Mor Dayanışma’dan şiddete karşı online buluşmalar

  • kadın
  • 09:10 24 Mayıs 2020
  • |
img
İZMİR - Salgın sürecinde artan kadın şiddetine karşı online buluşmalar gerçekleştiren Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu, kadınların buluşmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, izolasyonla mücadele ettiklerini söyledi.
 
Mor Dayanışma, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte artan kadına yönelik şiddete karşı, eve kapanmak zorunda bırakılan kadınlarla online buluşmalar gerçekleştirdi. Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu, kadınların yaşadığı sorunlar ve buluşmaları değerlendirdi. Salgının başlamasıyla işsizlik ve kadına yönelik şiddetin arttığını belirterek, yapılan evde kal çağrılarıyla kadınların “evde ne kadar güvenli” olduklarını sorgulamaya başladığını söyledi. Uslu, “Özellikle pandemi sürecinin yarattığı sorunlarla boğuşan kadınlara biraz cevap olabilmek istedik. İptal ettiğimiz sokak ve salon etkinlerimizi, dijital ortamlara taşıdık. Çünkü pandemi sürecinin kadın mücadelesinin tamamen eve kapanmasına sebep olmamalıydı” dedi.
 
‘ŞAİRLERİN DİZELERİYLE BİRBİRİMİZE DOKUNDUK’
 
Online etkinliklerde Nilgün Marmara, Gülten Akın gibi şairlerin dizelerinde buluştuklarını söyleyen Uslu, film günleri, şiir buluşmaları düzenlediklerini ifade etti. 5 haftadır kadın şairlerin dizeleriyle bir birlerine dokunduklarını dile getiren Uslu, “Eril edebiyat ortamında sesini duyuramamış kadın şairleri seçmeye özen gösterdik. Online erbane atölyeleri düzenledik. Sanat etkinlikleri dışında çocuk istismar suçlarına getirilmek istenen aflar ve infaz paketini de konuştuk. Bu süreçte hiçbir tartışma veya sosyal etkinlik ortamına ulaşamayan kadınlarla buluşmak istedik. Çünkü psikolojik olarak izolasyonun etkileriyle mücadele etmemiz gerekiyordu. Birbirimize ses olabilmek, güç olabilmek için bu etkinliklerimizi düzenledik” diye belirtti. 
 
‘KENDİMİZİ İFADE ETMEYE İHTİYACIMIZ VAR’
 
Uslu, herkesin internet üzerinden buluşabildiği bu dönemde, çalışmalarını İzmir ile sınırlandırmayıp, başka illerdeki kadınlarla da buluştuklarını söyledi. Yaptıkları etkinliklerde bir yandan gündemi tartışırken, diğer yandan da neler hissettiklerini konuştuklarına değinen Uslu, “Dijital mecralarda gerçekleşen etkinlerde şunu fark ettik ki, kadınların gerçekten buna ihtiyacı varmış. Bir başka kadını dinlemek, ona kendisini anlatmak kadınlara iyi geldi. Aynı zamanda bizler de kadınlarla bir araya gelmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırladık. Bizim için yaşadığımız krizi kadınlarla buluşarak fırsata çevirdiğimiz bir süreç oldu” diye konuştu.  
 
İSİMLER FARKLI HİKÂYELER AYNI
 
“Pek çok farklı kentten, farklı hayatlardan kadınlarla bir araya gelmek birbirimize umut oldu” diyen Uslu, kadınlardan olumlu tepkiler aldıklarını, kadınların kendini ifade edebilmekten mutlu olduklarını söylediğini aktardı. Kadınların isimleri değişse de hikayelerinin anlatıldıkça benzer olduğunu dile getiren Uslu, “Yani kadınlar nerede yaşarsa yaşasın, erkek egemen toplumda karşılaştığımız sorunlar çok benzer. Bunun karşısında bizlere güç veren şey, yalnız olmadığımızı bilmektir. Hükümetin normalleşme kararlarının erken alındığını düşünüyoruz. Özellikle açıklanan vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz.  Bu yüzden dijital mecralarda yaptığımız etkinlikleri bir süre daha devam ettireceğiz. Nerede kadınlarla buluşabiliyorsak, oralarda üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.