TJA: Cinsel istismarın sorumlusu hükümettir

  • kadın
  • 12:37 25 Nisan 2019
  • |
img
DİYARBAKIR / ADANA – TJA Kanarya'da bir çocuğa yönelik cinsel istismarı protesto etti. 5 yaşındaki çocuğa yönelik istismarın toplumsal çöküşün göstergesi olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Semra Güzel, olayın sorumlusunun AKP hükümeti olduğuna dikkat çekti. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) bileşenleri, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesine bağlı Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunulmasına ilişkin HDP Diyarbakır il binasında basın açıklaması yaptı. TJA adına açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, failler yakalanmadan soruşturma dosyasına gizlilik kararının getirilmesiyle istismarın örtbas edilmeye çalışıldığını vurguladı.
 
'AYRIŞTIRAN DİL TECAVÜZE DAVETİYE ÇIKARMAKTIR'
 
5 yaşındaki bir çocuğa yapılan saldırının toplumsal çöküşün bir göstergesi olduğunu belirten Güzel, "Toplumsal, hukuksal ve yaşamın her alanında mücadele edilmesi gereken bir konu olarak taciz, tecavüz, şiddet olayları hala çoğu zaman sessiz bir şekilde yaşanmaya devam etmekte ve önlenmesi, engellenmesi için ısrarla etkili politikalar üretilmemektedir" dedi. 
 
Erken yaşta evlilik tartışmalarının gündeme getirilmesi, taciz ve tecavüz faillerine cezai indirimin yapılmasının erkek egemenliğini ayakta tutmak adına adımlar olduğuna dikkat çeken Güzel, “Bu uygulamalar kadın düşmanlığıdır. Bu düşmanlığa karşı bir mücadele verilmesi gerekirken hükümetin erkek egemen bir söylemde, pratikte ısrarcı olması, kadınları yaşamdan dışlamaya çalışması, ayrıştıran, küçümseyen, ötekileştiren bir dil kullanması istismar vakalarına, tacize, tecavüze davetiye çıkarmaktadır” diye konuştu.
 
'SORUMLU AKP HÜKÜMETİDİR'
 
Kadın özgürlük mücadelesi veren kadınların cezaevlerine konulduğuna, taciz ve tecavüzün faillerinin ise serbest bırakıldığına işaret eden Güzel, “Küçükçekmece’de yaşanan çocuk istismarının sorumlusu erkek egemen sistemin dönem sözcülüğünü yapan AKP hükümeti ve uyguladığı kadın düşmanı politikalardır” ifadelerini kullandı. Hükümetin kadına şiddet, taciz ve tecavüze karşı mücadelede eden kadın ve çocuk kurumlarını kapattığını hatırlatan Güzel, “Çocukları korumasız ve güvencesiz politikalarla baş başa bırakarak, bu cinsel istismar davasında sorumludur. Ensar Vakfı’nda 45 çocuğa tecavüz edildiğinde failleri kollayan hükümet, 'bir kereden bir şey olmaz' diyen hükümet, istismara uğrayan 12 yaşından büyük çocukların istismarcısı ile evlendirilmesi için yasa tasarısı veren hükümet, bu istismar davasından da sorumludur” diye belirtti. 
 
YETKİLİLERE ÇAĞRI
 
Tek kişi kalsalar da çocukları korumaktan, kadınlarla beraber mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini aktaran Güzel, çocuğa yapılan cinsel istismarda sorumlu olan bütün faillerin yargılanması ve cezasını bulması için yetkilileri göreve çağırdı.
 
ADANA 
 
Adana Kadın Platformu, da çocuk istismarını Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şubesi önünde düzenlediği açıklamayla protesto etti. Platform adına konuşan Derya Çiçek Nar, “Gerçek adalet sağlanana ve sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da, erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacağız” dedi.
 
CEZASIZLIK TEŞVİK EDİCİ OLUYOR
 
Dosyada alınan gizlilik kararlarının, çocuğu değil devletin sorumluluğunu gizlediğinin altını çizen Nar,  “Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı. Şikayet edildiğine, polis, savcı, mahkeme şikayetleri ciddiye almıyor, başvuruda bulunan kadına ve çocuğa ön yargılı bir bakış sergileniyor, delil toplanmıyor ya da faili tutuklama tedbiri uygulanmıyor. Adil olmayan yargı sistemi, cezasızlık, iyi hal indirimleri yeni cinsel suçlara teşvik edici bir döngüye sebep oluyor” ifadelerini kullandı.