekerken taş ustalığındaki incelik de kendini gösteriyor. 
 
TARİHİ KALE 3 BÖLMEDEN OLUŞUYOR
 
Saray, tapınak ve tahıl ambarı olmak üzere 3 bölümden oluşan kalede en dikkat çeken yerlerden biri tapınak bölümü. Tapınak alanının batısında kazılan ve ortaya çıkartılmaya başlanan yapının ise ev gibi yerleşim alanları olduğu belirtiliyor.  
 
20 METREDEN BÜYÜK KÜPLER DİKKAT ÇEKİYOR
 
Bir diğer önemli bölümde tahıl ambarıdır. Görsel açıdan pek bir şey ifade etmese de o dönemden kalan ve parçalanan küpler Urartu tarihine ilişkin ip uçları veriyor. Yapılan kazılarda küplerin 20 metreden fazla bir büyüklükte olduğu tahmin ediliyor.
 
Türkiye ve bölge kentlerinden gelen birçok ziyaretçi de kazıların tamamlanarak kalenin açılmasını bekliyor. Yetkililer ise alanın büyük olmasından kaynaklı çalışmaların uzun zaman alacağını belirtiyor. 
 
MA / Aydın Yıldız - Müjdat Can