Kadınlardan katliamlara karşı insan zinciri

img

DİYARBAKIR – DAKAP öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, hemcinslerine yönelik cinayetlere karşı, el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

Diyarbakır'da evli olduğu erkek tarafından öldürülen Merve Demirkol'un ve diğer kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır merkez Yenişehir Ofis Semtinde bir araya gelen kadınlar el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde yapılan eylem zincirinde kadınlar hazırladıkları dövizlerle kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi kadınların yanı sıra çok sayıda kadın ve çocuğun katıldığı eylem öncesi polis, zincirin oluşturulacağı noktada geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis, kadınların kadın katliamlarına dikkat çekmek için hazırladıkları dövizler ise tek tek kontrol etti.

"Yaşamak istiyoruz", "Gülistan Doku nerede?", "Artık yeter", "Kadın cinayetlerinin gerekçesi olmaz", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Erk değil, özgür eş yaşam" dövizlerini boyunlarına asan kadınlar, el ele tutuşarak "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları ile insan zinciri oluşturdu.

'GEREKÇELERLE KADIN KATLİAMININ KARARI VERİLEMEZ’

Burada bir açıklama yapan Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Akat, kurdukları insan zincirinin her bir halkasının yaşamın gerekçesi olması umudu ile bir araya geldiklerini söyledi.

Her gün kadınların en yakınları tarafından öldürüldüğünü belirten Akat, "Kadınların eşleri, kardeşleri, sevgilileri, katilleri oluyor. Erkek ise kahraman oluyorlar. Birçok kadın öldürüldükten sonra ‘gerekçesi var’ denilerek yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Biz buradayız, el eleyiz, o insan zincirinin birer halkasıyız. Yaşamı, yaşamın kutsallığını savunuyoruz. Herhangi bir gerekçe ile bir kadının katlinin kararı verilemez. Melike için, Merve için, Müzeyyen için buradaydık. Bu konularda sorumluk sahibi olan örgütlü kadın yapılarının önüne barikat çekmek yerine inanıyoruz ki ileri de el ele tutuştuğu bir güç olacaktır. Bugün var olan iddiamızı her tehdit altında savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Akat’ın konuşmasından sonra kadınlar slogan ve zılgıtlar eşliğinde dağıldı.