'7 can gitti, daha neyi bekliyoruz?'

  • kadın
  • 09:05 13 Nisan 2019
  • |
img

VAN - Açlık grevinde olan 71 yaşındaki Besra Salhan, "Geciktik, biz de geciktik. 7 can gitti. Hala neyi bekliyoruz?" diyerek, yaşına rağmen her eylemde yer almaya ve direnmeye hazır olduğunu söylüyor. 

İmralı tecridine karşı binlerin sürdürdüğü eyleme destek için Van'da açlık grevine giren 9 kişiden biri de 71 yaşındaki Besra Salhan. Tansiyon, şeker ve astım hastası olan Besra Anne, tüm ısrarlara rağmen 3 gündür açlık grevinde. Eylemciler için serilen salona asılan Leyla Güven'in posteri altında oturan Besra Anne, yorgun bedenine inat geleni ayakta karşılıyor. Kan çanağına dönmüş gözleriyle etrafındakilere bakan Besra Anne, "Geciktik, biz de geciktik, 7 can gitti" diyerek, hayıflanıyor. 
 
UZUN UZUN OĞLUNU ANLATIYOR 
 
Beyaz leçeğini düzelten Besra Anne, soluksuz bir şekilde Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan oğlu Sinan'ı anlatıyor. 8 Ocak'tan bu yana açlık grevinde olan Sinan'ın 11 kardeşin en küçüğü olduğunu belirten Besra Anne, uzun uzun çocukluğundan söz ediyor. Oğlunun gözaltı ve tutukluluk sürecini sık sık yutkunarak anlatan Besra Anne, "Bunları yazma, duyarsa üzülür" diyerek, anlattıklarının bir kısmının yazılmamasını tembihliyor. Gözleri dolan Besra Anne, oğlunun 3 yıl sonra tahliye olacağını ise derin bir "ax" çekerek paylaşıyor. 
 
BENİ DUYACAK BU KEZ 
 
7 yıldır her ay, cezaevinde olan oğlunun görmek için yollara düşen Besra Anne, en son 1 Nisan'da gördüğü Sinan'ın kilo verdiğini söylüyor. Aralarında geçen diyalogları paylaşınca gözlerinin içi gülen Besra Anne, oğlunun, "Yanımdaki arkadaşım annesi basına konuşmuş, sen neden konuşmuyorsun? " diyerek, kendisine takıldığını söylüyor. Gazete verilmeyen tutukluların kendilerine dair basına düşen bilgileri sadece radyodan dinlediğini dile getiren Besra Anne, "Bu kez beni duyacak inşallah. Annesinin de güzel konuşabildiğini duyacak" diyor. Cezaevlerindeki eylemcilerin kararlılığına dikkat çeken Besra Anne, "Xûdê ber cefayê we xe lewo (Allah cefanızı boşa vermesin)" şeklinde dualar ediyor. 
 
RUHU YAŞLI BEDENİNE MEYDAN OKUYOR 
 
Konuşmasına, sık sık gelen telefonlarla ara vermek zorunda kalan Besra Anne, telefon edene kendi durumunu özetliyor ve ardından eylemlerine dair bilgiler aktarıyor. Telefon sonrası kaldığı yerden konuşmasına devam eden Besra Anne, mimik ve el hareketleriyle adeta yaşlı bedenine meydan okuyor. Açlık grevinin kendisini hiç zorlamadığını dile getiren Besra Anne, "Normalde günde 2 kez o da ilaçlar için yemek yerim" diyerek, yaşına rağmen her eylemde yer almaya ve direnmeye hazır olduğunu vurguluyor. Karşı çıkışlara rağmen açlık grevine girdiğini yineleyen Besra Anne, "Sinan nasıl dayanıyor ben de öyle dayanırım. Evde dayanamıyorum. Gözüm sürekli televizyonda. 24 saat acaba ne olacak diye bekliyorum. Onlar o durumdayken biz nasıl hayatlarımıza devam ederiz?" diyor. 
 
DAHA NEYİ BEKLİYORUZ? 
 
Çocuklarına açlık grevine gireceğini söylemediğini belirten Besra Anne, "Miheme Senan" dediği oğlu Sinan'ın, "PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit devam ettiği sürece biz de eylemimizi sürdüreceğiz. Ölümü göze aldık" sözlerini paylaşıyor ve ekliyor: "Geciktik, biz de geciktik. 7 can gitti. Biz hala neyi bekliyoruz? Durmamalıyız, ne olursa olsun bu haklı eyleminde yanlarında olduğumuzu göstermeliyiz." 
 
MA / Nazan Sala