Kayyum geldi Dengbêj Evi’ne kimse uğramaz oldu

img

ŞIRNAK – Cizre Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından işlevsiz hale getirilen Botan Dengbêj Evi divanında yer alan dengbêjlerden Ahmet Bilgin, kayyum sonrası uğramadıkları ev için, “Bu durum devam ettiği sürece gitmeyiz” dedi.

 Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Kale Mahallesi’nde, 22 Şubat 2015 tarihinde Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediye tarafından açılışı yapılan Botan Dengbêj Evi, kayyum atandıktan sonra işlevsiz hale geldi. AKP'ye yakınlığıyla bilinen bazı ailelerin nişan, mevlit ve düğün organizasyonları için kullanılan tarihi evde daha önce divan kuran dengbêjler ise, kayyum atamasının ardından protesto amaçlı eve gitmiyor.
 
‘İLK KLAMI ANNNEMDEN ÖĞRENDİM’
 
90’lı yıllarda köylerinin yakılmasının ardından Şırnak merkeze yerleşen 58 yaşındaki Ahmet Bilgin (H. Ehmedê Şilyanî) Dengbêj Evi’ni protesto eden dengbêjlerden biri. 16 yaşından bu yana çeşitli etkinlik ve divanlarda dengbêjlik yaptığını aktaran Bilgin, kültür, gelenek ve sanatını Kürtçe dengbêjlik yaparak yaşatmaya çalıştığını vurguladı. “İlk ezberlediği klamı annemden öğrendim” diyen Bilgin, dengbêjliğin günümüze gelmesinde kadınların çok büyük bir pay sahibi olduğuna dikkat çekti. Dengbêjliğin iki noktadan beslendiğini kaydeden Bilgin, “Doğa ve tabiat bunlardan birisi. Bir diğeri ise, tarihi boyunca çekilen acılar ve zulümler ile direnişlerdir” dedi.
 
‘SALİHÊ ŞİRNEXÎ’Yİ YAŞATMAK BİZİM GÖREVİMİZ’
 
Silopi’deki sokağa çıkma yasağı sırasında gerçekleşen bombardımandan dolayı yaşadığı kalp krizinden dolayı yaşamını yitiren Dengbêj Salihê Şirnexî’nin kendisini etkileyen en önemli isimler arasında olduğunu belirten Bilgin, “O da maalesef Silopi’deki zulüm ve katliamlardan dolayı yaşamını yitirdi. Hayran olduğum dengbêj yasakta yaşamını yitirdi. Onun bıraktığı kültürü her gittiğimiz yerde yayma ve yaşatma bizim görevimiz” diye konuştu.
 
‘KAYYUMLAR GELDİ, DİVANLAR KURULMAZ OLDU’
 
Dengbêjliğin hiçbir siyasi parti, kurum ve yönetime ait olmadığına dikkat çeken Bilgin, bu kültürün sadece yaşatıldığı coğrafya ve halka ait olduğunun altınız çizdi. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile belediyelere atanan kayyumlar ile birlikte bu kültürün dağıtılmaya çalışıldığını hatırlatan Bilgin, “Daha önce bağlı olduğumuz Dengbêj Evi, dünyanın birçok yerinden gelen misafirler tarafından ziyaret edilirdi. Dışarıdan gelen dengbêjler tarafından ziyaret edilirdi. Kayyumlar ile birlikte daha önce kurulan divanlar kurulmaz oldu. Her şey dağıtıldı. Bir nevi kapalı sayılırdı. Bundan dolayı durumu protesto edip, Dengbêj Evi’ne gitmedik artık. Bu durum devam ettikçe gitmeyeceğiz” diye konuştu. 
 
“Denbêj Evi, halkın evidir. Kimsenin malı değildir” diye belirten Bilgin, belediyelere atanan kayyumların bu kurumlardan ellerini çekmesi gerektiğini dile getirerek, Kürt halkına kendi kültür ve diline sahip çıkma çağrısında bulundu.