Aliağa Belediyesi’nden çıkarılan kadın işçiler: İşimizi geri istiyoruz

  • kadın
  • 09:03 25 Haziran 2019
  • |
img

İZMİR - Aliağa Belediyesi’nden çıkarılan 179 işçinin içerisinde yer alan kadın işçiler, yıllarca emek verdikleri belediyeden bir gecede çıkarıldıklarını söyledi. Kadın işçiler, “Haksız yere bu ekonomik krizde işsiz bırakıldık. İşimizi geri istiyoruz” dedi. 

31 Mart seçimlerinin ardından işçi kıyımına gidilen İzmir’in MHP’li Aliağa Belediyesi’nde son bir ay içerisinde 179 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 179 işçinin arasında kadınlar da bulunuyor. İşten atılan kadın işçilerin arasında 25 yıldır çalışanlar da var. Ekonomik krizde, çalışırken bile geçinemediklerini, banka kredileriyle ayakta durduklarını söyleyen kadınlar, işsizken borçlarını nasıl ödeyecekleri, ailelerini nasıl geçindirecekleri hakkında kaygılarını dile getirdi. 
 
‘BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ’
 
35 gündür Aliağa Demokrasi Meydanı’nda bulunan direniş çadırında mücadele eden kadınlardan  Necla Yücel, Aliağa Belediyesi’nde muhasebe bölümünde 9 yıldır çalıştığını söyledi. Evli ve 2 kız çocuğu olan Yücel, “İşimizi geri istiyoruz. Çalışma şartlarımızın daha iyileştirerek geri dönmek istiyoruz. Belediyede çalışma yaparken hiçbir yurttaşa ayrımcılık yapmadan hizmet verdik. Çalışma hayatım boyunca ekmek derdimden başka hiçbir şey yapmadık belediyede. Bu yüzden işten çıkarılmayı hak etmedik, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli” dedi.
 
Belediye Başkanı Serkan Acar’ın “işe istediğim adamı alırım, istediğim adamı atarım, bu yetkiyi bana halk verdi” sözlerini değerlendiren Yücel, “Kimseye akıl verme haddimiz değil; ama bu bakış açısıyla topluma başkanlık yapılamaz. Aliağa halkı bu kadar emek veren insanın işten çıkarılması için vermedi oylarını. Başkana verilen yetki Aliağa halkına hizmet vermektir, iş kıyımına gitmek değildir” şeklinde konuştu. Krizin ve işsizliğin giderek derinleştiği Türkiye’de iş bulmanın da mümkün olmadığını dile getiren Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aramızda yaşı 40’ın üzerinde olan çok insan var, gençler bile iş bulamazken, bizlerin bu durumda iş bulması, geçimini sağlaması hiç kolay değil.”
 
'25 YILDIR MUHASEBEDEYDİM BİR GECEDE TAŞ İŞÇİSİ OLDUM’
 
1994 yılında yerel seçimlerinin ardından belediyede çalışmaya başlayan Nadire Ural, 25 yıldır belediyecilikle uğraştığını söyledi. Muhasebe, tahsilat, tahakkuk gibi birimlerde çalıştığını belirten Ural, 20 yıl Şakran Belediyesi’nde çalıştıktan sonra Aliağa Belediyesi’ne gönderildiğini aktardı. 5 yıldır Serkan Acar’la çalışan Ural, “Hiçbir sıkıntı yaşamadan çalıştık Serkan Acar’la. Her dediklerini yaptık, gerektiği zaman tuvalet de temizledik, gerektiği zaman masamızda işimizi de yaptık. Hiçbir vatandaşımızı ayırt etmedik, kimliğine, dinine, kültürüne bakmaksızın herkese yardımcı olduk. Güler yüzlü, anlayışlı bir belediyecilik bakışıyla bugüne kadar getirdik hizmetimizi. Son seçimlerden sonra belediyede mobbing uygulamalarına maruz kaldık. Ben Şakran Belediyesi’nde fen işleri ve bayındırlık iş kolunda işe başladım. 5 yıl önce buraya gönderildiğimde de bayındırlık elemanı olduğum biliniyordu ama Acar’ın dikkatini nedense yeni çekti. 5 yıl sonra benim bayındırlık elemanı olduğumu anlamış ve beni bir ay boyunca bayındırlığa verdi. Yapılanlara göre, taş döşeme ve duvar işçisiyim.  1 ay boyunca bulaşık, tuvalet temizliği, büro hizmeti, boya ve taş döşeme işleri yaptım” ifadelerini kullandı. 
 
