Zeytinköy’ün ‘Bereket Ana’sı muhtarlık yarışında

img

İZMİR - Ege’de yapılan birçok ekolojik eylemde yer alan ve Zeytinköy’de “Bereket Ana” olarak bilinen Güllü Karadağ, muhtarlık için projelerini anlattı. 

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Zeytinköy’e muhtar adayı olan Güllü Karadağ, seçilirse yörenin ilk kadın muhtarlarından biri olacak. Karadağ adaylığını, İzmir’in erkek egemenliğiyle yönetilme geleneğine karşı bir hamle olarak değerlendiriyor.
 
KARADAĞ ‘BEREKET ANA’ OLARAK BİLİNİYOR
 
Antik çağ izlerinin kaybolmadığı en önemli yerlerden olan Selçuk, geçmişte deniz ticaretinin yapıldığı merkezlerden biri aynı zamanda. Türkiye’nin en önemli turistik kentleri arasında sayılan Selçuk’ta, yerel yöneticilerin neredeyse tamamı geçmişten bugüne hep erkek olmuş. 
 
Güllü Karadağ’ın çocukluğunun geçtiği Zeytinköy’de de daha önce hiç kadın muhtar seçilmemiş. 793 nüfusu olan köyde 380 kadının yaşadığını söyleyen 65 yaşındaki Karadağ, halkın kendisine “Bereket Ana” diye seslendiğini söyledi. 
 
'KÖYÜMÜZÜN KADINLARI KAZANACAK' 
 
Erkek egemen yönetim anlayışına karşı yıllardır verdiği mücadelesini sandığa taşımak istediğini dile getiren Karadağ, “Dünyada pek çok ülkede olduğu gibi kadının rolünü örnek aldık. Dünya toplumları kadınların enerjisinden, fikirlerinden ve üretkenliğinden faydalanarak ekonomik kalkınmayla birlikte medeni toplumlar oldu. Ben de kadın arkadaşlarımla birlikte kadının yaratıcılığından faydalanarak köyümüzü ekonomik, sosyal ve kültürel olarak daha ileri bir seviyeye taşımayı amaçlıyorum. Seçimi sadece ben değil, köyümüzün bütün kadın ve çocukları kazanmış olacak” dedi.
 
‘TOPRAĞIMIZ KİRLENİYOR’
 
Karadağ, şimdiye kadar köye hak ettiği yatırımların yapılmadığını, daha önceki yerel yöneticilerin başarısızlıklarından dolayı köyün bakımsız kaldığını söyledi. Seçildiği durumda yapacakları projeleri anlatan Karadağ, kanalizasyon, yol, iletişim gibi pek çok hayati önem taşıyan sorunlara çözümler sunacağını ifade etti. Karadağ, “Yıllardır Ege ve diğer bölgelerimizde doğa, çevre, su, hava, toprak ve hayvan hakları mücadelesi verdim. Nar, ayva, mandalina ve zeytin köylümüzün ürettiği temel ürünler. Maalesef köyümüzün doğası tehdit altında. Suyumuz, havamız, toprağımız kirleniyor. Yöneticilerin yatırım yapmaması yüzünden gerektiği gibi gelişmedi, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak geri kaldı” dedi.  
 
‘MUHTARLIK MAAŞI ÖĞRENCİLERE’ 
 
Köyün önemli sorunları için kolları sıvadığını belirten Karadağ, köy yolunun yeniden yapılması, postaların eve teslim edilmesi, köydeki sokak hayvanları için barınak yapılması gibi pek çok soruna çözümler getireceğini dile getirdi. Karadağ, köylünün yitirdiği hayvancılığa yeniden kavuşabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan hibe almak istediğini belirterek, ayrıca muhtarlık maaşı olarak verilen parayı da köyde lise ve üst düzeyinde okul olmadığı için servislerle dışarı giden öğrencilere bağışlayacağını ifade etti. Köyde yetişen ürünlerin bölge tarımında önemli bir yeri olduğu halde yeterince tanıtılamadığını düşünen Karadağ, bu sorunun da köyde yapılacak festival ve kültürel etkinliklerle aşılabileceğini belirtti. Karadağ, “Köyün doğasına uygun olarak geliştirilebilecek tarım ve eko turizm ile hem ekonomik hem de kültürel potansiyelini yükseltebileceğimizi düşünüyorum” dedi.