TJA’dan Emine Bulut tepkisi: Susmayacağız

  • kadın
  • 13:55 24 Ağustos 2019
  • |
img

BATMAN / ADANA – Emine Bulut’un eski eşi tarafından çocuğunun gözleri önünde katledilmesine tepki gösteren TJA aktivistleri, kadına yönelik şiddetin, cinayetin, taciz ve tecavüzün meşrulaştırıldığı düzenin politikalarına karşı susmayacaklarını söyledi.  Adana'da da CHP’li kadınlar Emine Bulut cinayetini yaptıkları açıklama ile protesto etti.

 
Batman’da Tevgera Jinên Azad (TJA), Kırıkkale'de yaşayan 38 yaşındaki Emine Bulut’un, 18 Ağustos günü dört yıl önce boşandığı eski eşi Fedai Baran (43) tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi(HDP) Batman il binası önünde yapılan açıklamaya, TJA aktivistlerin yanı sıra Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ile HDP Batman İl Eş Başkanvekili Gülcemal Erdinç katıldı. "Ji bo vegurhertin û azadiyê  tu ji rabe! (Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk)” yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı TJA aktivisti Derya Arslan yaptı. 
 
'17 YILDA 15 BİN KADIN KATLEDİLDİ'
 
Erkek egemen sistemin en vahşi dönemini yaşadıklarını ifade eden Arslan, "Devlet ve erk şiddetinin kadın düşmanı politikalarıyla, namus cinayeti adı altında tüm şiddet biçimleri meşrulaştırıldı. Kadınlara ömür boyu baskının dayatıldığı erkek şiddetini teşhir ediyoruz" dedi. Bulut'un yanı sıra geçtiğimiz günlerde eşi tarafından şiddete maruz kalan Emel Hac Hüseyin'in de dün yaşamını yitirdiğini dile getiren Arslan, "17 yılda 15 binden fazla kadın katledildi. Bunlar yaşanırken kadınları öldürenlere ise iyi hal indirimleri uygulanmaktadır" diye konuştu.  
 
'SUSMAYACAĞIZ'
 
Kadınların bütün kazanımlarının hedef alındığı bir dönemden geçtiklerine işaret eden Arslan, şunları söyledi: “En son 19 Ağustos'ta belediyelere atanan kayyumlar ile ilk hedef eş başkanlık sistemi oldu. Kayyumları protesto etmek isteyenlere yönetilen saldırının da ilk hedefi yine kadınlardı. Bütün bu saldırılar karşısında biz kadınların mücadele ile elde ettiği kazanımlar yok edilerek yerine kadına yönelik şiddetin, cinayetin, taciz ve tecavüzün meşrulaştırıldığı düzenin politikalarını ret ediyoruz, susmayacağız.”
 
Arslan'ın konuşmasının ardından "Susmayacağız, itaat etmeyeceğiz" sloganıyla eylem sonlandırıldı.
 
ADANA 
 
Adana’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları üyeleri, Emine Bulut’un eski eşi Fedai Varan tarafından 10 yaşındaki çocuğunun gözü önünde öldürülmesine yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. 
 
Parti binası önünde yapılan açıklamada konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, Türkiye'de kadın olmanın ne kadar zor olduğuna her gün onlarca korkunç örnekle tanık olduklarını belirtti. Her gün onlarca kadının erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Kadınları katledenlerin ceza alabilmesi için de mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Yılmaz, “Çünkü bu ülkede adalet de erkek” diye belirtti.
 
Kimsenin bu cinayetten kendini aklayamayacağının altını çizen Yılmaz, “Kadın düşmanı politikalarla her gün karşımıza çıkanlar, hâkim karşısına jilet gibi takım elbisesiyle çıktığı için kadın katillerine iyi hal indirimi uygulayanlar, 4 yıldır yürürlükte olan ancak uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi’nin gereğini yerine getirmeyenler, kadınları bu erkek şiddetinden korumaya odaklanmak yerine, ‘ne yapar ne ederiz de boşanmaları engelleriz’ diye meclis komisyonları kuranlar, boşanmayı tabulaştıranlar, nafaka hakkına saldıranlar, yıllar süren mücadelelerle kazandığımız her bir hakkımızı elimizden almaya çalışanlar, kadınları korumayan, haklarımıza saldıranlar bu cinayete ortaktır” dedi.
 
Bu vahşete karşı sessiz kalmadıklarını, kalmayacaklarını söyleyen Yılmaz, sözlerini “Alışmayacağız, susmayacağız! Bizler kadınlar ölmesin diye mücadele etmeye devam edeceğiz! Bu zalimlere ve bu zalimleri koruyanlara karşı birlik olacağız.  Bu ülkede anneler ölmeyecek, çocuklar ağlamayacak” diyerek noktaladı.
Açıklama  kısa süreli oturma eylemi ile sona erdi.