Merve Kotan’ı öldüren sanık ve yakınları mağdur aileye saldırdı

  • kadın
  • 19:48 14 Kasım 2019
  • |
img

AYDIN- Ayrılmak istediği erkek tarafından katledilen Merve Kotan'ın ilk duruşması görüldü. Mahkemede hazır bulunan sanık Muhammet Gürsoy ve yakınları salonda Kotan’ın ailesine saldırdı. Davanın ikinci duruşması 23 Ocak 2020’ye ertelendi.

Aydın’da yaşayan Merve Kotan (19), 15 Ağustos’ta ayrılmak istediği Muhammet Gürsoy (27) tarafından, o esnada yanından bulunan Ekim Türkmen ile birlikte pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Tutuklu yargılanan sanık Gürsoy’un iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü.

KADINLAR ‘GÜVENLİK’ NEDENİYLE SALONA ALINMADI

Davayı Kotan ve Türkmen’in ailelerinin yanı sıra Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile kentte bulunan pek çok kadın örgütü takip etti. Davayı takip eden Kadın Meclisleri Üyesi duruşma öncesi adliye dışında bir açıklama yaptı.

Kadın Meclisleri adına konuşan Kadire Karataş, kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzün Türkiye’de hızla artmaya devam ettiğini söyledi. Sabah 10.00’da başlaması planlan duruşmanın “güvenlik” nedeniyle 14.00’e alındığını açıklayan Karataş, duruşmanın görüleceği salonun yeterli olmadığı gerekçesiyle salona girmek isteyen çok sayıda kadının da içeriye alınmadığını aktardı. Merve Kotan’a adalet sağlamak için Aydın’a geldiklerini belirten Karataş, “Kadın Meclisleri olarak güç birliği içinde bu süreci değiştirmek adına elimizden geleni yapacağız. Bütün kadınları danışmaya bekliyoruz” dedi.

CİNAYETİ PLANLAYARAK İŞLEMİŞ

Sanık Gürsoy’un iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle yargılandığı dava için hazırlanan iddianamede,  Gürsoy'un ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, cinayeti planlayarak işlediğinin anlaşıldığı belirtilerek şunlar yer aldı:   "Gürsoy, ifadesinde 4-5 bardak rakı içtiğini beyan etmiş ise de alkol miktarının çok düşük çıkması, hedef gözetmeksizin ateş ettiğini beyan etmiş ise de her iki maktulün yakın mesafeden ve kaçmalarına fırsat vermeden oturdukları yerden ateş edilmek sureti ile öldürülmeleri sonrasında Muhammet Gürsoy'un cinayeti önceden tasarladığı bu konuda daha önce plan yaparak silah teminine girdiği, Ekim Türkmen ve Merve Kotan'ı aynı gün ve aynı yerde öldürmek maksadıyla doğum gününü özellikle kullandığı bu şekilde üzerinde şüphe oluşturmadığı, hedefi olan Türkmen ve Kotan'ı alkol ile etkisiz hale getirerek savunmasız bıraktığı..."

SANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

Bugün görülen ilk duruşmada mahkeme hakimi sanık Gürsoy’a, “Hedef alarak mı ateş açtın?" sorusunu sordu. Gürsoy, hedef almadığını, havaya ateş açtığını söyledi. Ardından Ekin Türkmen’in yanına gelmesiyle ikisine de ateş açtığını söyledi. Mahkeme hakimi bu ifadeyi çelişkili bulduğunu söyledi.  Cinayet esnasında kullandığı silahı olaydan iki gün önce aldığını söyleyen Gürsoy, neden aldığı yönünde hakimin sorduğu soruya ise av merakının olduğunu söyleyerek cevap verdi. Cinayetten iki gün önce alınan silahını evde sakladığını belirten Gürsoy, silahın olay günü arabasında olmasının ise tamamen tesadüf olduğunu ifade etti. Gürsoy ayrıca silah fişeklerini satın almadığı, iş yerinde bulduğunu ve yine tesadüfen silahıyla uyumlu çıktığını söyledi.

ANNE KOTAN: MERVE ÇOK KORKUYORDU

Duruşmayı izlemeye gelen Merve Kotan’ın annesi Fadime Kotan konuşmasında, "Muhammed şiddet hiç olmadı dedi fakat ilişkilerinin başında Merve'yi merdivenlerde baygın ve darp edilmiş halde buldum. Daha sonra hastaneye götürdüğümüzde darp izlerini gizlemeye çalıştı Merve. Korktuğu çok belliydi” diye konuştu. Ailelerin ifade verdiği sırada sanık Gürsoy, Kotan’ın ailesine parmak sallayıp, “Sen mi namustan bahsediyorsun?" diyerek sataştı. Salonda bulunan sanığın ailesi ve arkadaşları da mağdur ailelere sözlü olarak saldırdı.

AİLEYE SALDIRDILAR

Hakim duruşmaya ara verdi ve salonun boşaltılmasını istedi. Bu esnada Gürsoy’un ailesi ve yakınları Kotan’ın erkek kardeşi Ahmet Kotan’a saldırdı.  Saldırı adliye dışında da devam etti. Darp raporu alan Ahmet Kotan, saldırganlardan şikayetçi oldu.

‘TÜRKİYE SUÇ CENNETİ OLDU’

Dava çıkışında konuşan Merve Kotan’ın ablası Esra Kotan, duruşmada gösterilmesi gereken güvenliğin alınmamasını eleştirdi. Merve Kotan’ın avukatı Mehmet Nizamettin Haznedar ise iki kadının vahşice öldürülmesinin hiçbir sebebi olmayacağını söyledi. Türkiye’nin her kentinde kadın cinayetlerinin yaşandığına dikkat çeken Kotan, “Türkiye tam anlamıyla bir suç cenneti oldu. bu çok tehlikeli. Katiller değil, barıştan, iyilikten yana olan insanlar çoğalmalı. Sistem bunları üretmemeli” dedi.

Mahkeme Merve Kotan cinayetinin ikinci duruşması 23 Ocak 2020’de görülmesine karar verdi.