'Gülistan Doku nerede?' diye sordular

img
İSTANBUL/ URFA- 16 gündür kayıp olan üniversite öğrenci Gülistan Doku için İstanbul ve Diyarbakır ve Urfa'dan seslenen kadınlar, bir an önce bulunmasını istedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri, Dersim’de 5 Ocak gününden bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’na ilişkin HDP il binasında basın toplantısı düzenledi. 
 
Açıklamanın yapıldığı salona “Gülistan Doku nerede?” pankartı asılırken, HDP milletvekilleri Dılşat Canbaz ve Ayşe Sürücü de açıklamaya katıldı. 
 
Açıklamada söz alan İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, herkesin birbirini tanıdığı bir yerde o kadar sese ve o kadar çağrıya rağmen Gülistan’ın nasıl hala bulunamadığını sordu.
 
Dersim’de özel savaş politikalarının uygulandığını söyleyen Canbaz, “O kadar aramaya rağmen hala bulunamıyor. Gülistan bulunana kadar biz Kadın Meclisi olarak oradaki Baro ile, Kadın Meclisleri ile hareket etmeye devam edeceğiz. Kadınlar olarak bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.
 
Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de, konuşmasında Gülistan’ın kaybolmasının yıllardır Dersim üzerinde yürütülen özel savaş politikalarının bir parçası olduğunu ifade etti.
 
‘CEZASIZLIK POLİTİKALARININ SONUCU’ 
 
TJA aktivisti Besra İşsever tarafından okunan basın metninde ise, dünden bugüne özel savaş politikaları ile Dersim'e yönelenlerin doğasıyla, kültürüyle bir bütün olarak yaşamın her alanında tahakküm ile talan ile yozlaşma ile toplumsallığı ele geçirmek, kendi çarkı içinde öğütmek istediği vurgulandı.
 
Dersim’de kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz, istismar vakalarında, kent tarihinde görülmemiş düzeye çıkıldığına dikkat çeken İşsever, “Bu elbette Dersim özelinde savaş politikalarının ve genel olarak ise istismarcılara af getirme anlayışının ve cezasızlık politikalarının bir sonucudur” dedi.
 
‘KADIN DÜŞMANI POLİTİKANIZLA SAVAŞACAĞIZ’ 
 
Gülistan’ın 15 gündür kayıp olduğunu vurgulayan İşseven, kadınların akıbeti sormak için yaptığı eylemlere yasak getirilmesine tepki gösterdi. “Gülistan nerede?" sorusunun kimilerini rahatsız ettiğini söyleyen İşseven, açıklamalarını “Kadınlar tecavüze uğruyor, katlediliyor ve kaybediliyor. Katillere iyi hal indirimi uygulanıyor katliamların önü açılıyor. Dersim'de sokakların dolup taşması Gülistan’ ı aramak, sorumluların ortaya çıkmasını talep etmek neden engelleniyor? 2019’da 474 kadın erkekler tarafından katledildi. Bizler bir kadın daha eksilmesin diyoruz, bir kadın daha erkekler tarafından katledilmesin diyoruz. Kadın cinayetleri münferit değil politiktir diyoruz. Ve bunların karşısında kadın dayanışmamızla tüm sorumluların hesap vermesi, cezalandırılması için mücadele ediyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun tüm kadınların yanında olacak kadın düşmanı politikalarınızla savaşacağız. Gülistan’ın akıbetini açığa çıkarana dek direnişimiz sürecek. Kadınları katleden, susturan, biat ettirmek isteyen sisteme kaybettirecek, bizler kazanacağız. Kadın dayanışması kazanacak” diyerek noktaladı.
 
URFA
 
HDP Urfa Kadın Meclisi de, Gülistan Doku’ya ilişkin partinin il binasında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP’li kadınlarla birlikte Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. 
 
BİR KADIN GÖZALTINA ALINDI
 
Açıklamaya katılan kadınları Genel Bilgi Taraması’na (GBT) tabi tutan polis, HDP il yöneticisi Ferda Öncel’i gözaltına aldı. Öncel hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifadesi alınacağı öğrenildi. 
 
'TESADÜF DEĞİL'
 
Açıklamada konuşan partinin İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, kameralarla donatılmış kentlerde insanların nasıl bulunamamasına dikkat çekerek, etkili bir soruşturmanın yürütülmediğini ifade etti. Çetiner, "Gülistan Doku’nun kaybolmasını, bulunamamasının gerekçelerini yaratanlarla, kadınların hesap sormasını engelleyenler aynı kişilerdir. Özelikle 16 gündür Dersim'de ortaya çıkan ve gündemleşen taciz ve tecavüz vakaları, kadın özgürlük mücadelesi açısından tarihi değere sahip kentlerin başında gelen bir kent için tesadüf değildir" dedi.
 
CEZASIZLIK POLİTİKASI
 
Yaşanan taciz ve tecavüz olaylarını haberleştiren basın kuruluşlarının hedef gösterilmesine tepki gösteren Çetiner, “Özelikle Kürdistan’da cezasızlık siyaseti yürütülmektedir. Olayların üstünün örtülmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu da topluma bir mesajdır. Kürt genç kadınlar şahsında, Kürt kadınlarına karşı özel savaş politikaları sistematik bir politika haline getirilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
 
'DERHAL BULUN!'
 
Doku’nun Zainal Abarokov ile görüştükten sonra kaybolduğunu anımsatan Çetiner, "Gülistan’ı sorumlu kurumlar derhal bulmak zorundadır. Eksiksiz soruşturmayı yürütün, şüpheliyi korumayın. İntihar veya cinayet arasında bir fark yoktur. İntihar ise sürüklenmesinin arkasında nasıl olaylar ve kişilerin olduğunu derhal açığa çıkarın. Dersim halkı ile Gülistan’ın ailesiyle dayanıştığımızı belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.