Pertekli kadınlar kooperatifle istihdamı hedefliyor

  • kadın
  • 09:04 11 Aralık 2019
  • |
img

DERSİM – Pertek ilçesinde açtığı takı atölyesinde 200 kadına eğitim veren işletmeci Pınar Baş, kadınlarla birlikte bir kooperatif oluşturarak istihdam alanı oluşturmayı hedefliyor. 

Dersim’in Pertek ilçesi doğumlu olan ancak İzmir’de yaşayan işletmeci Pınar Baş’ın, hiçbir eğitim almadan hobi olarak yaptığı takılar, zamanla büyük ilgi gördü. Yaklaşık 3 yıldır Baş’ın yaptığı ürünler, İzmirli toptancıların da ilgi odağı oldu. Pertek ilçesinde doğup büyüyen Baş, Pertek ilçe Belediye Başkanı Ruhan Alan’ın katkılarıyla kadınlara istihdam alanı oluşturmak için atölye açtı. 
Yaklaşık 200 kadının katıldığı atölyede, takı yapma eğitiminin yanı sıra kadınların el becerilerine göre farklı fikirler de ortaya çıktı. Atölyede, özgün kadın kooperatifinin oluşturulması ve tüm çalışmaların kooperatif bünyesinde yapılmasına ihtiyaç olduğu belirtildi. İlçede oluşturulması hedeflenen kooperatifle birlikte kadınlar takı üretimine geçecek. 
 
‘YÜZLERCE KADINA İLHAM OLDU’
 
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan işletmeci Baş, atölye çalışmasına destek veren Belediye Başkanı Ruhan Alan'a teşekkür ederek, atölye çalışmasının öncelikli amacının kadınların talep ve isteklerine göre istihdam alanı oluşturulması olduğunu söyledi. Baş, kendi çabasıyla takı yapmayı öğrendiğini, zamanla kadınlara istihdam alanı oluşturma fikrinin geliştiğini ve bunu da kendi ilçesinde hayata geçirmek istediğini kaydetti. Baş, “Toptancıların taleplerine cevap olabilmek için seri üretime geçmem gerekiyordu. Bunun için de bir ekibe ihtiyacım vardı. Bu ekibi kendi ilçemdeki kadınlardan oluşturmak istedim. Yoğun talep üzerinde 1 hafta içerisinde hazırlıklarımı tamamlayarak, atölye çalışması başlattım” dedi. 
 
‘KADINLAR BÜYÜK İŞLER BAŞARACAK’
 
İzmir’den gelirken kendi kafasında en fazla 30 kadına ulaşabileceği tahmininde bulunduğunu söyleyen Baş, “Ancak ilçeye geldiğimde 200’e yakın kadın atölye çalışmasına katılarak, eğitim almak istedi. Birçok kadın kısa süre içerisinde tüm takı modellerini rahatlıkla öğrendi. Ayrıca takı eğitimini almak isteyen kadınların birçok el emeği çalışması olduğunu öğrendim. Kadınların el yatkınlıkları ve el becerilerine göre çalışmalar da başlattık. Kocaman bir ekip oluşturduk. Gelen her kadının büyük işler başarabileceğini gördüm” diye konuştu. 
 
‘KADIN KOOPERATİFİNİ OLUŞTURACAĞIZ’
 
Baş, ilçedeki tüm kadınları üretime dahil etmeyi amaçladığını belirterek, “Bundan sonraki süreçte el emeği çalışmamızı kooperatif bünyesinde yapmayı amaçlıyoruz. Kadın kooperatifini oluşturmak için araştırmalarımızı başlattık. Eğer bu süreç istediğimiz gibi ilerlerse 8 Mart’ta kadın kooperatifini kuracağız. Buraya gelen kadınların maddi durumu kötü, ihtiyaçları olduğu için geliyorlar. Eğitimlerini alan kadınların üretime dahil olmasını ve kendi ekonomik özgürlüklerini sağlamalarını istiyorum. Pertekli kadınlar olarak büyük işler yapacağımıza inanıyorum. Tüm kadınlara ilham kaynağı olabilecek bir çalışmaya imza atacağız” diye ifade etti. 
 
‘DAYANIŞARAK EMEK VERMEK ÇOK GÜZEL’
 
Atölyeye katılan kadınlar da belediyeden kadınlara istihdam yaratılması için eğitimlerin verileceği duyurusuyla geldiklerini belirterek, “Atölyenin yapılması ilçe kadınları açısından çok güzel oldu. Kadınların kendi ayakları üzerinde durması, sosyalleşmesi, kendi kazancını elde etmesi için çabalaması güzel. Dayanışarak emek vermek çok daha güzel” diyerek bu tür aktivitelerin sürmesini istedi.
 
MA / Semra Turan