‘Sanatçının görevi umudu yaratabilmektir’

img

BATMAN – OHAL koşullarında baskılara rağmen Batman’da çalışmalarını yürüten Bahar Kültür Merkezi yöneticisi Şerzat Arslan, “Sanatçının görevi topluma aydınlığı kazandırabilmek, umudu yaratabilmektir” dedi. 

Batman’da 18 yıldır faaliyetlerini sürdüren Bahar Kültür Merkezi (BKM) baharın etkisini gösterdiği günlerde çalışmalarına hız verdi. Kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalarla Kürt kültür ve sanatına ilişkin müzik, resim, fotoğraf gibi dallarda eğitim vermeye devam ediyor. Kendi imkanlarıyla ayakta kalan merkez, 8 Mart, Newroz ve 1 Mayıs kutlamaları öncesinde müzik kurslarına ağırlık verdi. 
 
‘BKM MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR’
 
Merkezin yöneticilerinden olan Şerzat Arslan, çalışmalarının halkın sanatsız bırakmamak için yaptıklarını dile getirdi. BKM’nin kurulduğu günden bu yana gücünü halktan aldığına vurgu yapan Arslan, “Bugün BKM OHAL’e rağmen ayakta ise ve çalışmalarını sürdürüyor ise bunun tek sebebi de gücünü halktan alıyor olmasıdır. Hem ekonomik olarak hem de düşünce olarak bağlı olduğumuz temel irade halktır. İşte bu yüzden sanatımız ve çalışmalarımız özgünlüğünü korumaya devam ediyor. Yıllar içinde bu özgünlük çalışmaları ile vücut buldu. BKM halk kültürünü gün yüzüne çıkarma ve halkın sanatını ortaya koyma ve onu ilerletmeyi önüne hedef olarak her zaman koymuştur” dedi. 
 
Yıllardır çalışmalarının engellenmek istendiğini ve birçok yasaklama ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Arslan, OHAL’de de sanata karşı baskılar devam ederken buna karşı mücadele etmek gerekliliğini vurguladı. Sanatın olmadığı yerde bilginin doğruluğunun da olmayacağını söyleyen Arslan, merkez olarak halkın sanatını yapmaya çalıştıklarını ifade etti. 
 
‘HERKES GELİP BURADA ÇALIŞMA YÜRÜTEBİLİR’
 
Halkı sanatla buluşturmak için birçok alanda kurs verdiklerini söyleyen  Arslan, sanatsal kursların yanı sıra Kürtçe kurslarının da olduğunu belirtti. Merkezin aynı zamanda sanatsal etkinliklerin düzenlendiği bir yer olduğunu belirten Arslan, tiyatro sahnelenmesinden, çocuklar için özel etkinliklere ve sergilere kadar birçok şeyi halk ile buluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi. 
 
Baskıların artığı dönemlerde sanatçılara çok iş düştüğünü savunan Arslan, “Sanatçı doğası gereği devrimci olmak zorundadır. Bir devrimi gerçekleştirmek zorundadır. Kaybolanı, yok edilmek isteneni var etmek ve ortaya çıkarabilmelidir.  Sanatçının görevi topluma aydınlığı kazandırabilmektir, umudu yaratabilmektir” diyerek mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. 
 
GENÇLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT
 
Merkezde bağlama kursu alan Mercan Yıldız (29), samimi ortamı nedeniyle BKM’ye geldiğini söyledi. Saz ve gitar eğitimi alan Mevlüt Yıldız ise “Burada yaklaşık bir yıldır profesyonel bir eğitim alırken bir şeyler öğrendiğim gibi bilgilerimi de aktarma fırsatım oluyor. Sadece müzik değil burada birçok etkinlik ile sosyal bir çevrede edinebiliyorsunuz. O yüzden Batman gençliğinin yoz kültürden kurtulması için burası büyük bir fırsattır” dedi. 
 
MA / Metin Yoksu