TJA kampanyası: Hedef her kadını örgütlemek

  • kadın
  • 09:09 12 Ağustos 2019
  • |
img
VAN - Yılsonuna kadar sürecek olan “Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk” kampanyasıyla tüm yasakları kıracaklarını söyleyen TJA aktivisti Gülcan Kaçmaz, hedeflerinin her kadını örgütlemek olduğunu vurguladı. 
 
Van'da Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) "Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk" sloganıyla başlattığı kampanya hız kesmeden devam ediyor. Yılsonuna kadar yürütülecek kampanya kapsamında kadınlar, erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi büyütmeyi hedefliyor. Ekolojik kıyıma, kadın katliamına, tacize, tecavüze ve istismara karşı yapacakları çalışmaları anlatan TJA aktivisti Gülcan Kaçmaz, yeni bir yaşamı inşa etmenin mümkün olduğuna vurgu yaptı. 
 
DAHA GÜÇLÜ SES ÇIKARMAK 
 
Kadına yönelik bin yıllardır süren şiddet, köleleştirme ve emeğini görmezden gelme haline dikkat çeken Kaçmaz, tüm bunların AKP iktidarı süresince ayyuka çıktığını söyledi. Kaçmaz, “İyi hal indirimleri ve cezasızlık nedeniyle hukuk yerini bulamıyor. Çocuklara yönelik istismar olayları, kadına yönelik taciz ve tecavüzler, çocuk yaşta evlendirilme gibi problemler her geçen gün artıyor. Tüm bunlara karşı daha güçlü bir şekilde ses çıkarmak gerekiyordu. Bunun için 'Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk' şiarıyla yola çıktık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 
 
KAMPANYANIN KAPSAMI
 
Kampanyalarının sadece kadınlara yönelik olmadığını, doğa katliamı, ekolojik yıkım ve mülteci sorunlarını da kapsadığını vurgulayan Kaçmaz, tüm bu sorunlara çözüm olmak için mücadelelerini yükselteceklerini söyledi. Van Gölü’nün kirliliğine dikkat çekmek amacıyla sahil temizliği çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kaçmaz, “Kadına yönelik şiddete vurgu yapmak amacıyla mor balonlar ve kurdelelerle bisiklet turu yapmayı düşünüyoruz. Dengbêj dinletilerimiz devam edecek, kitap okuma etkinliğimiz olacak. Dolu dolu bir program hayata geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 
 
‘YASAKLARI KIRACAĞIZ’
 
Van'da bir yılı aşkındır valiliğin keyfi uygulamalarıyla her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığının altını çizen Kaçmaz, bu engeli kıracaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız hiçbir çalışma Van'ın güvenliğini olumsuz etkilemiyor. Kadınlar olarak valiliğin keyfi yasağını kıracağız. Gündemde Kaz Dağları ve hemen yanı başımızda Hasankeyf var. Çatak'ta Kanî Spî gibi doğal güzelliğimize HES projesi tehdidi altında. Bunların hepsi eril zihniyet sonucu, birilerinin rantı için yapıldığını biliyoruz. Bunlara karşı duracağız. 3'üncü yol, çözüm yoludur. Demokratik toplumu bu şekilde inşa edebiliriz. Kadınlar olarak bunun önünü açabiliriz. Geçmişten şimdiye devrimler kadınların öncülüğünde gerçekleşmiştir. Van'daki TJA'lı kadınlar olarak bunun öncülüğünü yapabileceğimize inanıyoruz.”
 
'KADIN DOĞANIN ÖZNESİDİR'
 
Eril zihniyetin en ufak hücrelere kadar işlediğini söyleyen Kaçmaz, eril zihniyetin kısa sürede yıkılamayacağını, ancak bir yerden başlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Bu konularda eğitim çalışmalarının, panellerin ve küçük gruplar halinde eğitimlerinin olacağını söyleyen Kaçmaz, “Kadın doğanın nesnesi değil, öznesidir. Kadına yönelik yapılan her şey tüm yaşama yapılmıştır. Bu noktada erkeği değiştirme ve dönüştürme açısından özellikle eğitim çalışmalarını hayata geçirebiliriz. Her kadını örgütleme gibi bir iddiamız var. Bunun mahalle ayağını biz oluşturacağız. Birlikte güçlü olduğumuzun mesajını vereceğiz. Hem nitelik hem nicelik olarak bunu arttırdığımız zaman çalışmalarımız daha çok ses getirecek. Daha çok çözüm odaklı ve daha çok görünür olacak. Gücümüze güç katmak için çalışmalarımızı yürüteceğiz”  şeklinde konuştu. 
 
MA / Ayşe Sürme - Cemil Uğur