Katledilen Habibe ve Fatma’nın duruşması ertelendi

  • kadın
  • 18:52 13 Aralık 2019
  • |
img

İZMİR- Boşandığı eşi Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Akta’yı öldüren Göksel Sağlam’ın yargılandığı davanın ilk duruşması sanık avukatının katılmaması nedeniyle16 Ocak’a ertelendi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Menemen Açık Cezaevi’nden izinli çıkarak, boşandığı eşi Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Akta’yı öldüren Göksel Sağlam’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Karşıyaka Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu sanık Göksel Sağlam, katledilen kadınların ailesi, müşteki avukatlar hazır bulunurken, CMK tarafından atanan sanık avukatı mazeret bildirerek katılmadı.

Kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başlanan duruşma, sanık avukatı hazır bulunmadığı için sanık ve mağdur yakınlarının savunmaları 16 Ocak’a ertelendi.

Davaya müşteki olan avukatlar, mağdur çocukların sanığın önünde dinlenmesinin çocukların psikolojisi açısından sakıncalı olacağını öne sürerek, çocukların adli görüşme odasında pedagog eşliğinde dinlenmesini talep etti. Ayrıca avukatlar sanığın cezaevinden izinli çıkmadan önce Fatma Akta’nın eşi Adem Akta ile yaptığı telefon görüşmeleri, ziyaretlerini ve yatırdığı para makbuzlarının cezaevinden istenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, ara kararında katılma taleplerinin bir sonraki celse değerlendirilmesine, mağdur çocukların dinlenmesine, sanığın cezaevindeyken Adem Akta ile yaptığı görüşmelerin istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 16 Ocak 2020 tarihine ertelendi.

ÖLÜDÜRÜLEN AKTA’NIN KIZI: BİZİ YALIZ BIRAKMAYIN

Duruşma öncesi Çiğli Kadın Platformu’nun çağrısı ile bir araya gelen kadın örgütleri hem Çiğli Meydanı’nda hem de Karşıyaka Adliye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Adliye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, KESK Kadın Meclisi, İzmir Kadın Meclisleri, Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), Kadın Savunma Ağı, Karşıyaka Gönüllüleri Kadın Platformu, Emek Partisi, Mor Dayanışma, HDP ve Halkevci kadınlar da destek verdi.

Çiğli’de yapılan basın açıklamasında Fatma Akta’nın kızı Figen Akta söz aldı. Annesinin ve teyzesinin duruşmasına destek çağrısında bulunan Akta, “Bizi yalnız bırakmayın. Kadın katillerine indirim uygulansın istemiyorum. Kadınlar size sesleniyorum daha fazla susmayın. Bu mücadeleyi yalnızca biz sürdürebiliriz” diye konuştu.

Adliye önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Gizem Coşkun, “Haklarında koruma kararı olan Fatma ve Habibe, defalarca darp edilmiş ve öldürülmüşlerdir. Ve biz sorumluları biliyoruz. Habibe ve Fatma’nın yaşamak istiyoruz çığlığına kulaklarını tıkayanlar bu cinayetin sorumlularıdır. O yüzden biz kadınlar, Habibe ve Fatma için erkek adalete karşı gerçek adalet için bugün buradayız” dedi.

‘BARİKATLARINIZI KADINLARA DEĞİL, KATİLLERE KURUN’

2019’un ilk 8 ayında bin 840 kadın hakkında koruma kararı verildiğini belirten Coşkun, “2019’un ilk yedi ayında en az 192 kadın öldürüldü, 31 kadına tecavüz edildi, 288 kadını seks işçiliğine zorlandı, 138 kadın taciz edildi, 139 çocuğu istismar edildi.  Ocak ve Temmuz ayına kadar öldürülen 192 kadından en az 15’in koruma kararı vardı” dedi. Devletin kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırıları engellemediğini vurgulayan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Barikatlarınızı kadınlara değil, katillere kurun. Kadına yönelik şiddetle ilgili hiçbir suçun ‘uzlaştırmaya tabii suçlar’ kapsamına alınmasını kabul etmiyoruz. Mahkeme salonlarında ‘iyi ha’ ve ‘tahrik indirimi’ laflarını duymaya sabrımız kalmadı. Çünkü biz siz ağzınızı her açtığınız da daha çok öldürülüyoruz. Artık yeter bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok! Biz kadınlar yaşamak istiyoruz. Habibe, Fatma, Şule, Nadirova, Ceren, Emine ve daha binlerce katledilen kadınların isyanı ile haykırıyoruz. Şiddetsiz, eşit, özgür bir hayatı hep birlikte inşa edeceğiz.”