Kadınlar sordu: Mazıdağı’nda failler hangi amaçla korunmakta?

  • kadın
  • 15:46 9 Temmuz 2019
  • |
img

MARDİN – Mardin Şahmaran Kadın Platformu üyeleri, kadın cinayetleri ve cinsel istismar ile kadına yönelik şiddet olaylarında uygulanan cezasızlık politikalarına tepki gösterdi. Kadınlar, “Mazıdağı’nda cinsel istismar sanığı ile kadın cinayeti sanıklarının cezasız bırakılmasıyla ne amaçlandığını?” sordu. 

 
Mardin Şahmaran Kadın Platformu üyeleri, kadın cinayetleri, cinsel istismar ve kadına yönelik şiddete karşı uygulanan cezasızlık politikalarına karşı açıklama yaptı. Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Şubeleri binası önünde yapılan açıklamaya birçok kurumun kadın temsilcileri de katıldı. 
 
Platform üyesi kadınlar adına açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Eylem Amak yaptı. 
 
Kadın cinayetleri ve cinsel istismar ile kadına dönük şiddet karşısında yargı kurumlarının uyguladığı cezasızlık politikasının kendisini her geçen gün daha fazla hissettirdiğini söyleyen Amak, “Ataerkil sistem güdüsü ile oluşturulan yasaların, aynı güdü ile pratiğe geçirilmesi, sistemsel krizin derinleşmesine neden olmakla birlikte; cinsiyetçi, eril politikaların olağanlaşmasını da beraberinde getirmektedir. Savaş ve şiddet politikaları kadınlara ve çocuklara yönelik istismar, baskı, eşitsizlik, hak ihlalleri, ölüm ve telafisi mümkün olmayan travmalara neden olmaktadır” dedi. 
 
Amak, Meclis’te kadın haklarına ilişkin etkin bir çalışma yürütülmemesinin, etkin çözümler sunmak isteyen muhalefet bloğuna da engel olduğunu kaydetti. Amak, bu konuda “Kadın bedeni,  kimliği ve emeği üzerindeki baskıları açık ara erkek lehine düzenlediği kamusal yapılanma, kadınlara yönelik cinayetleri tetikleyen ve hoş gören bir raddeye ulaşmasına sebep olmuştur. Bu konuda alınan önlemler ve uygulanan yaptırımlar son derece yetersiz kalmaktadır. Katiller yargıdan haksız tahrik indirimi alarak çok az ceza ile kurtulmakta ya da hiç ceza almamaktadırlar. Ölüme meşruiyet kazandıran bu köhne ve ilkel zihniyetin verdiği cesaret ile daha çok kadın öldürülmektedir” ifadelerini kullandı.
 
‘MAZIDAĞI’NDA FAİLLER HANGİ AMAÇLA KORUNMAKTADIR’
 
Dillerin ve dinlerin kavşak noktasında yer alan Mardin’in tarihi güzellikleri ve hoşgörülü toplum yapısıyla gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen Amak, devamında şunları belirtti: “Sistemin erkeği koruyan politikaları kadının şahsında taciz, tecavüz ve istismarla gündeme gelmektedir. Kadına karşı uygulanan şiddet, kadın cinayetleri ve çocuk istismarı bir özel savaş politikası olarak her seferinde yeniden üretilmektedir. Kadını düşürmeye çalışan çeteci anlayışın son marifeti ise Mazıdağı ve Kızıltepe'de görülmüş ve her zamanki gibi cezasız kalmıştır. Mazıdağı ilçesinde 4 çocuğu iki yıl boyunca istismara ve işkenceye maruz bırakan şahısın aldığı 50 yıl hapis cezası hangi gerekçelerle bozulmuştur ve bu kişi neden yargı makamlarınca cezasız bırakılmıştır? Yine Mazıdağı ilçesinde Rojda isimli kadın arkadaşımızın katledilmesinde, olayın azmettiricisi olduğu sanık tarafından da belirtilen ve halen görevinde bulunan kişinin davası hangi gerekçelerle takipsizlikle sonuçlanmıştır? Bu kişi kimler tarafından hangi amaçla korunup kollanmakta ve ceza almasının önüne geçilmektedir?” 
 
Amak, son olarak kadın örgütleri olarak devletin bu cezasızlık politikalarına karşı direnerek, şiddet uygulayan tüm erkeklerin yargılanmasını, ‘iyi hal’ indirimi adı altında kadınlara yaşatılan vahşetlerin cezasız bırakılmamasını talep ettiklerini vurguladı.
 
Açıklama, alkışlarla son buldu.