Başkan Acar’ın bu kararını mobbing olarak değerlendiren Ural, “Mobbinge pes etmeyeceğimizi anlayınca bizi işten çıkarmaya karar verdi. Çıkış belgemizde kriz, bütçe yetersizliği ve bu bölgenin sanayi bölgesi olmasından dolayı insanın yaptığı bazı işleri artık makinelerin yapmasından dolayı artık insan gücüne ihtiyaç kalmadığı ifade edilmiş. 25 yıldır çalıştığım mesleğimden bir gecede işten çıkarıldım” dedi.
 
‘BAŞKAN HAYATLARIMIZI GÖZARDI EDEREK İŞTEN ÇIKARDI’
 
15 yıldır belediyede çalıştığını söyleyen Şenay Çınar, da 15’inci yılını doldurduğu gün başkanlık genelgesini aldığını söyledi. Genelgenin ardından bir ay boyunca açığa alındığını aktaran Çınar, 11 Haziran’da işten çıkarıldığını belirtti. Belediyenin farklı birimlerinde de çalışan Çınar, son 5 yıldır Basın Halkla İlişkiler sorumluluğunu yürüttüğünü aktardı. Atılan tüm işçilerin kalifiye eleman olduğunu söyleyen Çınar, “Atılan işçilerin hepsi alnının teriyle bunca yıl emek vermiş, ekmeğini kazanmış arkadaşlarımızdır. Haksız yere işimizden çıkarıldık. İşimizi geri istiyoruz” ifadelerine yer verdi. 
 
Ekonomik krizin işsizliği her geçen yükselttiği bir süreçte işten çıkarıldıklarını ifade eden Çınar, “Eşim de belediyede çalışıyordu ve ikimiz de şu an işsiziz. Kazandığımız paraya göre kurduğumuz bir hayatımız vardı. Başkan Acar, işten attığı insanların var olan borçlarını nasıl ödeyeceğini, çocuğunu, evini nasıl geçindireceğini hiç hesap etmeden işten çıkardı. Hakkımızı helal etmiyoruz. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 
 
‘MESAİ SAATİNE BAKMAKSIZIN ÇALIŞTIK’
 
Aliağa Belediyesi’nde 17 yıldır Kütüphane Müdürü olarak çalışan Hilal Yaşar, kendisinin Serkan Acar’ın kararıyla bir yıl önce başka bir departmana alındığını ve sonra da atıldığını aktardı. Tek başına ev geçindirdiğini söyleyen Yaşar, “Bizler emekçi insanlarız, tek başıma ev geçindiriyorum. Oğlum daha yeni bitirdi üniversiteyi ve işsiz. Birden bire bir gün içerisinde böyle sokağa atılmak, parasız kalmak o kadar borcun içerisinde çok zor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Yaşımız da genç değil ki bu saatten sonra başka bir işte çalışalım. Üniversite mezunları bile iş bulmazken ben nasıl iş bulacağım. Bu hiç etik değil.  Belediyelerde çalışan insanların siyasi tercihleri farklı olabilir ama emeklerini veriyorlar. Onca yıldır çalışan insanlarız biz, verdiğimiz emeği kimse reddetmez. Mesai saatine bakmaksızın çalıştık onca yıl, bankamatik memuru değiliz” dedi. 
 
179 işçinin işten çıkarıldığını ve çıkış belgelerinde eleman fazlalığı olduğu gerekçe gösterildiğini söyleyen Yaşar, yeni eleman alımlarının yapıldığını belirterek, “Madem fazlaydık, neden bizi atıp, yeni eleman alınıyor?” diye sordu. 
 
MA / Sevda Aydın