Ankara Kadın Platformu: Kayyum düzenini tanımıyoruz

  • kadın
  • 15:46 22 Ağustos 2019
  • |
img

ANKARA - HDP’li belediyelere kayyum atanmasının iktidarın “savaş hamlesi” olduğunu söyleyen Ankara Kadın Platformu, “Kadın mücadelesine doğrudan saldırı olan kayyum düzenini tanımıyoruz. Kadınların iradesine kayyum atanamaz” dedi.

 
İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanması ve eşbaşkanlarının görevden alınmasına tepki gösteren Ankara Kadın Platformu, Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamanın yapıldığı salona, “Kadınların iradesine kayyım atanamaz” pankartı asıldı. Kadınlar adına açıklamayı platform üyesi İlke Işık okudu.
 
Işık, AKP-MHP koalisyon hükümetinin, devletin karakterini oluşturan kadın düşmanı politikalarını, kendini yeniden yapılandırma ve tahkim sürecinde öncelik haline getirdiğini belirterek, “Milliyetçiliğin ve cinsiyetçiliğin zirve yaptığı bu dönemde her türlü faşizan politikanın ilk yönelimi kadın mücadelesi ve kadın kazanımları olmaktadır. Siyasal iktidar kadınların direnerek ve mücadele ederek elde ettikleri kazanımları yok ederek yerine kadına yönelik şiddetin, taciz ve tecavüzlerin alabildiğine sıradanlaştırıldığı, erkek egemen bir yaşam inşa etmeye çalışmaktadır” şeklinde konuştu.
 
‘TEK ADAM’DA ISRAR
 
Işık, belediye binalarının polisler tarafından basıldığını ve eş zamanlı olarak yüzlerce insanın gözaltına alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti:  “31 Mart 2019 günü yapılan seçim sonucunda göreve gelen, halkın verdiği oylarla seçilmiş eş belediye başkanlarının tamamen hukuksuz ve hiçbir kural tanımaksızın görevden alınmış olması bu ülkede seçimin, demokrasinin, halk iradesinin tanınmadığının bir kez daha ilanıdır. 31 Mart seçimleri öncesinde başlatılmış olan seçilmişleri görevden alıp, belediyeleri kayyumla yönetme uygulamasına halkın oyları ile son verilmişken, seçimden henüz beş ay sonra siyasal iktidarın yine aynı yönteme başvurmuş olması tek adam iktidarında ısrardan başka bir şey değildir.”
 
‘KAYYUM DÜZENİNİ TANIMIYORUZ’
 
Kayyumların yapmış olduğu yolsuzluk ve israfın, HDP’li seçilmiş eşbaşkanlar tarafından ortaya çıkarıldığını vurgulayan Işık, “Belediyelerin yeniden kayyumlara teslim edilmesi, bu yolsuzluk ve çıkar düzeninde devam ve ısrar anlamına da gelmektedir. Ne itaat ederiz ne de rahat ettiririz. Kadınlar kazanılmış haklarını savunmaya kararlıdır. Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerini var eden kadın mücadelesine doğrudan saldırı olan kayyum düzenini tanımıyoruz. Kadınların iradesine kayyum atanamaz” dedi. 
 
Açıklamanın ardından zılgıtlar eşliğinde "Jin, jiyan, azadî” sloganı atıldı.