Rosa Derneği’nden kadın örgütlerine: Ortak mücadele şart

  • kadın
  • 09:16 5 Haziran 2019
  • |
img
DİYARBAKIR - Rosa Kadın Derneği üyesi Adalet Kaya, iktidarın kullandığı dilin taciz, tecavüz ve istismarın artmasında etkili olduğunu vurgulayarak, buna karşı kadın örgütlerinin ortak mücadelesinin şart olduğunu söyledi. 
 
Kadın ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve şiddet her geçen gün artarak sürerken, tepkiler de çığ gibi büyüyor. Sokaklara çıkarak hükümeti adım atmaya zorlayan kadınlar, gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istiyor. Rosa Kadın Derneği üyesi Adalet Kaya, daha fazla ses çıkarılması gerektiğini söyledi.
 
ORTAK MÜCADELE ŞART 
 
Kadın ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve istismarın arttığını vurgulayan Kaya, var olan yasalara dahi uyulmadığını belirtti. Kadınların ev, iş ve özel alanlarında korunmadığını söyleyen Kaya, ortak mücadelenin şart olduğunu kaydetti ve ekledi: “Bütün kadın örgütleri, çok güçlü bir şekilde ortak hareket etmelidir.”
 
CEZASIZLIK POLİTİKASI
 
Özel savaş politikalarının şiddeti, tacizi ve tecavüzü tırmandırdığını belirten Kaya, bunun bölge illerinde çok daha fazla yaşandığını söyledi. Tacizin, tecavüzün ve şiddetin sıradanlaştırılıp, normalleştirildiğini ifade eden Kaya, “Şiddetin sınıfı, statüsü ve herhangi bir milleti yok. Temel nedeni yasaların koruyucu anlamda uygulanmamasıdır. Cezasızlık politikası da şiddeti yaygınlaştırıyor. Koruyucu yasalar çıkarılmalıdır ve uygulanmalıdır” diye konuştu. 
 
KADINLARA ÇAĞRI 
 
Taciz, tecavüz ve şiddetin artmasında etkili olan nedenlerinden birinin de basının ve ülkeyi yöneten kişilerin kullandıkları dil olduğunu vurgulayan Kaya, şunları söyledi: “Bir kadın veya çocuk öldürülüyor, istismara uğruyor iktidarın temsilcileri ya sessizi kalıyor ya da farklı bir dil kullanarak normalleştirmeye çalışıyor. Yasayı yapan, uygulayan ve uymayan kişilerin hepsi de erkek ve bu erkeklerin hepsi aynı zihniyete sahipler. Biz kadınlar çok uzun soluklu bir yolun mücadelecisini veriyoruz. Bunu değiştirmek için çok büyük bir emek gerekiyor. Çok büyük bir zihniyet değişimi gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi’ne uyulmasını ve kadın ile çocukların korunmasına yönelik yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.” Kadınlara çağrıda da bulunan Kaya, ortak bir mücadele dili ve pratiğiyle başarıya ulaşabileceklerini kaydetti. 
 
MA / Ruken Demir