TJA’dan ‘İnfazda eşitlik’ kampanyasına destek çağrısı

img

DİYARBAKIR – Tevgera Jinên Azad, 39 sivil toplum örgütünün hükümlülerin şartlı tahliyesine yönelik yasal düzenlemenin siyasileri de kapsaması için başlattığı “İnfazda eşitlik istiyoruz” kampanyasına destek çağrısında bulundu.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED)  öncülüğünde 39 sivil toplum örgütünün koronavirüs nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin erken tahliyesi için yasal düzenlemenin siyasi tutuklu ve hükümlüleri kapsamı için başlattığı  “İnfazda eşitlik istiyoruz, herkes için adalet” kampanyasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Koronavirüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın olarak ilan edildiği ve bu salgın nedeniyle binlerce insanın yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, virüs nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin yaşamlarının tehdit altında olduğunu uyarısı yapıldı.

‘KADINLARIN YAŞAM HAKKI HİÇE SAYILMIŞTIR’

Cezaevlerinde 10 binin üzerinde kadın ve çocuğun bulunduğu ve 300 bini aşkın tutuklu ve hükümlü bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “AKP-MHP iktidarı istisnai suçlar kapsamında kadın katliamcılarının, çocuk istismarcılarının ve cinsel işkence suçlularının tahliye hazırlıklarını yaparken özgür ve eşit bir yaşam mücadelesi ve düşüncesi olduğu için cezaevlerinde bulunan tutukluların, kadınların yaşam hakkını hiçe saymıştır. Yaşamın her alanında kadın düşmanı politikalar izleyen iktidar, coronavirüsü salgını tedbirleri kapsamında son olarak 6284 Sayılı Kanun kapsamındaki tedbir kararlarının yükümlülerin sağlığını etkilemeyecek şekilde değerlendirilmesine ilişkin kararı yürürlüğe koymuş; kadınların can güvenliği hiçe sayılarak şiddet uygulayanlar, kadınların yaşam hakkının önünde tutulmuştur” denildi.

 ‘YAŞAM HAKKI CİDDİ BİR TEHDİT İLE KARŞI KARŞIYA!’

Cezaevlerinde kapasitenin çok üstünde tutuklu-hükümlü kaldığının altı çizilen açıklamada, salgınla birlikte cezaevlerindeki fiziksel koşulların ağırlaşmasıyla tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkının ciddi bir tehdit ile karşı karşıya kaldığı uyarısı yapıldı.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

“Cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı, sağlık hakkı iktidarın tasarrufu altında değildir ve olmamalıdır” denilen açıklamada devamla “Bugünden tezi yok tüm insan hakları kuruluşlarının içinde yer aldığı bir sosyal anlaşmayla, yaşam hakkını ve eşitlik ilkesini koruyacak şekilde adil bir infaz düzenlemesini gerçekleştirmek acil şekilde gerekmektedir. İktidarın rant ve fırsatçı politikalarla, yaşam ve sağlık hakkını ihlal ettiğine dair bir hakikatle karşı karşıyayız. Tüm kadınları ve demokrasi savunucularını AKP-MHP iktidarının salgın fırsatçılığıyla hazırlığını yaptığı ceza infaz yasanının ayrılıkçı, cinsiyetçi ve yaşam hakkını ihlalini daha da derinleştiren düzenlemesine karşı birçok kurum, siyasi parti ile ortaklaşa başlattığımız imza kampanyasına destek olmaya çağırıyoruz” sözlerine yer verildi.